Spectografie (klik hier als je geinteresseerd bent)

patrickduis

Moderator
En dan de test op de Zon in het 32mm oculair en met de DSLR in primair focus met de 600l/mm tralie.
Ik moet nog veel leren, maar het begint te werken.
 

Bijlagen

 • IMG_9740 test setup.jpg
  IMG_9740 test setup.jpg
  373,4 KB · Weergaven: 0
 • IMG_9746 view in 32mm eyepiece.jpg
  IMG_9746 view in 32mm eyepiece.jpg
  192,8 KB · Weergaven: 0
 • IMG_9638 solar spectrum 600l_mm.jpg
  IMG_9638 solar spectrum 600l_mm.jpg
  94,8 KB · Weergaven: 0

RCS

Ralph
First light L200

First light L200

Ik heb 'm ook binnen! :)

Spaarlamp met de smalste slit en 150 l/mm tralie

IMG_0001_small.jpg

Links de 0e orde, midden het 1e orde spectrum, rechts al een klein stukje van de 2e orde. Veel te veel sensor met de full frame 6d en dit tralie...
 

RCS

Ralph
En meteen maar een spectrum geschoten van de onbewolkte nachthemel hier in Hilversum: 2 x 5 minuten belicht op ISO 102400, met nog een heleboel ruisonderdrukking er overheen.

Hilversum_spectrum.jpg

En binnenkort eens een keer met een lens of telescoop op de spectrometer... ;)
 
Dat ziet er allemaal veelbelovend uit!
Het is, zo te zien, een mooi instrument geworden.
Nu maar wachten op heldere nachten...
 

RCS

Ralph
Het leuke is dat dat nu niet per se hoeft. Ik zou eens moeten kijken wat er mogelijk is binnen het te meten spectrale bereik van de spectrometer en sensor in de camera, maar in principe kan je op een bewolkte dag bij voorbeeld de zonneactiviteit meten. Bij voorbeeld door in detail naar de vormveranderingen van de Ca II H en K lijnen over de tijd te kijken.

De spectra die ik hierboven geplaatst heb zijn zelfs zonder optiek voor de spectrometer gemaakt, gewoon op een lamp of op de hemel gericht met de opening van de spectrometer.
 

Sanne

Mercurius
Euhw... :shock: WAUW!! :shock: *vraagt zich af in welke grot ze de afgelopen tijd heeft gezeten*

Ik stuit zojuist op deze sectie en ben zeer aangenaam verrast. Hoewel ik al 10 jaar bezig ben op het forum heb ik nooit geweten dat er een groep bezig was met spectroscopie.

Ik heb natuur- en sterrenkunde gestudeerd (niet afgemaakt) en ben nu bijna klaar met scheikunde. Daarin heb ik erg veel geleerd over lichtspectra en het identificeren van spectraallijnen. Erg interessant! De komende dagen ga ik deze sectie even doorlezen. Wie weet sla ik binnenkort een nieuwe richting van de amateur astronomie in. Ik ben benieuwd!
 

jeanpierre

keep it simple
Sinds kort is er hier een rechte 'boom' op dat gebied te merken . Volgend voorjaar organiseer ik (kijkerbouw VSRUG) samen met enkele andere mensen een spectroscopie studiedag in Gent .
 

supernov

Zwart gat
Zeer indrukwekkend! Met deze informatie zou je dan een zeer specifiek filter kunnen gebruiken, voor precies jouw omstandigheden en object... toch? En uiteraard de bonus van composities achterhalen (of eigenlijk, dat is het hoofddoel neem ik aan).
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan