Toch een (niet) lichtpuntje

sdn

Rhea
Of er is op een ander tijdstip gemeten, de ene keer met schermen dicht en de andere keer open. Weet jij hoe VIIRS dat doet?
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Er is een gestage vermindering over alle jaren — en ik merk het zelf ook.
 
Dat is inderdaad een positieve ontwikkeling.
Enig idee wat de oorzaak is?

Op de website van die Belgische rozenkweker staat een mooi staaltje van greenwashing:
"Om onze rozen jaarrond te telen, maken we gebruik van assimilatiebelichting. Zo zijn onze rozen ook in de winterperiode van constante goede kwaliteit. De benodigde elektriciteit voor deze lampen produceren we zelf met WKK’s op aardgas en plantaardige olie (groene elektriciteit)."

Nederlandse tuinders werken op dezelfde manier, maar schreeuwen niet van de daken dat ze aardgas gebruiken om stroom op te wekken (aardgas is nu niet bon ton in NL).
In NL zijn veel te weinig prikkels om minder te belichten, want de belastingen op gas en stroom zijn voor deze grootverbruikers lager dan voor consumentenhuishoudens.
Nederlandse tuinders hebben vorig jaar heftig geprotesteerd toen er plannen waren die belasting te verhogen.
Is in Vlaanderen misschien wel een belastingverhoging voor grootverbruikers van gas of stroom doorgevoerd?
 
Laatst bewerkt:

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Nieuwere LEDs (een mengeling van rode en purpere) voor sommige serres, nieuwere beter geventileerde serres, betere schermen.
 
Voor (amateur-)astronomen zijn leds niet per definitie beter dan de traditionele hogedruknatriumlampen.
Betere schermen zijn wel positief. Een goed ventilatiesysteem in de serres (wat we in NL kassen noemen) is ook gunstig, want dan wordt overbodige warmte beter afgevoerd en kunnen de ramen aan de bovenkant en de schermdoeken langer gesloten blijven. Dan ontsnapt er minder licht naar buiten.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Voor (amateur-)astronomen zijn leds niet per definitie beter dan de traditionele hogedruknatriumlampen.
Dat klopt, maar de nieuwere installaties zijn vaak beter afgeschermd. De grootste serres/kassen links op de kaart hebben trouwens nog steeds HD natriumlampen, maar nieuwe schermen en betere ventilatie.

Als ik naar nachtlichtende wolken kijk 's zomers is het verschil hemelsbreed. Vroeger had ik een gloed waar je amper kon naastkijken, nu is het veel discreter.

Maar niet alle kwekers maken hier dezelfde inspanningen. Als er lage bewolking hangt kun je hier 's avonds de meeste kwekers zo localiseren...in Kontich is er eentje die de E19 'gratis' mee verlicht, soms ook met purpere LEDs langs de zijkant van de serres.
 
Bovenaan Onderaan