Wat heb jij vandaag aan je telescoop gedaan?

John Baars

Moderator
Naar aanleiding van een PM- onderhoud dat ik had met Forumlid Neo, de zijkanten van de lenzen van mijn 150/750 refractor gezwart met een viltstift. Dat was een project dat al een tijdje op mijn lijstje stond en dit was een mooie aanleiding.
Foto's van voor, na en tijdens...
IMG_1748 (510x680).jpgIMG_1755 (510x680).jpgIMG_1753 (510x680).jpg
 

Michel van Nieuwland

Zaanse Astronoom
Op de 8" Bresser Messier een 1:10 dual speed focusknop gezet. Meteen een 1:10 dual speed voor de 12" Sky Watcher flextube besteld net als de Sky Watcher 17amp powerpack, TS optics ADC en de Samsung T7 SSD 1TB.Bresser-Fijnregeling-1-10-voor-Messier-Hexafoc-focuser.webp.jpg1348510.jpegSkywatcher-Powertank-met-17-Ah (1).jpg417bhb2YejL._SR600,315_PIWhiteStrip,BottomLeft,0,35_SCLZZZZZZZ_.jpgLacerta-dual-speed-upgrade-for-skywatcher-crayford.jpg
 

Manuel Jolink

Sidewalk Astronomer
Vandaag de koe maar eens bij de horens gevat en een dauwvervarming voor mijn vangspiegel geïnstalleerd. De keuze is gevallen op een kant en klare heater van Altair Astro welke met wat zuurvrije siliconenkit op de vangspiegel geplakt is. De dauwverwarming met een vermogen van 2 Watt zal gevoed worden door een 12 volt powerpack, het vermogen wordt gereguleerd met een simpel dimmertje. Het verwarmingselement heb ik nog eens extra geïsoleerd met neopreen zodat de opgewekte warmte ook daadwerkelijk richting de spiegel gaat en niet uitstraalt richting de hemel. Over deze neopreenoplossing ben ik nog niet geheel tevreden en zal daar ter zijner tijd een elegantere oplossing voor vinden. De dunne kabels van de heater zijn met isolatietape aan één van de spidervanes gepakt die hierdoor nu iets dikker is dan de rest, maar daar ga ik me vast niet aan storen. Aangezien de vangspiegel er voor deze installatie toch uit moest, gelijk maar even de transparante zijkanten met plakvelours gezwart.
 

Bijlagen

  • IMG_20201112_204253_880.jpg
    IMG_20201112_204253_880.jpg
    2,9 MB · Weergaven: 27

TomB

Donateur
Mijn oude MTS-3 motorsturing van Boxdörfer voor aansturen van mijn Vixen GP vertoont de laatste weken kuren. Soms werkt hij een paar uur goed, soms houdt hij er na een paar minuten al mee op en is niet meer aan de praat te krijgen, behalve door een poosje (??) te wachten. Dat poosje was soms wel zo lang dat ik alles maar weer opruimde. Je probeert natuurlijk van alles: voeding en motorkabels controleren, paar keer uit en aan zetten. Niets helpt.
Ik ben sinds kort weer begonnen met fotograferen na een pauze van 3 jaar of langer. Door deze irritante storingen ben ik vandaag serieus gaan kijken naar een nieuwe montering: snelle motoren, zwaarder, GOTO. De Boxdorfer heb ik al 15 jaar en inmiddels is er zo veel moois op de markt....
Maar vanavond toch even rustig met het kastje gaan zitten: alle connectors had ik al eerder tevergeefs ingespoten met contactspray. Nu ook het kastje opengemaakt en de beide schuifschakelaars met contactspray behandeld.
Bingo! Hij heeft daarna 5 uur lang goed gewerkt, op verschillende snelheden. Ik denk dat het opgelost is.
Blijft de vraag: ga ik nu wel of niet die mooie NEQ6 kopen? ;)
 

Houdini

Donateur
Derde en laatste beitslaag van de onderdelen van een waarneemstoel (ontwerp gekopieerd van Catsperch). Heb de stoel een jaar of 4 geleden gemaakt, en kom er eindelijk aan toe hem af te werken en hopelijk spoedig in gebruik te nemen.
Zit erg stevig, zelfs met je billen op 130 cm hoogte en je ogen boven 2 meter. Ik voeg later nog een foto van de afgewerkte stoel toe.

Waarneemstoel_geverfd.jpg
 

Houdini

Donateur
Hier het resultaat, de waarneemstoel gaat vooral gebruikt worden met mijn oude 40 cm f/4.9 "grab & go" telescope.
De oculairhoogte van de 40 cm in het zenit is 184 cm, de zithoogte van de stoel is maximaal 130 cm en dan bevindt mijn oog zich op 205 cm hoogte - dus ruim bemeten.
Ik vind de Catsperch een heel tof ontwerp, dit wordt echt een aanwinst voor lange waarneemsessies van planeten.

Waarneemstoel met 40cm - 2.jpgWaarneemstoel met 40cm.jpg

406mm, 635mm en 1100mm zelfbouw dobsonkijkers
 
Laatst bewerkt:

TomB

Donateur
Een side-by-side opstelling gemaakt op mijn Vixen GP montering:
twee 135mm lenzen, de ene met een Meade DSI als volgcamera, de andere met de Atik 314L voor de fotografie. Zonder autoguiding kan ik ca 2.5min belichten, vanwege periodic error. Maar ik wil langer, om gebruik te kunnen maken van 7nm Halpha filter. En natuurlijk ook om met langere telescoop te kunnen werken.
 

Bijlagen

  • WhatsApp Image 2020-12-09 at 14.55.13.jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-09 at 14.55.13.jpeg
    186,1 KB · Weergaven: 15
Laatst bewerkt:

schoenmaker

Didymos
Een ZWO EAF aan mijn splinternieuwe Skywatcher Esprit 80ED geschroefd.

1607723055584.png

Aangezien er veel mensen zijn die allerlei toeren uit moeten halen om het ding op een Esprit te monteren ook even een fotootje van de onderzijde. Ja hij zit maar met 1 schroef vast. Maar ook aan de focusknop, dus eigenlijk op 2 punten vast. Geen beweging in te krijgen.

1607723195146.png
 

John Baars

Moderator
Topspul! Gefeliciteerd ermee!
Voor wat betreft die bevestiging: ik voel toch nog een klein boor en tap- momentje aankomen.;)
 

schoenmaker

Didymos
Vandaag bij Ganymedes in Amstelveen op de koffie geweest na wat heen en weer mailen over mogelijke alternatieven voor het monteren van mijn Esprit. De standaard dovetail is namelijk nogal ongeschikt om balans mee te vinden indien je er mee gaat fotograferen.

Het was flink puzzelen. Uiteindelijk bleken buisringen de beste oplossing en is een 25cm lange dovetail eronder geplaatst. De puzzel was nog niet helemaal compleet, maar daarover zou men nog even nadenken en materiaal nasturen. Heel fijne service.

Ik moet nog even wat extra verhoging zien te creëren denk ik, zodat de kijker niet op de EAF leunt, mocht ik hem even op een tafel willen leggen (vandaar het boek er onder).

1607815893311.png

Dauwlinten maakten de set compleet. Met camera en de hele reutemeteut erop weegt het 6.6 kilo. Moet lukken met de CEM40. ;)
 

sdn

Eris
Recent heb ik een 2e hands orion RACI zoeker gekocht ter vervanging van de standaard nutteloze 6x30 zoeker. Maar deze past niet op een Bresser vatting. En al zou het wel passen, dan zat hij nog niet zoals ik wil: het oculair van de zoeker netjes parallel aan dat van de telescoop zelf zodat ik niet hoef op te staan om erdoorheen te kijken. Daarom heb ik mijn eerder gebouwde telradbasis uitgebreid:

AE4E2A79-B493-424C-A66B-BC559F32C582.jpeg9BC0B626-91FE-4BEE-A581-073D0EC51D88.jpeg
 

Marcusi

Donateur
adjustable safety end stop blokske...
Ik vrees altijd dat mijn dovetailbar uit de monteringsvoet zal schuiven, daarom deze eenvoudige ingreep.
Als er geen wijzigingen gebeuren zorgt de vijs ook dat het evenwichtspunt snel gevonden is bij een volgende opstelling.
Nog een tweede blokje aan de andere kant van de dovetailbar zodat ik het geheel stabiel op een tafel kan plaatsen.
En een likje zwarte verf...
DSCN3937.jpgDSCN3936.jpg
 

rwtfotografia

Stofdeeltje
Hallo allemaal,

Ik heb nog niets aan mijn telescoop gedaan. Ik ga wat doen. Ik wil een pilaar in de tuin maken zodat ik mijn statief niet meer nodig heb. Ik maak (of laat) alles zelf. De montage plaat voor de HEQ5 kan ik laten maken, daar moet alleen die bout in op de montering vast te zetten. Ik kan echter nergens op internet vinden welke maat dat is. Ik heb ook het vermoeden dat het speciale schroefdraad is. Weet iemand welke maat en type schroefdraad het is, en waar deze eventueel te bestellen is?

Mijn plan: een betonnen kolom met een buis er in om de kabel door te voeren. Hier op dan de montage plaat. Afijn, het staat allemaal op youtube, daar kijk ik het van af ;)

Groeten,
Rob.
 
Bovenaan Onderaan