Rond de M25 (ovdm)

Vanavond eindelijk eens een zuivere zuidhorizon, met de 30cm en bij 66x de ovdm M25 opgezocht, zie de topic van ovdm aldaar, maar nu we daar toch zo diep waren, ook 6 andere hoopjes opgezocht in de directe buurt van deze knappe M25. Dit waren ze:

NGC 6645

Een rechte lijn sterren eindigt met dit hoopje. Het is een hoekig wolkje van fijne sterretjes, mooi perifeer. En het is alsof een kaarsrecht lijntje sterretjes er als een diagonaal doorgaat.

NGC 6647

Dit was de moeilijkste, zorg dat je op de juiste plek zit, en dan zie je een 8-tal fijne sterretjes duidelijk in een groepje liggen, je moet vooral aan de oostelijke kant een gebogen Y herkennen.

Trumpler 33

Heel gemakkelijk, samen met 1 heldere ster zie je een helder knotje van sterren, in de vorm van een boogje. Ook nog andere sterretjes liggen ernaast.

M24

Is uiteraard de supergrote groep van sterren, eigenlijk een sleutelgat naar ons melkwegcentrum toe, in het 40x en 1,5° oculair is de hoop heel mooi in zijn geheel te zien.

M18

De figuur is heel leuk, het is als een pijl met dikke kop, oftewel zoals een paddenstoel met een smalle kop en een lange steel.

NGC 6596

En eindigen met deze, ook niet ver van M25. Je merkt een rond kringetje van sterretjes op. Deze lijkt zelfs te liggen in een grote groep (asterisme) van kleine sterretjes.

Voila, we zaten al diep met deze M25, het was leuk om ook eens wat verder in de buurt te zitten neuzen.

rondom25.png
.
 
Bovenaan Onderaan