We gaan op reis!

Skyheerlen

Moderator
We hebben de Pico overleefd na een goede nacht, maar de hemel was niet optimaal. Maar toch: heel fijn waargenomen.
Zodiakaal licht duidde het eind vd nacht aan.

C26DFDBA-8563-44D1-9AB9-6514D82D495C.jpeg
 

Steem

Donateur
Sommige donkere nevels kunnen onder goede omstandigheden heel erg op fotografisch materiaal lijken.

En dat een ervaren waarnemer als Tom een avond "ridicuul" noemt zegt wel wat!
 
  • Leuk
Waarderingen: TomC

TomC

Arp_244
Terug voorbereidingen aant maken om naar de Pico de la Cruz te gaan vannacht. De condities zouden beter moeten zijn, hopelijk komt de zuidelijke horizon vrij om ook Ara, Norma, Pavo en Crux te zien.

Nog 'n indruk van vorige nacht: Saturnus. Die heb ik nog noooit zo detailrijk gezien. Het beeld stond letterlijk stil. Onwerkelijk, alsof je naar een foto keek. Op de planeet waren verschillende banden te zien in gradaties geel-grijs-bruin, op de equatoriale band zelfs twee donkere details. De planeetschijf gaf indruk van diepte, als een bol en niet vlak. En dan de ringen ... vlijmscherp. De Cassini-scheiding kon je volledig rondom meevolgen, dus ook VOOR de planeet!! Naar binnen toe zag je meerdere dunnere ringen, de gasbol gaf schaduw op de ringen en de ringen schaduw op de planeet. Toen ... voor het eerst ooit ... de Encke scheiding!! Aan weerszijde, heel subtiel en heel dicht tegen de rand: een ragfijn zwart lijntje dat nog net een dun wit stukje ring losmaakt van het complex. Eerste met korte momenten, dan regelmatig.
Toegegeven, het is jaren geleden dat ik zo lang naar een planeet heb gekeken. Dit was buiten categorie.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Om openingsbegrensd te zijn helpt het natuurlijk om een spiegel van @JeroenV te hebben. Anders ben je optiek- en niet openingsbegrensd ;-).
 

Skyheerlen

Moderator
De foto laat het ook niet zien. Te veel overbelicht; verkeerde camera (iPhone) en bezig met visueel en geen tijd na te denken over juist belichten.
 

ArnoM

Donateur
Veel plezier deze nacht. Hopelijk kunnen jullie nog een keer echt genieten voor de vlucht terug weer genomen moet worden
 
Bovenaan Onderaan