Een ventilator heeft een elektrisch vermogen zo'n 3 W. Je voert dan per seconde 3 J aan energie toe, deels in beweging brengen van de lucht, deels opwarmen van de lucht. Deze lucht botst tegen en stroomt langs je spiegel, een deel van de energie wordt weer overgedragen aan je spiegel. Dit is een warmtestroom in Joule per seconde, ofwel Watt. Als deze toegevoerde warmte gelijk is aan de afgevoerde warmte, dan koelt de spiegel verder niet meer af en heeft de ventilator hiervoor langer aan laten (geforceerde convectie) geen zin meer.
Door geforceerde convectie koelt een hoofdspiegel niet echt meer af bij 1 C temperatuurverschil tussen spiegel en buitenlucht. Het warmteverlies door radiatie naar de koude, heldere hemel is bij een hoofdspiegel in een tube ook zeer laag.
Zie onderstaand plaatje, temperaturen zijn werkelijk gemeten en niet met IR thermometers, maar met gekalibreerde, goed afgeschermde, ingebouwde contactsensoren. De gele lijn laat het verschil zien tussen hoofdspiegel en buitenlucht temperatuur. Om 19.00 uur was ik begonnen met opstellen, om 19.45 uur met meten en om 20.45 uur heeft langer aanlaten van de ventilator om te koelen al geen zin meer.
Je ziet ook wat goede low-e folie op je tube doet en hoe hard een vangspiegel met zijn naar de heldere, koude hemel gerichte achterkant afkoelt.
Robert.