Vreemde Pixels

Berts0

Uranus
Beste mensen,

Afgelopen nacht M33 gefotografeerd. in totaal 12 x 600" seconden met een temp van -25. Wat mij opviel is dat ik desondanks de temp toch enorm veel hete pixels (of andere pixels) in de foto had. Normaal gesproken niet echt een probleem ivm met darks. Nu zag ik nadat ik de foto's in nebulosity had bewerkt en getacked dat de pixels niet meer gekleurd waren maar allemaal donker zijn geworden. Wat is er mis gegaan?

Ik heb in totaal 19 darks gebruikt voor 11 subs.

m33-16102012-stack-a.jpg
 

Corne

Neptunus
Je darks zijn dan genomen met een te warme temperatuur tov de echte opnames. Je krijgt dus meer hotpixels en die haal je er dan vanaf, zodat je donkere strepen ziet.
 

MvZ

Emil
Dat hoeft niet perse natuurlijk. Als de hotpixels verzadigd waren in zowel de lights als darks, of simpelweg dood waren en dus niet goed werken, dan krijg je ook een dergelijk effect.

Kan je in de software niet ergens instellen dat je de waarde van dergelijke dode pixels laat vervangen door een aangrenzende pixel? De meeste software moet dat kunnen.
 

Corne

Neptunus
Stack je met DSS? Probeer sigma clipping; 1-10. Alle hotpixels en satellieten worden eruit gehaald.
 

Berts0

Uranus
Bedankt voor jullie reacties. Voor de zekerheid ben ik inmiddels nieuwe Darks aan het maken. Ik gebruik nebulosity en die kan ook sigma aan. Ik zal dat proberen. Ik laat het weten.
 

Berts0

Uranus
Ik ben er uit. Ik heb in Nebulosity een andere stack methode (save each file) gedaan. Alle foto's worden dan apart weggeschreven. Daarna nogmaals alignment doen en dan kiezen voor alignment meth. None en de std Dev filter 1.5 optie. Resultaat is nul (bijna dan) badpixels. Probleem werd volgens mij wel veroorzaakt door verkeerde darks maar is op deze manier goed op te lossen. Bedankt voor de tips.

Bert
 

TomB

Donateur
Goed! Die methode gebruik ik ook in Nebulosity. Het is één extra slag en één setje extra tussenbestanden maar geeft je wel meer controle. In feite is dit hetzelfde als sigma clipping in DSS maar je hebt meer mogelijkheden en het is beter duidelijk wat er gebeurt (zeker als je de handleiding van Nebulosity erbij leest).
 
Ik heb niet alles gelezen maar dit is wat ik denk dat gebeurd...


Je hemel helderheid is groter als je pixel waardes in de dark noise. Als je die ervan aftrekt hou je gaatjes over. Daarom.... dark frames onder heldere hemel is onzin. Gewoon lekker middelen die hap en je ziet er niets van want de ruis verdrinkt in de hemelachtergrond.
 

Corne

Neptunus
Wouter, jij normaliseert dan nooit je achtergrond bij heldere hemel? Hotpixels verdrinken niet in de achtergrond tenzij je telang belicht en alles verzuipt. Enigste oplossing is goede darks bij dezelfde settings of sigma clipping
 

TomB

Donateur
op het oog misschien. Maar een hot pixel heeft een ADU van 65000 en in jouw foto met een histogram tot 1/2 hebben de meeste pixels een ADU van 32500. Van verdrinking kan geen sprake zijn.
 
Bovenaan Onderaan