We gaan op reis!

Skyheerlen

Aluminium rules!
Op basis van de IR-beelden (21u15 UT) lijken jullie door het oog van de naald te kruipen, netjes tussen twee lange wolkenbanden.

Bekijk bijlage 1474969

En inderdaad gebeurt het ook zo. Het waait (te) hard en Calima is duidelijk merkbaar, maar Tom maakt vele schetsen en ik struin de Melkweg af met de 16x70 (gaat prima liggend op een tuinstoel). Het is niet koud, maar de wind maakt dat we snel afkoelen en dus warme kleding aan hebben.
 

TomC

Arp_244
Ziezo - de eerste leuke uurtjes waarnemen gehad. Heerlijk. De hemel was onbewolkt, maar calima en stevige wind maakten het aardig lastig.
Rond 2uur lokale tijd dreven de eerste hoge wolken over de berg en het zuiden werd blurry. Nu terug onderweg nr beneden int stekedonker, wat bijpraten en dan slapen.
 

Roel

Totaal niet relevant
Jeetje, het zit jullie niet echt mee zeg... Op de foto is de lucht vlak boven de telescopen al wel redelijk blauw, dus hopelijk was de transparantie hoger aan de hemel toch goed genoeg voor mooie waarnemingen.
Nog één kans vanavond, of zitten jullie er nog even?
 

Skyheerlen

Aluminium rules!
We vliegen woensdagavond terug.

Het gekke is dat de allsky-foto’s niet goed laten zien hoe slecht het was. Zelfs toen we opbraken omdat het écht niet meer ging, laten de foto’s een heel acceptabele hemel zien.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
We vliegen woensdagavond terug.

Het gekke is dat de allsky-foto’s niet goed laten zien hoe slecht het was. Zelfs toen we opbraken omdat het écht niet meer ging, laten de foto’s een heel acceptabele hemel zien.
Ah - goed plan om meer dan een week te blijven, net in het geval dat je pech hebt en deze omstandigheden treft.
 

Skyheerlen

Aluminium rules!
Ja. Totaal 11 nachten. Zes zijn er voorbij.

We hebben een paar uur boven waargenomen bij goede omstandigheden, twee halve nachten (of minder nog) door wolken en Calima heen beneden en nu dan een ruim halve nacht door Calima heen boven.

Nog geen echte nacht boven dus. Maar gaat komen; het wordt beter.

SagDIG moet nog sneuvelen.
 

cloudbuster

blik op oneindig
Stof lijkt weer toe te nemen sinds vanmorgen, maar afgelopen nacht was het vrij schoon. Al heb je daar weinig aan als er alsnog sluierbewolking binnentrekt...

Het valt me ook op dat de windsnelheid de afgelopen week schommelt tussen de 5 en 10 m/s (wat laag is), maar dat jullie er toch last van hebben bovenop. Komt dat door gebrek aan beschutting?

De komende dagen zien er beter uit, dus inderdaad prettig dat jullie nog 5 nachten in het verschiet hebben! SagDig moet toch lukken wanneer je het zodiakaal licht doorheen de wolken ziet :) Succes!


not.ias.jpg
 

sterrenboy

I have a dream....
Geweldig op de Roque. Doodstil, windstil, geen stof/Calima, SQM21.85. Melkweg spat eruit. Kan nauwelijks beter.

Geweldige nacht.

Eindelijk dan toch eens een topnacht? Maar die SQM waarde bij zo’n knallende sterrenhemel... Valt dan toch (‘n klein beetje) tegen vergeleken met de Ardennen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

TomC

Arp_244
Yes - de eerste all-nighter onder een écht heldere hemel. HEERLIJK !!
De melkweg is idioot helder, waanzinnig gestructureerd. Messier 6 en 7 zijn simpelweg wolkjes op een sterrentapijt, met het blote oog!! Ook M8, M20-21 en natuurlijk M24 zijn zo absurd simpel. Met de telescoop door het centrale gedeelte van Sagittarius struinen, struikelen over een dozijn donkere wolken, hier en daar een bolhoop meesleuren. De Cat Paw en Lobster nevel waren subtiel maar oooh zo mooi. Ontzettend fijn deze nacht, dat smaakt naar meer.
Nu slapen en energie doseren voor de komende nachten. Yess!
 

TomC

Arp_244
Eindelijk dan toch eens een top nacht? Maar die SQM waarde bij zo’n knallende sterrenhemel... Valt dan toch (‘n klein beetje) tegen vergeleken met de Ardennen?
SQM zegt lang niet alles, de melkweg zelf geeft een bak licht (ja echt wel) en ook Jupiter was irritant helder. Het is transparantie dat essentieel is - vocht, stof en atmosfeer.
Als indicatie: Jupiter gaf schaduw op de grond!
 

sterrenboy

I have a dream....
Als dat ook nog met de Ardennen kon.
Dan werden er misschien vakantietripjes naar de Ardennen georganiseerd. Alle LaPalma gangers komen... -het word dan druk-

Jupiter gaf ook al een schaduw in Frankrijk...
En wat heeft jouw (jullie) voorkeur? Ik denk toch La Palma!
 

svdwal

Sander - Moderator
In Astroguindaine wierp Jupiter ook een schaduw. De overeenkomst met La Palma was de hoogte, beide 2km of hoger. Dat scheelt al een bak aan atmosfeer.

Dichter bij zeenivo zal het vast ook wel kunnen, maar het zal minder vaak voorkomen. We hebben twee keer waanzinnige transparantie gehad in Grandpré, maar dat was zonder Jupiter om een schaduw te werpen.
 

Roel

Totaal niet relevant
Nachten op de top van La Palma met goede transparantie, seeing en geen(!) wind: dat zijn de allerbeste waarneemnachten denkbaar! Eén allnighter onder die omstandigheden is de hele trip al waard. Deze is alvast binnen!
 
Bovenaan Onderaan