spectra van Pleione met L200

astrobry

Sedna
Hallo allen,

Eindelijk is mijn vaste opstelling voor spectroscopie afgewerkt en kan ik nu vrij snel spectra opnemen zonder telkens alles buiten te zetten op te stellen enz... jullie kennen dat wel :)

Hier al een resultaat van 3 spectra van Pleione (in de Pleiaden) met de L200 en 1800 l/mm rooster op een C11 f/10 telescoop.

Ik gebruik nu ISIS software en een handige plot-tool van Tim Lester om deze grafieken te maken, direct uit de fit-data ban ISIS , handig :). Volgens ISIS haal ik een Resolving Power R~10150, wat wel goed is voor dit toestel.

Ik zou de spectra in BeSS willen opladen, maar ik heb daar ooit eens geregistreerd en vind mijn paswoord niet meer terug. Ik heb een aantal dagen nog een mailtje gestuurd via het contact-form, maar nog geen antwoord gekregen. Nog even geduld hebben waarschijnlijk.
pleione_201802_.png - spectra Pleionepleione_201802_velocity.png - Pleinoe Velocityvr. groet
Erik
 

astrobry

Sedna
Ik heb de ster 287 Tau (Pleione) nog enkele weken gevolgd, helaas wordt het nu moeilijk wegens de boom van de buur die in de weg staat en de Pleiaden zich beginnen te verstoppen achter deze boom. Hieronder de spectra over de verschillende weken heen (enkel detail van de H-alpha). Interessant om zien hoe dit wijzigt op enkele weken tijd.
Spectra zijn genomen met een C11 + L200 grating 1800 l/mm en SX814 ccd-camera in 2x2 binning (R-waarde schommelt rond de 10000). (Ondertussen zijn de spectra wel allen aanvaard in de Franse BeSS database - met dank aan Hugo en aj55 voor hun veelvuldige tips om deze HR-spectra correct te calibreren , via pm,). Ik ga nog wel eens uitzoeken hoe ik van deze spectra een animated GIF kan maken met ISIS.

pleione_201802_overzicht_Bryssinck.png
 
Bovenaan Onderaan