Waarneemsessie Lochem 7 Aug

cloudbuster

deepskysketch.com
Sinds lange tijd eindelijk weer eens buiten gestaan. De laatste keer in Nederland dateert zelfs van 27 februari… mijn eerste astro dip in 5 jaar?

Reden om naar het oosten af te reizen is omdat er op de rest van de waarneemstekken teveel bewolking is (of dreigt). Ook op de Papenslag is het niet helemaal safe, want gedurende de hele sessie trekt er een wolkenband langs het noorden die af en toe gevaarlijk dichtbij komt. Af en toe flitst er zelfs wat weerlicht op. Maar in het gebied waar ik zit te kijken (op zuid) is het 90% van de tijd wolkeloos en dat is goed genoeg.

Het begin is wat onwennig en natuurlijk zijn er na zo lange tijd wat batterijen aan hun eind gekomen die eerst vervangen moeten worden. Maar na een kleine drie kwartier staat de grote dob weer mooi opgesteld naast een veld waar de maisplanten een hoogte van 3 meter hebben bereikt. Deze vormen een mooie natuurlijke beschutting tegen de stalverlichting van de boerderij even verderop.

Wel vind ik de hemel opvallend licht vanavond. Mijn SQM meter heb ik uitgeleend en ik kan dus geen meting doen, maar ik ben bang dat het de 21.0 net niet zal halen… Waarschijnlijk is het mijn eigen perceptie omdat ik de afgelopen sessies juist van een zeer donkere plek heb waargenomen (La Palma, Franse Alpen).

Ik trap af met een paar clusters om er even in te komen en ga dan door naar het hoofdobject van de avond: M26. Deze heb ik nog maar twee keer eerder bekeken (beide keren tijdens een Messier marathon) en toen was ik duidelijk niet onder de indruk, getuige mijn commentaar in DSL:

Verrekijker 15x70, Roque de los Muchachos, 10/3/2016
“M26 is een heel klein clustertje en ik vraag me af waarom deze ooit is gecategoriseerd als Messier object. Wellicht kwam hier ooit een komeet voorbij in de buurt? Er is 1 wat helderdere ster te zien middenin met perifeer nog een stuk of 4 er omheen, waardoor het geheel een licht vlekje vormt. Het stelt niks voor.”

10 inch Alkaid, Roque de los Muchachos, 18/3/2018
“Na al het moois een beetje een tegenvaller. Het is klein met drie heldere sterren en daar omheen wat zwakkere sterren in de vorm van een pacman.”

Ook nu in de 16 inch Alkaid kan het cluster niet echt bekoren, maar ik zie toch duidelijk wel wat meer sterretjes en de vorm heeft nu veel weg van een vlieger met staart. De helderheid is maar matig en het cluster is niet erg groot. In de voornamelijk zwakke sterren kan ik geen kleur ontwaren. Maar mooi dat ik nu hier de schets van heb kunnen doen, anders waren we weer een jaar verder geweest :)

M26.jpg - Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: M26.jpg views: 0 grootte: 186,4 KB id: 1424716

Hierna is het tijd voor een grote(!) planetary uit de H400 lijst: NGC 6781, ofwel de “Snowglobe Nebula”. De PN heeft inderdaad wel wat weg van een sneeuwbal, maar geeft niet gemakkelijk detail prijs. Dat het een ringvormig exemplaar is bijvoorbeeld, is niet meteen duidelijk. Pas met aandachtig kijken wordt een donutvorm zichtbaar, maar de helderheid in het centrum is nog geen 10% minder dan de schil... Nog wat langer turen laat zien dat de nevel aan de N-zijde (onder in de schets) wat meer open lijkt te staan en hier is de begrenzing ook duidelijk zachter. De ronde vorm van de bal lijkt soms met perifeer kijken wat hoekiger aan O en W zijde en af en toe komt er perifeer wat structuur door de grijze egale nevel. Er is geen centrale ster te zien helaas, maar de waarneemcondities zijn dan ook niet subliem. De schets werd gemaakt met de 7mm en OIII, maar eigenlijk was de nevel in de 10mm nog wat mooier, met flink grote helderheid.

NGC 6781.jpg - Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: NGC 6781.jpg views: 0 grootte: 151,6 KB id: 1424717

En dan alweer naar het laatste object: NGC 7006. Dit is een erg klein en geconcentreerd bolhoopje in Delphinus en is niet meteen als zodanig te herkennen. Bij de eerste indruk lijkt het meer om een galaxy te gaan en pas als de vergroting wordt opgeschroefd komt de spikkelige structuur een heel klein beetje door. De vorm is niet helemaal perfect rond en het 2/3 centrum is vrij egaal verhelderd. Perifeer is een 1/3 krans om het hoopje te zien en flitsen af en toe wat sterretjes op. Deze komt nu op papier voor mijn Caldwell project.

NGC 7006.jpg - Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: NGC 7006.jpg views: 0 grootte: 172,2 KB id: 1424718

Ik had nu nog langer door kunnen gaan, maar ik vind het om 2:15 eigenlijk wel mooi geweest. De buit is weer binnen en tevreden rijd ik weer naar huis. Fijn om weer eens wat deepsky fotonen te kunnen hebben vangen, hopelijk dienen zich de komende maanden nog wat meer gelegenheden aan!
 

Rem

Rogue planet
Bijzondere objectkeuze, leuk. Die ruit in de kern M26 herken ik als ik even mijn eigen waarneming terugzoek in DSL. Mooie waarneming en schets ook van die PN en de bolhoop in Delphinus.
Een mooi afscheid van de waarneemdip!
 

TomC

Arp_244
Zulke dip is herkenbaar. Dat is het risico van te reizen naar donkere locaties.

Vorige week in Ramillies heb ik ook NGC 6781 op schets gezet; resultaat volgt nog :) jouw schets is herkenbaar ... maar wel érg donker. Kheb 'em in negatief moeten zetten de mooie ronde sikkel te zien.
 
Een kleine maar fijne selectie van objecten; en uitstekend geschetst bovendien. Mooi dat je eindelijk weer eens kon waarnemen.
Leuk, mijn waarneming van M26 vorig jaar: 'Klein OC met uitwaaierende stersliertjes op 133x .. ' zie ik duidelijk terug in jouw schets.
 

markleeman

Donateur
Ik vond M26 juist wel leuk, eerst zie je enkel 3 of 4 heel heldere sterren, maar vervolgens vallen je ketting en daarna steeds meer zwakke sterretje op. Vind het ook een heel fraaie schets!
 

cloudbuster

deepskysketch.com
Toegegeven, M26 is best een leuk cluster, maar voor een Messier cluster ziet het er toch wat pover uit :razz:

Dank voor jullie reacties weer!
 
Bovenaan Onderaan