Voorbereiden radio waarneming Perseiden augustus 2018

patrickduis

Moderator
Het blijkt dat ik met de Diamond X300 rondstraal antenne een goed signaal oppik van de Franse Graves radar voor meteoren registratie. Dat is handig, dan hoef ik niet de HB9CV richtantenne op fibermast in de tuin te plaatsen.

Als ontvanger wordt een NeSDR R820T2 usb dongle gebruikt welke is afgestemd op 143.050 Mhz USB. Als SDR software wordt SDR console V2.2 gebruikt, de audio wordt door gepiped naar Spectrum Lab welke elke 10 minuten een screen capture maakt. Op de capture zie je reflecties van vliegtuigen (incl. doppler shift, de gebogen lijnen) en satellieten. Meteoren zijn straks zichtbaar als heldere grote ballen (hier nog niet zichtbaar).

Bedankt voor het kijken!
 

Bijlagen

  • photo97242.jpg
    photo97242.jpg
    628,1 KB · Weergaven: 1
B

Bezoeker

Guest
Mooi, ik ben benieuwd wat je kunt waarnemen. Ondertussen probeer ik m'n oude RTL-stick aan de praat te krijgen, zodat ik ook iets kan zien. Maar om één of andere reden werkt het nog niet. Nou ja, er is nog een paar dagen tijd.
 

patrickduis

Moderator
Ja, dat is leuk, het mooie van de radio waarneming is echter, dat het veel gevoeliger is dan de optische waarneming. Ook werkt het overdag en door de bewolking heen. Het is ook vrij eenvoudig op te zetten, voor een paar tientjes kan je zo'n USB stick kopen waarmee je het signaal van de Franse Graves radar kan ontvangen. Je hebt ook al een 2m 2 elements HB9CV antenne voor een paar tientjes. Zet deze op een mastje in je achtertuin (in de grond of in een parasolvoet) en met een stuk coax eraan kan je al waarnemen:
Ontvanger: http://www.nooelec.com/store/sdr/sdr...832-r820t.html
Antenne: https://eps-antennas.de/2-meter.html
Mastje (niet noodzakelijk): https://eps-antennas.de/masten.html

SDR console V2.2 software (gratis voor amateurs), gebruik google, alleen werkt de site niet echt lekker om de een of andere manier. https://www.sdr-radio.com/
Spectrum labs waterval recording software (gratis): http://www.qsl.net/dl4yhf/spectra1.html (ik kan desgewenst de config file opsturen, dan staan je instellingen al meteen in de goede richting, stuur me daarvoor even een pm met je email adres).
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan