Welke variabelen zijn vannacht interessant?

De gekende website van de AAVSO heeft een gemakkelijke Observation Planner Tool.

https://www.aavso.org/observation-planning

Het volgende scherm verschijnt:
AVSOOBSP.png


Bij Variable Type kunt u het gewenste veranderlijke-type ingeven.
Je kan klikken op 'Variable Type' om een lijst te zien van alle types.
Enkele gekende types zijn: M, RCB, ZAND, UG, SR, RV, ...
Stel dat je in de ZAND-sterren interesse hebt, noteer dan altijd %ZAND% in het vakje, dat zorgt ervoor dat een ster met bvb. als type "M+ZAND+UG" zeker ook zal meegepikt worden.

Bij Faint Limit geef je de minimale magnitude voor de ster, bvb. 11.3 (gebruik een puntje als komma).

Bij de Local Standard Time mag je louter jouw lokale uur invullen wanneer je die nacht zal waarnemen, hoeft niet precies te zijn, bvb. 22 uur.

Bij Maximum Hours East or West geef je het aantal uur (Rechte Klimming) waarbij een ster rechts of links van jouw zuiden mag liggen, bvb. 4 uur.

Bij Declination Southernmost geef je de maximale declinatie dat een ster diep mag staan, bvb. voor -20 graden geef je in "-20".

Bij Declination Northernmost geef je de maximale declinatie dat een ster hoog mag staan, bvb. voor +80 graden geef je in "+80".

Daarna krijg je een mooi overzicht van alle variabelen die aan je voorwaarden voldoen!


Wil je de lichtcurve van een ster zien, op de AAVSO home-pagina tik je bij 'Pick a Star' de sternaam in, en klik je 'Plot a light curve'. Als de curve verschijnt en je wil zelf een laatste periode kiezen, klik dan 'Plot another light curve' waar je jouw aantal laatste dagen kan ingeven. Dat mag gerust ook eens over een aantal jaren.
Zo weet je ook meteen of de ster een boeiende lichtcurve heeft, en of de ster momenteel verhelderd is (of een RCB-ster juist verzwakt is).
 
Laatst bewerkt:
Nu vraag ik mij af: houdt die planner rekening met recente waarnemingen en wordt op basis daarvan de verwachte magnitude berekend?
 

GuusGilein

PKS 0716+71
Nee. Even een kleine steekproef gehouden. Gevraagd Mira's tot maximaal magn. 9. De eerste die gegeven wordt is V Cyg, en die is heel 2016 al zwakker en nu rond de magnitude 13.
Het overzicht geeft alle veranderlijken die in mijn geval minimaal magnitude 9 in het maximum kunnen halen, maar of ze dat nu zijn, daar kijkt hij niet naar.

Kortom: in deze vorm zinloze tool.
 
Nochtans al jaren zitten wachten op deze tool. Altijd werd men verwittigd om eens een bepaalde ster mee te pikken. Nu kan je eindelijk zelf eens neuzen naar de leukste variabelen, ook wanneer je eens nieuwe wilt zien.

De variabelen met verrassende sprongen in de lichtcurve wekken steeds de interesse om eens waar te nemen, dus meestal naast de M-sterren. Met deze tool kan je alle sterren uitlijsten van een boeiend type die in je kijker haalbaar zijn. Natuurlijk laat je de site dan ook een lichtcurve tonen, zo weet je meteen hoe opmerkelijk de lichtcurve is, en hoe helder de ster in deze dagen is.

Stel dat de tool ook reeds de huidige helderheid zou tonen, dan weet je nog niet hoe opwindend deze variabele is.
 
Bovenaan Onderaan