Vanaf 1 juli 2021 producten via webshops buiten de EU 21% duurder

Zoals ik zei: reken maar dat ze het bij Bpost doen. Ze rekenen je er gewoon een prijs voor aan die het voordelig voor hen maakt om het wél te doen. Ik heb ooit al €32 kosten betaald voor een pakket dat €23 kostte...dat was €32 om op wat knopjes te duwen, want er zat een netjes ingevulde groene sticker op van de VS, compleet met nomenclatuurnummer die ze direct konden invullen.

De douane moet er zelfs niet naar kijken. Als er geen bewijs bijzit van het regelen van de BTW, dan is Bpost verantwoordelijk om het aan te geven bij de douane, en daarvoor rekenen ze al kosten aan. En dat is het nu net: vroeger moesten ze het enkel doen voor pakjes met een waarde boven de vrijstelling, maar nu dat die vrijstelling wegvalt doen ze het vanaf 1 juli gewoon voor alle pakjes zonder bewijs dat de BTW al doorgestort werd.
We zullen het zien inderdaad. PostNL doet nu in ieder geval helemaal niets tenzij expliciet vermeld staat dat een pakket een commerciele zending is waar nog BTW over betaald moet worden, of je de enorme pech hebt geselecteerd te worden voor die paar steekproeven die ze voor de vorm doen. Het zou kunnen dat dat verandert nu de kans dat ze "beet" hebben een stuk groter wordt, maar nog steeds is dat gezien het pakketvolume een enorme klus. Ik ben dus benieuwd.
 
Laatst bewerkt:
Zie bijvoorbeeld:


Het voorbeeldje (een smartphonehoesje uit China, excuseer, 'van een niet-geregistreerde webshop buiten Europa') is niet voor niets gekozen.

De betalingsoplossing is netjes gestroomlijnd. Betaal je niet via de app, dan krijg je het pakketje voortaan niet. Als er geen documenten bij het pakketje komen die bewijzen dat de BTW afgedragen werd, is de kans dat ze "beet" hebben vanaf 1 juli 100%.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rudy
...of je de enorme pech hebt geselecteerd te worden voor die paar steekproeven die ze voor de vorm doen...
Ik weet dat bij velen de ervaring anders is, maar bij mij wordt 1 op de 3 pakketjes boven de €22 ge-steek-proeft. Zal de postcode of achternaam wel zijn. In NL komt er dan, naast BTW, ook nog zo'n €15 klaringskosten bij.
 
Voor binnen de EU aankopen verandert er niets !

Er zit nog iets verschil in BTW tarieven, Duitsland heeft 19% BTW bijvoorbeeld, maar dit BTW percentage wordt al jaren steeds meer gelijk getrokken in de EU. Je betaalt als koper altijd gewoon BTW aan de verkopende partij in de EU, voor het tarief geldend in dat EU land. De verkopende partij draagt deze ontvangen BTW af aan zijn eigen belastingdienst.

Als de verkopende partij een ondernemer is, dan mag hij de BTW die hij zelf betaalt op zijn inkoop wel eerst van deze BTW afdracht aan de belastingdienst aftrekken. Dit om te voorkomen dat er meermaals BTW wordt geheven over hetzelfde in de keten doorverkochte artikel of grondstof. Binnen de EU wordt dus weldegelijk altijd al BTW betaald, zowel door particulieren, als door bedrijven (er wel zijn een paar uitzonderingen: beleggingsgoud, fondsenwerving, kansspelen, goede doelen, etc.). Hier verandert dus helemaal niets wat aankoop binnen de EU betreft.

Robert.
 
  • Leuk
Waarderingen: Rudy
Buiten de EU aankopen gaat nu al volgens de volgende wetten en regels.

Op iets wat je buiten de EU koopt betaal je als buitenlandse ondernemer of particulier (duurdere spullen) dus geen BTW, indien je dit uitvoert. Dit is de reden dat er soms van die mooie formulieren in het buitenland liggen bij dure aankoop door toeristen, die je kunt laten afstempelen bij de douane bij vertrek en waarmee je BTW in het non-EU land van aankoop terug kunt krijgen (meestal via een organisatie waarbij de winkelier zich heeft aangesloten). Lijkt goedkoop, maar soms wordt niet bij verteld dat je bij binnenkomst in de EU dit dure artikel altijd wel weer bij de douane moet aangeven, BTW moet betalen aan het EU-land van binnenkomst en ook inklaring en invoertarief (indien van toepassing). Als je dit niet doet, en naïef door het groene streep poortje “Nothing to declare” loopt, dan kan er ook nog een boete wegens smokkelen bovenop komen.

Wat van buiten de EU kopen betreft heb je nu in Nederland vrijstelling voor BTW, mits het artikel niet meer dan 22 euro kost. Je hoeft dan ook geen invoertarieven te betalen. Deze artikelen kunnen nu dus nog vrij door en hoeven ook niet ingeklaard te worden door de douane. Bij duurdere artikelen moet dit altijd al wel, je betaalt dan niet alleen BTW, maar ook invoerrechten en inklaring bij de douane. Dit laatste doet de vervoerder voor je, PostNL vraagt bijvoorbeeld 13 euro voor inklaren van een eenvoudig pakketje.

Koop je nu iets voor bijvoorbeeld 23 euro in China, dan is de wet dus nu al zo dat hier 21% Nederlandse BTW op komt en de vervoerder dit moet inklaren, PostNL rekent nog een keer 13 euro. Neem even 5 euro verzendkosten. Je betaalt dan echter 21% BTW over de aankoopwaarde, inclusief verzendkosten. Dan betaal je dus 21% x (EUR 23,- + EUR 5,-) = EUR 5,88 BTW. De bezorger wil dan nog even EUR 18,88 extra van je ontvangen en je betaalt nu onder de huidige wetgeving dus al bijna het dubbele voor deze aankoop.

Boven een douanewaarde van 150 euro komen er ook nog invoertarieven om de hoek kijken. Erg afhankelijk van wat je koopt, maar gemiddeld iets van 4,2% aan invoertarief.

Momenteel is de situatie dus ook al zo dat over een aankoop in China van 151 euro ook voor invoerrechten ingeklaard moet worden. Je moet dan eerst invoerrechten berekenen, neem even 10 euro verzendkosten, over EUR 161, met 4,2% (voorbeeld) wordt dit dus EUR 6,76 aan invoerrecht. Daaroverheen ga je BTW betalen 21% x EUR 167,76 = EUR 35,23 en dan komen er nog inklaringskosten bij (13 euo voor een standaard pakketje bij PostNL). Voor jouw 151 euro aankoop in een niet-EU land, met nog 10 euro verzendkosten, gaat de bezorger dus nog een keer EUR 55,- verlangen, ruim een derde er bij op.

Robert.
 
Laatst bewerkt:
Wat verandert en straks op 1 juli 2021?

Het probleem is echter dat bij grote internationale webwinkels, non-EU verkopers zijn aangesloten die niet (eerlijk) op het pakket aangeven wat er precies in zit, wat de eigenlijke waarde is en dat dit wel eens 22 euro of meer waard kan zijn. Voor vervoerders is het ondoenlijk om alles te controleren en de Nederlandse belastingdienst kan die verkopers in verre landen ook niet beboeten. Er wordt behoorlijk misbruik van gemaakt, de belastingdiensten in de EU missen steeds meer BTW inkomsten en EU ondernemers klagen over de oneerlijke concurrentie. Grote Chinese en Amerikaanse webshops leven goed van deze enorme stroom aan “goedkope” artikelen naar de EU en het worden er steeds meer, al dan niet gesteund door overheden uit deze niet-EU landen.

Nu draait men de zaak in de hele EU dus om. De BTW vrijstelling t/m 22 euro gaat er af, alles van buiten de EU moet dus al ingeklaard worden. Ook goedkope artikelen gaan belast worden met BTW en er worden inklaringskosten berekend door de vervoerder. Er is straks geen BTW vrijstelling voor aankoop van alles wat 1 euro of meer kost (daaronder mag je nog steeds naar beneden afronden volgens de Nederlandse belastingwet, denk maar aan je aangifte).

Kortom, voor alle China bestellingen of het Amerikaanse Wish (wat vaak ook buiten EU vandaan komt) zal ingeklaard worden en zal de bezorger gaan aanbellen. Hij verlangt dan 21% BTW over het aankoopbedrag, inclusief verzenden en inclusief 13 euro inklaring (PostNL). Is jouw aankoop hoger dan 150 euro, dan komen er ook nog invoertarieven om de hoek kijken.

Vervoerders worden hier druk mee, maar de verkopende partijen hebben er weinig meer aan om door te gaan met te lage bedragen op de pakketjes te gaan vermelden. Alles gaat immers door de inklaring. Iets van 22 euro of minder bestellen op Aliexpress, Alibaba, Wish, etc. en na 1 juli 2021 ontvangen is zinloos geworden. Tenminste als de vervoerders deze inklaring goed aan kunnen. Maar door het feit dat PostNL bij iedere uit China bezorging 13 euro inklaring kan gaan rekenen, is de kans groot dat men dit op termijn echt wel gaat doen.

Het interessante wordt Schiphol, kom je terug uit een niet-EU land met een souvenirtje van nog geen twee tientjes, dan moet je volgens deze wetten dit ook inklaren en hier BTW over afdragen. Ik zie de rijen al staan, hier zal dus wel weer een uitzondering op komen bij personenvervoer, of gaat men dit gedogen.

Nogmaals, voor goederen gekocht, buiten de EU, met een waarde boven de 22 euro verandert er niets en voor goederen gekocht in een EU land verandert er eveneens niets !

Robert.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Rudy
Je betaalt als koper altijd gewoon BTW aan de verkopende partij in de EU, voor het tarief geldend in dat EU land. De verkopende partij draagt deze ontvangen BTW af aan zijn eigen belastingdienst.
Dat klopt enkel voor partijen die een klein zakencijfer hebben in het land van de koper. Boven een bepaalde jaarlijkse omzet wordt de verkoper BTW-plichtig in het land van de koper, en dan betaal je BTW in het land waar de koper gevestigd is.

Zie bijvoorbeeld derde paragraaf op:
 
  • Leuk
Waarderingen: Rudy
Kortom, voor alle China bestellingen of Amazon (wat vaak ook buiten EU vandaan komt) zal ingeklaard worden en zal de bezorger gaan aanbellen.
Daat klopt niet voor "Amazon international shipping". Als je dat gebruikt klaart Amazon shipping de goederen in en stort BTW en eventueel invoerrechten door naar het land van bestemming, en bij bestellen maken ze al een raming van die kosten en worden die ook aangerekend; daarmee gebruikt Amazon in feite al het "One Stop Shopping"-mechanisme waarvan de EU wilt dat builtenlandse webshops vanaf 1 juli gebruik maken.
 
@rweust ; @sixela : Bedankt voor jullie bijdragen over dit onderwerp. Heb nog een vraag hierover, een situatie dat misschien ook kan voorkomen bij de aanschaf van astrospullen. Laatst hoorde ik van iemand die een muziekinstrument kocht in de Oekraine, van ongeveer 400 euro. Hij betaalde de BTW (of het equivalent daarvan wat ze daar hebben) voor dat land, maar moest bij aankomst van het pakket in Nederland ook hier BTW afdragen. Kun je dat voorkomen? Ging om een klein bedrijfje daar, kun je misschien niet veel van verwachten dat die iets voor je gaat doen. Zo betaal je dus dubbel BTW, dat is toch eigenlijk ook niet de bedoeling, maakt het nogal prijzig.
 
Daat klopt niet voor "Amazon international shipping". Als je dat gebruikt klaart Amazon shipping de goederen in en stort BTW en eventueel invoerrechten door naar het land van bestemming, en bij bestellen maken ze al een raming van die kosten en worden die ook aangerekend; daarmee gebruikt Amazon in feite al het "One Stop Shopping"-mechanisme waarvan de EU wilt dat builtenlandse webshops vanaf 1 juli gebruik maken.

Dat klopt, Amazon werkt anders, ik dacht alle namen al in Wish veranderd te hebben, maar deze is abusievelijk blijven staan, gecorrigeerd.
 
Laatst bewerkt:
Het interessante wordt Schiphol, kom je terug uit een niet-EU land met een souvenirtje van nog geen twee tientjes, dan moet je volgens deze wetten dit ook inklaren en hier BTW over afdragen.
Dat klopt niet. Enkel de vrijstelling van €22 voor goederen die via een transporteur worden ingevoerd valt weg; de veel grotere vrijstellingen die gelden als je een goed zelf fysiek mee de grens over haalt zijn ongewijzigd.

Zie "andere goederen" op


De vrijstelling bedraagt in Nederland €430.
 
@rweust ; @sixela : Bedankt voor jullie bijdragen over dit onderwerp. Heb nog een vraag hierover, een situatie dat misschien ook kan voorkomen bij de aanschaf van astrospullen. Laatst hoorde ik van iemand die een muziekinstrument kocht in de Oekraine, van ongeveer 400 euro. Hij betaalde de BTW (of het equivalent daarvan wat ze daar hebben) voor dat land, maar moest bij aankomst van het pakket in Nederland ook hier BTW afdragen. Kun je dat voorkomen? Ging om een klein bedrijfje daar, kun je misschien niet veel van verwachten dat die iets voor je gaat doen. Zo betaal je dus dubbel BTW, dat is toch eigenlijk ook niet de bedoeling, maakt het nogal prijzig.
Als hij daar de facturen had van bijgehouden, dan zou hij dat normaliter belastingsvrij moeten kunnen invoeren -- er is een vrijstelling tot €430.

Ben je zeker dat het om €400 ging, of "ongeveer" €400? Want als het om €431 ging of meer, dan moet hij inderdaad in Nederland BTW betalen, en dan kan hij (mits bewijs van betaling van de BTW) de in Oekraine betaalde BTW terugvorderen.

Voor zover het om BTW gaat, en niet bijvoorbeeld een "sales tax". Als je in Californië bijvoorbeeld iets van €600 koopt en je neemt het mee in je bagage, dan betaal je zowel in Calfiornië sales tax als BTW in Europa. Want een "sales tax" is een taks op de verkoopshandeling (en je hebt het goed nu eenmaal in Calfornië fysiek gekocht), en niet een belasting of de toegevoegde waarde. Dus betaal je geen "dubbel BTW".
 
  • Leuk
Waarderingen: Rudy
Dat klopt enkel voor partijen die een klein zakencijfer hebben in het land van de koper. Boven een bepaalde jaarlijkse omzet wordt de verkoper BTW-plichtig in het land van de koper, en dan betaal je BTW in het land waar de koper gevestigd is.

Zie bijvoorbeeld derde paragraaf op:

Ook waar, maar het gaat hier om een voorbeeld hoe BTW afdracht werkt, meer bedoeld voor particulieren die iets kopen binnen de EU, en dat er gewoon altijd BTW wordt betaald binnen de EU, ook als je iets in Duitsland koopt. Ongeacht of de afdracht bij hogere omzet van een ondernemer naar een belastingdienst in een ander EU land verschuift, blijft dan zo dat de BTW betaald door de verkoper over zijn inkoop ook weer verrekend mag worden, enkel als hij ondernemer is natuurlijk.
 
Ik denk dat een cheshire uit China nog steeds veel goedkoper blijft dan de belachelijke prijzen die "hier" worden gerekend voor een buisje met een schuin vlakje en een draadkruis die je het beste gelijk er uit kunt slopen.
 
Klopt, maar als je bijvoorbeeld in België bestelt op Amazon en ze verkassen iets van Ierland naar hier betaal je wel degelijk de _Belgische_ BTW. Als particulier betaal je dus inderdaad ofwel BTW in het land van de verkoper (als hij in jouw land niet BTW-plichtig omdat zijn omzet naar jouw land te klein is) of in jouw land.

Als ondernemer wordt je verondersteld een intracommunautaire factuur te vragen met verlegging van BTW: de andere partij rekent een 0% BTW-tarief aan, en je geeft je factuur netjes aan in je BTW-aangifte; je berekent de (lokale) BTW, betaalt die in je aangifte in de ene kolom en krijgt die onmiddellijk terug in de andere.

Zie (voor Nederland):


Tweede "bullet point".

  • Verkoopt u goederen aan een klant die btw-aangifte doet in een ander EU-land, bijvoorbeeld een ondernemer? En worden die goederen vervoerd naar een ander EU-land? Dan past u het 0%-tarief toe. Uw klant berekent de btw volgens het tarief dat in het andere EU-land geldt en betaalt deze in dat land. Voor u als leverancier is dit een intracommunautaire levering. Voor uw klant geldt dit als een intracommunautaire verwerving.


Want anders (als mijn Nederlandse leverancier per abuis Nederlandse BTW op de factuur heeft aangerekend en doorgestort aan de Nederlandse BTW-administratie) is het een heuse rompslomp om die Nederlandse BTW terug te vorderen -- die krijg je heus niet van de Belgische BTW-administratie teruggestort ;-). Meestal is de kost daarvoor zo groot dat ik de Nederlandse BTW beter een cadeautje geef.
 
Waarom moet het dradenkruis eruit?
Als je het enkel als Cheshire wilt gebruiken en niet als kijkbuis dan staat dat kruisdraad enkel in de weg. Ik vermoed dat Bert al een goede lasercollimator heeft of een ander methode om zijn vangspiegel te richten.
 
Dat klopt niet. Enkel de vrijstelling van €22 voor goederen die via een transporteur worden ingevoerd valt weg; de veel grotere vrijstellingen die gelden als je een goed zelf fysiek mee de grens over haalt zijn ongewijzigd.

Zie "andere goederen" op


De vrijstelling bedraagt in Nederland €430.

Er zijn dus uitzonderingen voor reizigers, die men kennelijk handhaaft. De 430 euro grens geldt echter niet voor alle goederen, en ook alleen voor niet-autoreizen, zie ik. Aan de EU grens bij Hoek van Holland, in de auto de grens over, geldt kennelijk al een maximum van 300 euro vrijstelling op goederen die toerisen meenemen. Drank, sigaretten, kunst, etc. hebben weer eigen regels.

Er moeten ook facturen kunnen worden overlegd, waaruit duidelijk de waarde blijkt. Betrouwbare bedrijven met harde aankoopwaarden en BTW vermelding dus, zijn die er niet of is er twijfel, dan gaat de douane bij invoer uit van eigen lijsten met waarden voor goederen, kan zo'n muziekinstrument in één keer voor meer dan 430 euro op zo'n lijst staan en ga je dus BTW, inklaring en invoertarief (indien op dit product van toepassing) betalen.
 
Laatst bewerkt:
Ik denk dat een cheshire uit China nog steeds veel goedkoper blijft dan de belachelijke prijzen die "hier" worden gerekend voor een buisje met een schuin vlakje en een draadkruis die je het beste gelijk er uit kunt slopen.

8 Euro voor de Cheshire, reken nog 2 euro voor verzenden. Inderdaad op Aliexpress nu nog zo'n 2,5 keer goedkoper dan de 25 euro die hier wordt gerekend.

Maar nu wordt ie na 1 juli 2021 bezorgd, even volgens alle regels. PostNL moet inklaren, dit kost 13 euro. Er wordt BTW gerekend over 10 euro (aankoop+verzendkosten), dit is EUR 2,10. Dan kost die Cheshire van Aliexpress je dan dus: EUR 8,- (aankoop) + EUR 2,- (verzenden)+ EUR 13,- (inklaren standaard pakketje bij PostNL) + EUR 2,10 (BTW) , ofwel EUR 25,10. Duurder dan hier, en de bezorger wil echt EUR 15,10 van je ontvangen, anders neemt ie hem weer mee en gaat ie retour.

Dit soort goedkope China aankoop wordt straks binnen de EU dus wel meer aan banden gelegd. Veel werk voor de vervoerders, dus de vraag hoe snel ze dit werk aankunnen, maar het levert ze per pakket ook wel wat op (13 euro inklaring dus).
 
Laatst bewerkt:
Als hij daar de facturen had van bijgehouden, dan zou hij dat normaliter belastingsvrij moeten kunnen invoeren -- er is een vrijstelling tot €430.

Ben je zeker dat het om €400 ging, of "ongeveer" €400? Want als het om €431 ging of meer, dan moet hij inderdaad in Nederland BTW betalen, en dan kan hij (mits bewijs van betaling van de BTW) de in Oekraine betaalde BTW terugvorderen.
Bedankt voor je antwoord. Ja, ik denk dat het inderdaad boven het drempelbedrag van 430 euro zat.
 
Terug
Bovenaan Onderaan