Tegen Schild gebotst

Gisteravond heb ik gemikt op Scutum. De vele sterrenhoopjes die daar zitten zijn niet die klassieke hoopjes met heldere leden, uitgespreid en groot. Nee, het viel op dat ze allen klein zijn, ook veel compacter, en vooral enkel met fijne sterretjes. Met het Schild zo diep moet je dus best wel een klare zuiderhorizon hebben, dat was gister het geval. Dus terug met de 30cm, en gezien de kleine hoopjes dan toch maar vaak naar 100x gegaan. Eens je op de juiste spot zit merk je ze toch gemakkelijk op. Dit zijn ze geworden:

NGC 6639

We beginnen met eentje dat volgens de RNGC geen cluster is, maar zoals gekend met die RNGC, dat is opnieuw onwaar, want dit clustertje valt echt wel op. Je ziet een boogje van sterretjes dat lijkt te eindigen met een kopje van sterretjes.

NGC 6649

Vlak ten NO van een ster, zie je enkele sterretjes bijeen liggen.

NGC 6664

Deze ligt meteen ten oost van een mag. 4 ster. Een lijntje sterretjes maakt een scherpe bocht en eindigt met een ovaal groepje sterretjes.

Trumpler 35

Vanaf een mag. 4 ster richting NW voor 1 graad, we passeren meteen een ruitje van sterretjes, kom je dit hoopje tegen, het heeft een langwerpige vorm.

M 26

Is eigenlijk een kleine hoop. Bij vergroten wordt ie mooi. Een heldere, een dubbeltje en 2 andere sterretjes vormen samen een ruit. Vanuit die ruit vertrekt een boogje van sterretjes.

M11

Hoeft geen uitleg meer. Een pracht cluster. Ontzettend veel sterretjes als een bloemkool met de heldere ster als voetje. Ten zuid ook die opvallende dubbel.

Basel 1

Net ten NW van M11 zit een vierhoek van 4 heldere sterren. Daar middenin zit Basel 1. Lang stokje van 3 sterren en een dubbeltje als kort stokje vormen een L. Ook nog enkele fijntjes errond.

NGC 6704

En ten NO van die heldere vierhoek zit dit laatste hoopje. Vanuit een sterretje ontsnappen er fijntjes naar het noorden toe.

NGC 6712

En eindigen met een bolhoop. Deze viel al op bij 40x. Hij is niet klein, wel wazig en zonder duidelijke kern. Ten noord valt ook een plat driehoekje en een dubbeltje op.

Voila, die kleine hoopjes in Scutum zijn iets uitdagender, maar ze lukken dus wel. Voor een volgend lijstje alvast nog eens zo diep durven gaan.

.

scutlook.png
.
 
Bovenaan Onderaan