Wat heb jij vandaag aan je telescoop gedaan?

Skyheerlen

Aluminium rules!
En nog een belangrijke: voorkomen dat je dingen (oculairen!) op de hoofdspiegel laat vallen. Beter een beschadigd oculair (van het vallen op de tegels) dan een beschadigd oculair én hoofdspiegel.
 

schoenmaker

Didymos
Afgelopen week een aantal klusjes gedaan. Zo heb ik de C8 uit zijn vork gehaald nadat ik via te-les-koop een dovetail bar had overgenomen.
De dovetail bar beloofde volgens de verpakking speciaal voor een C8 te zijn, maar kennelijk niet het model van mijn Celestar 8 uit de jaren 90. De gaten kwamen niet overeen.

Daarom maar met een klein plaatje aluminium een adaptertje gemaakt en zo toch de dovetail aan de telescoop kunnen bevestigen.
alu.jpg - Click image for larger version Name:	alu.jpg Views:	0 Size:	49.8 KB ID:	1454560
c8 op cem25p.jpg - Click image for larger version Name:	c8 op cem25p.jpg Views:	0 Size:	181.8 KB ID:	1454561

Ook heb ik een gereedschapskoffer bij de Gamma gehaald waarin mijn Televue Pronto past met alle fotografie toebehoren. De koffer heb ik uitgezocht op een formaat waarbij de telescoop foto-klaar op de mount gezet kan worden. Met een beetje passen en meten kan ik nu alles in 1 koffer meenemen. Tja, en natuurlijk een tas met het statief en een koffer voor de mount ;)

koffer1.jpg - Click image for larger version Name:	koffer1.jpg Views:	0 Size:	223.0 KB ID:	1454562
koffer2.jpg - Click image for larger version Name:	koffer2.jpg Views:	0 Size:	246.4 KB ID:	1454563
koffer3-rot.jpg - Click image for larger version Name:	koffer3-rot.jpg Views:	0 Size:	571.8 KB ID:	1454565
 

John Baars

Moderator
Optimaliseren binnen amateurmogelijkheden

Ik heb toch maar eindelijk eens gedaan wat ik allang in mijn hoofd had zitten.

Jullie kenden al mijn 102mm Skywatcher Maksutov.

Click image for larger version Name:	DSC02097 (640x426).jpg Views:	0 Size:	67.0 KB ID:	1460425Die had ik een isolerend jasje gegeven om de afkoeling wat regelmatiger te laten verlopen en de inwendige seeing te dempen.

Click image for larger version Name:	DSC02092 (640x426).jpg Views:	0 Size:	160.3 KB ID:	1460420

En voorzien van veel donkerder bekleding (Protostar) in de lange baffle:

Click image for larger version Name:	DSC02792 (640x426).jpg Views:	0 Size:	131.3 KB ID:	1460421

Met dit effect:

Click image for larger version Name:	Met en zonder light-trap in Mak.png Views:	0 Size:	224.8 KB ID:	1460422
Zonder inwendige bekleding in de lange baffle vs met bekleding in de lange baffle.


Toch maar besloten om de verdere grijze wanden ook te bekleden. Daartoe moest ik zowel de correctorhouder als de spiegelhouder losdraaien. Even een smal stickertje aanbrengen, doorsnijden, zodat je de houder weer exact op dezelfde manier kunt terugplaatsen.
Click image for larger version Name:	IMG_1629 (449x640).jpg Views:	0 Size:	122.0 KB ID:	1460423

Dan het donkere materiaal van Protostar plaatsen. Daarbij neem je stroken van plusminus 8 cm breed, dat plakt wat gemakkelijker. Zie het verschil met het grijze en onbeplakte gedeelte.

Click image for larger version Name:	IMG_1635 (640x480) (2).jpg Views:	0 Size:	129.9 KB ID:	1460424

Daarna was de onbegrijpelijk glimmende eerste baffle aan de beurt. Die zit op de corrector.

Click image for larger version Name:	IMG_1637 (640x480) (2).jpg Views:	0 Size:	128.0 KB ID:	1460426

En als je dan toch de boel open hebt, kun je net zo goed alle inwendige optische vlakken even schoonmaken met een lekker sopje.

Click image for larger version Name:	IMG_1639 (640x453).jpg Views:	0 Size:	129.9 KB ID:	1460427

Merk op dat het Protostar kokertje niet helemaal tot het einde doorloopt om onnodig diafragmeren van het licht van de spiegelrand te vermijden. Ook zie je het verschil in tint met het originele baffle-tje.

Daarna weer monteren. Niet geheel onverwacht bleek dat er niet gecollimeerd hoefde te worden. Daar was immers niets aan veranderd. Bovendien zijn alle optische vlakken sferisch, zodat er niet één optische sweetspot is, waarbinnen gecollimeerd moet worden.Dit itt een parabolische hoofdspiegel. Mocht een en ander onverhoopt flink scheef te staan, zitten er zes boutjes in de achterkant. De grote moeten gelost worden ( die trekken de boel aan) om met de kleine te kunnen fijnstellen.(die duwen de grondplaat weg)

Daarna gericht op Jupiter. Die vertoonde flink wat details. Het beeld benaderde qua details dat van een 4 inch refractor, met dit verschil dat mijn 4 inch refractor meer contrast levert. De seeing hielp flink mee, zodat er flink wat dikkere "knopen" in de banden goed zichtbaar waren, zij het wat fletser dan in mijn refractor.

De eerste twee veranderingen ( isoleren en Protostar buisje) leveren het meeste effect op. De laatste twee zijn alleen op te merken als er een side by side vergelijking gedaan zou worden. Of bij het volgen van een ster bij een Maanbedekking. Het blijft natuurlijk een 102 mm opening en je gaat er niet plotsklaps objecten mee zien die je daarvoor ook al niet zag. Het grote voordeel is wel dat het het inwendig "glimmende" en verstrooide licht het oculair niet bereikt.

Protostar: https://www.fpi-protostar.com/flock.htm
 

Roel

Totaal niet relevant
Mooie klus, slim van dat stukje tape.
Is het beplakken van de binnenkant puur bedoeld als extra isolatie? De binnenkant van de buis zie je namelijk niet door de oculairhouder, dus zwart maken daarvan is in principe niet nodig. (tenzij het baffle-buisje veel te kort is, maar dat is bij de Synta kijkers volgens mij nooit het geval)
 

John Baars

Moderator
(...)
Is het beplakken van de binnenkant puur bedoeld als extra isolatie? De binnenkant van de buis zie je namelijk niet door de oculairhouder, dus zwart maken daarvan is in principe niet nodig. (...)
Daar heb je in principe gewoon gelijk in. Toch zag ik nog een piepklein randje, vlak bij de rand van de corrector, bij heel scheef inkijken. Mocht eigenlijk geen naam hebben.
Het principe van het inwendig beplakken van de wanden een Maksutov heb ik nog uit een eerdere periode ( inmiddels lang geleden) toen ik ontdekte dat dit uitmaakte op de seeing in mijn OMC140. Ik meende daarmee destijds contrast te winnen, maar won in het echt op seeing. Dat beplakken van die wand is dus leuk als extra isolatie, maar werkt niet noemenswaardig mee aan verhoging van het contrast. In tegenstelling tot het beplakken van de eerste en tweede baffle.

Noem het maar irrationele nostalgie, ;) , als ik aan de voor- of achterkant in een kijker kijk wil ik pure zwartheid zien, afgezien van de hoofdspiegel. Een tik, als jong ventje overgehouden van mijn eerste Newton bouwsels. Mijn toenmalige leermeester kijkerbouw zei toen tegen mij: "John, als je in een kijker kijkt, wil je alleen maar de hoofdspiegel zien, verder niks". Hij bedoelde vanaf de oculairkant. Dat is nooit meer uit mijn hoofd verdwenen, haha :D Sterker nog, ik heb het onterecht uitgebreid met : " ook als je aan de voorkant erin kijkt". Ach, niets menselijks is mij vreemd.

Grappig dat je de vinger erop legt.
 

John Baars

Moderator
Zo zag mijn GnG scopie er uit.

IMG_1445 (638x850).jpg
Een beetje nadelig vond ik nog steeds dat de krachtige zoeker boven het kantelpunt stond. Met name in het zenit gaf dit uiteraard balansproblemen. De hoge voet waarop het hele zoekergedeelte stond was eigenlijk te hoog. Vandaag de knoop doorgehakt, de hoge voet verwijderd en de gehele basis opnieuw aan de buis bevestigd, maar dan zodanig dat de grote zoeker nààst de telescoop uikomt.

IMG_1660 (680x581).jpg
Daar was wel wat boor- en tapwerk voor nodig en dan moet de buis ook open. Dan kom je tevens nog andere probleempjes tegen. Boutjes die toch geen M4 blijken te zijn en bovendien nog eens te kort. En dan blijkt ook dat je uit de hand toch niet zo zuiver kan boren als je wel zou willen. Kolomboortje was toch wel handig geweest......dus dan moet er een klein slobgaatje gefreesd worden, haha.

Maar.. gelukt. En hij zakt in het zenit niet meer weg. Het 100 gram wegende RDF-je heeft weing invloed op de resterende onbalans, de oculairen nog het meest.
Het zoekergroepje van links naar rechts: 18,5X50 zoeker met 4,4 graden beeldveld, zon-zoekertje, red-dot-findertje.
 

Michel van Nieuwland

Zaanse Astronoom
Ik heb gisteren wielen met remmen onder mijn 8" dobson geschroefd zodat deze makkelijker te verrijden is i.p.v. steeds tillen. Had ik veel eerder moeten doen, wat een verademing:goedgedaan.
 
Ik heb een tijdje geleden een Feathertouch focuser op mijn 18'' Obsession gezet. Gisteren eindelijk wat kunnen testen. Voelt veel steviger en preciezer dan de oude JMI NGF-DX3 focuser.

Meer fotootjes staan op mijn blog.

Geïnstalleerde Feathertouch focuser
 

Michel van Nieuwland

Zaanse Astronoom
Ik heb gisteren wielen met remmen onder mijn 8" dobson geschroefd zodat deze makkelijker te verrijden is i.p.v. steeds tillen. Had ik veel eerder moeten doen, wat een verademing:goedgedaan.

Ik heb de wielen er weer inder vandaan gehaald, te wiebelig/onstabiel bij het maken van foto's met de Zwo Asi. 290MC. Nu de wielen maar onder een plank geschroefd, stuk stabieler weer:goedgedaan. 20200911_171415_resize_90.jpg 20200911_171433_resize_61.jpg
 

roel 1966

Donateur
Al een tijdje bezig met opbouwen van een 254 f/12 cassegrain. Ik heb een bepaald idee hoe t worden moet maar blijkt toch lastiger dan gedacht. Als eerste een extra gewicht van 5 kg erbij omdat het hele spul behoorlijk uit balans was op een cem60. Dovetail plate voor volgkijker besteld maar had 1/4 inch boutjes nodig om volgkijker te kunnen monteren. Boutjes kwamen binnen en gelijk maar asiair pro op dovetail gemonteerd. Nu nog wachten op m3 boutjes om zwo aef op focusser te kunnen monteren. Meegeleverde beugel blijkt met geen mogelijkheid te passen dus even een gesprek met de buurman die een fijnmechanische werkplaats heeft en binnenkort maakt hij voor mij een mooie beugel zodra de m3 boutjes binnen zijn.
Nu blijkt dat de volgkijker zo zwaar is dat ik waarschijnlijk nog een contra gewicht aan de andere kant moet hangen.
Verbindingskabel tussen asiair en handcontroler bleek ook nog besteld te moeten worden want deze wordt niet meegeleverd.
Verder wacht ik al een tijdje op een ipolar omdat ik, ondanks het mooie ontwerp van ioptron, geen zin heb om in een onmogelijke houding , polaris op te zoeken en de montering af te stellen.
Binnenkort nog 3 tegels in t grasveld waarop de driepoot komt te staan. Enige voorwaarde die mijn ega stelde was dat ze er geen last van heeft tijdens grasmaaien dus deze moeten iets onder t maaiveld komen.
En zo blijf ik lekker bezig. 20200916_000316.jpg
 

GuusGilein

PKS 0716+71
Zo, dat is toch iets heel anders dan mijn 20 cm uitvoering in een 'normale' buis! :shock:
Ik had toen ik de 20 cm kocht vaag in mijn achterhoofd dat de op dat moment aangekondigde 25 cm ook best interessant was. Maar dit is duidelijk iets teveel voor mijn Skytee waar ik hem meestal op gebruik, en soms op een Celestron CGEM die met de 20 cm geen enkele moeite heeft.

TS verkoopt ook hoekzoekers die je op een poolzoeker kunt zetten:
https://www.teleskop-express.de/shop...er-D-30mm.html
Als je een iets afwijkende maat hebt, dan kunnen ze het aansluithulsje eventueel iets meer uithollen. Maar de ipolar zal ongetwijfeld een nog veel betere oplossing zijn.
 

roel 1966

Donateur
Dank voor de reacties, ben ook best wel trots op mijn setup.
De ota weegt 16,4 kg en als alles , wat ik in gedachte heb , erop zit weegt het net geen 21kg. Ik weet 2/3 van 27 = max 18 kg . Ik denk dat als ik alles goed uitbalanceer de cem60 dit wel aan moet kunnen voor foto setup.
Er komt nog een zwo filterwiel mini op en natuurlijk de zwo aef. Uiteindelijk gaat de asi 290 op de volgkijker en komt er een asi 1600 pro als hoofdcamera. Kabelspectakel moet ook nog.
Vanochtend bericht ontvangen dat de ipolar verstuurd is , ik heb 6 weken moeten wachten.
Laatste tijd zoveel uitgegeven dat ik nu even rustig aan moet doen.
Prio is nu het extra 5 kg contra gewicht. Ik heb nog een manueel filterwiel met lrgb filters , dus dat zal voorlopig zo maar moeten. De zwo EFW mini maakt het wel compleet, dus deze staat op 2e plaats op mijn wishlist. Daarna begint het finetuning. Kabels netjes bundelen, alles goed uitbalanceren, etc,etc.
 
Laatst bewerkt:

schoenmaker

Didymos
Die iPolar had je weg kunnen laten. Met de ASIAir is de polar alignment een peuleschil. Zal je ws. wel je guidescope moeten gebruiken ipv de hoofdtelescoop. Wat een joekel!

Nu blijkt dat de volgkijker zo zwaar is

Volgens mij is jouw volgkijker groter dan mijn hoofdkijker (70/480)... :shock:
 

wvreeven

Moderator
Mocht je de iPolar toch gebruiken dan ben ik benieuwd naar je resultaten. Wij gebruiken er twee (één op een GEM45 en één op een SkyGuider Pro) en vergeleken met de polar align routine van Ekos vinden we altijd een afwijking van zo'n 40 boogminuten. We hebben het vermoeden dat de iPolar scheef in de as zit maar dat hebben we nog niet gecontroleerd. Het zou wel erg toevallig zijn als onze beide scheef zitten...
 

roel 1966

Donateur
Vandaag is de ipolar binnengekomen. Ik heb de interne versie wat betekent dat de polarscope eruit moet en dat was nogal een dingetje. Kleine priegelschroefjes op een onmogelijke plek maar uiteindelijk is t gelukt. Ik zie t maar als geduldsoefening. Camera gaat er voor in en er loopt intern een 4aderige kabel naar de achterkant waar een stukje electronica zit met usb aansluiting.
Ik was toch benieuwd hoe het functioneerde dus software gedownload en een eerste oefening met het hele spul. Het uitbouwen van polarscope was makkelijker zonder telescoop of contragewichten en mijn eerste test ook zo gedaan. Tafeltje buiten gezet voor laptop , mount zonder iets erop en gewoon proberen.
Nu ben ik geen ster met computers dus het opzoeken in device manager van laptop duurde even. Uiteindelijk gevonden en camera werd herkent. Tablet met handleiding ernaast en stap voor stap de handleiding gevolgd.
Daarna darkframe gemaakt en gps coordinaten ingevoerd. Beschermkap eraf en hij stond al aardig in de goede richting. Dan moet je de mount in 2 verschillende posities roteren en in programma invoeren om te kijken of camera goed in mount gemonteerd zit. Het is gewoon een programmaatje wat je volgt.
Door middel van plate solving vormt een rode cirkel op de beeldscherm de werkelijke noordpool en een rood kruisje de positie van de as van je mount. De mount moet je zodanig finetunen totdat het kruisje in t cirkeltje staat. Piece of cake, maar het viel me op dat tijdens vastzetten van de schroeven van de mount, het kruisje toch uit het cirkeltje loopt. Het luistert vrij nauw dus dat is nog even oefenen.
Volgende test ga ik doen met telescoop en gewichten op de montering maar voor vandaag vond ik t genoeg zo. Met de polarscope en een 150mm achromaat erop had ik een vrij nauwkeurige afstelling en ik ben benieuwd hoe t gaat met het zware spul wat er uiteindelijk op komt in samenwerking met dit stukje techniek.
Tot zo ver mijn eerste ervaring met de ipolar.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan