Het gaat in horten en stoten, dit topic, maar voorlopig gaan we nog vooruit.
Allereerst het scherpstellen en collimeren. In de vorige post schreef ik al dat het masker binnengekomen was. Vorige week uit kunnen proberen.
Werkt als een zonnetje! De perfectionist in mij zegt dat het zelfs nog een klein tandje beter kan, maar ik wil eerst eens zien hoe goed de collimatie houdt, voordat ik het perfect maak. De opstelling is namelijk nog niet permanent, en als de collimatie niet vasthoudt tijdens af- en opbouwen, dan gaat de perfecte collimatie vooral ten koste van waarneemtijd, en op een gegeven moment is het dat het niet meer waard.
Wel echt super makkelijk dit, en veel nauwkeuriger dan de ster-uit-focus-draaien methodes.
Dan de montering. De CEM zegt dat de pooluitlijning prima is, enkele boogseconden. Ook driftalignen gaf geen afwijkingen. Toch is de 3-ster-alignment verre van perfect. Na de meridiaanflip stond het object gewoon niet in beeld. Dat had ik beter verwacht. Ik verwacht van zo'n montering dat hij in alles (behalve misschien transporteerbaarheid) beter moet presteren dan mijn Skywatcher. Ook valt het me op dat bij het slewen de montering soms even doordraait nadat ik de knop heb losgelaten. Iemand enig idee?
Ook de volggrafiek in PhD2 zou mijns inziens beter moeten kunnen. Hieronder een stukje uit de laatste sessie:
Ik heb het gevoel dat deze zaken gerelateerd zijn, maar kan nog niet goed bedenken wat het probleem dan is. Ik denk iets mechanisch, ergens te weinig spanning op de wormen ofzo?
Tenslotte zit ik nog steeds met de flats. Na flat-calibratie is er aan de randen nog steeds een enorme negatieve vignettering te zien:
Ik heb inmiddels al een hele reeks oorzaken uitgesloten, door mijzelf met de telescoop een halve paasmaandag in de kelder op te sluiten:
- belichtingstijd gevarieerd tussen peak net iets links het midden van het histogram tot aan net niet geclipt aan de rechterkant van het histogram
- ISO 100 (daarop maakte ik in mijn vorige setup mijn flats) en ISO 1600 (gelijk aan de lights)
- buiten overdag, buiten 's nachts, in de kelder met het licht aan, en in de kelder met het licht uit (als antwoord op de vraag: "kan het strooilicht zijn")
- met en zonder extra kussensloop tussen het flatpanel en de telescoop
- met en zonder dauwkap
- met APT opgenomen en met de hand de ontspannerknop ingedrukt.
En bijna alle combinaties van bovenstaande. Inmiddels staat mijn PC vol met flats (er zijn best veel combinaties) maar is het verschil tussen alle opties verwaarloosbaar.
Het enige verschil tussen alle opties dat echt opvalt is dat het patroon van overcorrectie op lights van voor en na de meridiaanflip gespiegeld is.
Dat doet mij vermoeden dat het wellicht niet een probleem in de flats, maar juist in de lights is. Mocht het ooit weer helder worden, dan ga ik daar eens goed naar kijken. Zou er ergens vals licht op de sensor kunnen vallen? Maar waarom is dat dat sterker aan de rand dan in het midden? Ik heb in elk geval nooit mijn zoeker afgedekt. Ik heb deze camera al heel lang in gebruik, en heb nooit verschil gemerkt, maar misschien is het effect daarvan anders in een spiegeltelescoop dan in een refractor.
""Curiouser and curiouser!" (she was so much surprised, that for the moment she quite forgot how to speak good English)"