Spectografie (klik hier als je geinteresseerd bent)

Waarom zou je als variablist het spectrum visueel willen gebruiken? Ik denk dat het visueel heel moeilijk is om helderheidsverschillen waar te nemen bij specifieke golflengten en dat de spectra die je visueel kan waarnemen zich beperken tot hoogstens magnitude 4 a 5 sterren.
Ik zou hem niet speciaal als variabilist willen gebruiken, het lijkt me gewoon leuk om de spectraallijnen zelf te zien! En dan liefst wat verschillen per ster. Maar dan moeten er wel genoeg sterren zijn om waar te nemen. En daar ontbreekt het dus duidelijk aan, of ik moet er een grote telescoop aan gaan hangen.

@sander: bedankt, je hebt me € 100 bespaard! :)
 
Waarom niet? Father Secci deed het ook zo en schetste spectra met de hand, heel knap.
Fraunhofer ook natuurlijk, die gebruikte spectraallijnen om zijn optiek te testen.
 
Dat is met spectroscopie ook, wat mij enorm verbaasd is dat er veel interesse is in Duitsland, Frankrijk en Belgie, terwijl dat helemaal niet zo is in Nederland.
Typisch, zijn Nederlanders dan zo verschillend t.o.v. de amateur astronomen in het buitenland?
 
Ik denk dat heel weinig mensen *visueel* waarnemen van een spectraallijn interessant gaan vinden, zoals Secci dat deed. De pioniers waren met name geinteresseerd in de fysieke samenstelling van sterren en nevels, en spectroscopie maakte dat mogelijk. In een pioniersituatie is het visueel vastleggen van de lijnen nog wel relevant omdat je nog steeds een van de eersten bent en dus veel laaghangend wetenschappelijk fruit kan plukken.

Wat het voor amateurs interessant maakt kan van alles zijn, bijvoorbeeld ook dat je weer wat nieuws doet. Maar het is wel een veel moeilijker onderwerp. Zonder natuurkundekennis zie je wat lijntjes, die kunnen bewegen. Wat het interessant maakt is dat die lijnen het gevolg zijn van allerlei extreme natuurkundige processen, die je dus life kan volgen.

Overigens zijn Nederlandse amateurs echt anders dan de buitenlandse. Afgelopen zaterdag wat oude Hemel en Dampkrings doorgebladerd, uit 1930 en een paar uit de 50-er jaren. In de H&D uit 1930 stond een artikelenreeks van een amateur die zelf een spiegel sleep. Hij begon met de weeklacht dat in Amerika en Engeland amateurs er geen probleem mee hadden om hun eigen spiegels te slijpen, maar dat dat in Nederland dus niet voorkwam, en hij daar niets van begreep.

Wat betreft het zelfdoen: men nam sterbedekkingen waar. En dat was het, over iets anders hadden ze het niet.

Qua weer waren mensen veel actiever. En spectakel: grote hagelstenen en windhozen.
 
Ik denk dat heel weinig mensen *visueel* waarnemen van een spectraallijn interessant gaan vinden, zoals Secci dat deed.
Ik zal dan één van die heel weinige mensen zijn. Het lijkt me gewoon leuk om de verschillen tussen de spectra van bijv. Betelgeuze en Wega of Rigel 'live' te zien. Net zoals andere verschijnselen zoals de bundels van Haidinger, de groene flits, halo's in wat voor een vorm dan ook en noem maar op. Verder geen wetenschappelijke bedoelingen, gewoon zelf ervaren.
Maar dan moet er wel wat te zien zijn, vandaar mijn vraag daarover.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bij Betelgeuze had ik wel een Wow! effect. De verschillen tussen Betelgeuze en Vega zijn duidelijk te zien, maar dat zijn dan ook hele heldere sterren. Ik heb wel respekt voor de prestatie van Secchi en begrijp niet helemaal hoe hij to magnitude 8 kon klassificeren. Andererzijds begon hij wel met een 24cm refraktor, en onderscheidde aanvankelijk maar 2 verschillende klassen. De opdeling in 3 (wit, geel, rood) en later 4 klassen kwam pas na een paar jaar. Je kunt dus wel aannemen dat ook hij flink wat oefening nodig had voordat hij de verschillen zag. In hoeverre hij bij magnitude 8 nog spektraallijnen zag, of misschien meer op de algemene kleuren afging, is denk ik moeilijk te zeggen.

Sander
 
Yihaa! Ik ga zaterdag mijn L200 spectroscoop met 600 en 1200l/mm grating ophalen bij JTW Astronomy! Het lange wachten is beloond en het is een prachtig instrument geworden.
 
Tsja, eerst maar eens de camera in focus brengen op de slit en spectra van blauwe lucht schieten lijkt me.....
Totally different ballgame in vergelijking met de 100l/mm grating.....Heb al wel de "first steps with a slit spectroscope" van Ken Harrison op mijn iPad staan en gelezen.....
 
Laatst bewerkt:
Typisch, zijn Nederlanders dan zo verschillend t.o.v. de amateur astronomen in het buitenland?
Misschien is er een verband met de tradities van de sterrenkunde. Angelsaksische wereld: Herschel - deepsky, Newton - Newtontelescopen. Duitstalige wereld: Fraunhofer - spectra. Nederland: Kaiser.
*
Waarom zit dit topic eigenlijk in een verloren hoekje in deze Off-topic sectie? Het gaat immers over astronomische waarnemingen. Anders wordt het beeld van Nederlandse desinteresse toch een beetje bevestigd. Misschien dat velen hier er niet aan gaan omdat het specialistisch gerichte financiële investeringen vereist.
 
Ik heb het al diverse malen gezegd, Nederland heeft geen waarneemtraditie. Na Huygens is er bijna niemand, en Huygens zelf zat op een gegeven moment constant in het buitenland.

De enige andere Nederlander die ik zo snel kan bedenken is Fabricius, die ontdekte dat Mira een veranderlijke ster is.

En er is de traditie van de Friese spiegelslijpers, waarvan ik zo het idee heb dat daar bij de huidige generatie amateurs ook helemaal niets van bekend is, omdat dat nooit in de vertaalde literatuur staat.
 
Nederland heeft nog wel meer grote waarnemers gehad, bijvoorbeeld Nijland en Van der Bilt.

Maar misschien wordt het weer tijd om back to topic te gaan (of zullen we een apart draadje openen: wie zijn je astro-helden uit het verleden?).
 
Gisteren bij JTW astronomy mijn L200 opgehaald. Gisteravond zitten spelen met de neon calibratielamp en op spaarlampen. Vandaag op de Zon. Het is een fijn instrument en het werkt goed en ergonomisch.
 

Bijlagen

  • IMG_9638.jpg
    IMG_9638.jpg
    243,8 KB · Weergaven: 1
  • IMG_9646 ovio reflective slit.jpg
    IMG_9646 ovio reflective slit.jpg
    184 KB · Weergaven: 1
  • IMG_9647 L200s in production.jpg
    IMG_9647 L200s in production.jpg
    215,2 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9648 calibration units.jpg
    IMG_9648 calibration units.jpg
    290 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9649 More L200s in production.jpg
    IMG_9649 More L200s in production.jpg
    267,3 KB · Weergaven: 1
En nog een paar foto's
 

Bijlagen

  • IMG_9654 Mark busy at the Montforts.jpg
    IMG_9654 Mark busy at the Montforts.jpg
    248,3 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9652 L200 housings.jpg
    IMG_9652 L200 housings.jpg
    282,6 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9651 My 1200l_mm grating.jpg
    IMG_9651 My 1200l_mm grating.jpg
    212,8 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9650 My L200.jpg
    IMG_9650 My L200.jpg
    230,6 KB · Weergaven: 0
  • IMG_9655.jpg
    IMG_9655.jpg
    243,5 KB · Weergaven: 0
Terug
Bovenaan Onderaan