Regal Horizon 7 x 50. Eén van de beste Japanse kijkers?

scorpio

Donateur
Kleine correctie ten aanzien van de Primoc 7 x 35. Na een betere collimatie ging de beeldkwaliteit (scherpte) ook flink omhoog. Het is weliswaar geen Regal Horizon maar het verschil is een stuk kleiner geworden. Best een leuk kijkertje.

Zojuist even in de tuin gezeten met de Primoc en de sterbeeldjes zijn helemaal niet verkeerd. Randonscherpte is gering en lijkt niet meer te zijn dan overdag. Het verbaaste me ook hoe ver je nog kon gaan met de zwakste sterren. Natuurlijk is het beeld iets donkerder dan bijvoorbeeld een goede 7 x 50. Toch, de Primoc is een leuke kijker die heel bruikbaar is 's nachts. Eigenlijk valt er maar weinig aan te merken op deze kleine en vooral ook lichte verrekijker. Al met al zeker een aanrader wanneer je een kleine verrekijker zoekt voor weinig geld.
 

foef

Atoom
Horizon of Regal?
Ik vond laatst op Marktplaats een kijker, waar op het eerste gezicht de mechanische kwaliteit van afspatte. Een voor mij onbekende Horizon 8x32. De behuizing leek wel van gietijzer, zo massief zag het er uit. Over de prijs werden we het snel eens. De kijker was niet alleen zo massief als hij er op de foto's uitzag, maar optisch bleek het een openbaring: helder kleurecht beeld, scherp tot bijna aan de rand van het comfortabele 8' beeldveld. Voldoende aanleiding om op internet te zoeken naar de achtergrond van deze kijker. Zo belandde ik op deze bijdrage van Scorpio over de kwaliteiten van oude Regal/Horizon kijkers. Deze 8x30 was nog niet gesignaleerd, dus bij deze. Ik voeg voor de belangstellenden enkele foto's bij.
 

Bijlagen

 • P1080775.jpg
  P1080775.jpg
  96,9 KB · Weergaven: 11
 • P1080776.jpg
  P1080776.jpg
  93,6 KB · Weergaven: 13
 • P1080781.jpg
  P1080781.jpg
  103,3 KB · Weergaven: 14
 • P1080783.jpg
  P1080783.jpg
  178,9 KB · Weergaven: 11
 • P1080784.jpg
  P1080784.jpg
  157,8 KB · Weergaven: 10

John Baars

Moderator
Leuk, leuk, leuk dat dit topic weer boven komt!
Ik herkende hem meteen! Wist niet dat er ook een 8X30 versie was. Leuk!

Ik kan samen met Scorpio en Foef bevestigen dat de optische kwaliteiten van die oude Regal/ Horizons gewoonweg ongehoord goed voor hun tijd waren. Ze kunnen zelfs de vergelijking met veel duurdere en moderne kijkers probleemloos aan.

Voorbeeld 1
Toen ik mijn 7X42 Swarovski Habicht aanschafte had ik als voorwaarde aan de gespecialiseerde winkelier in Voorburg gesteld dat ik hem zou kopen als hij beter zou zijn dan mijn 7X35 Horizon/ Regal. Tot zijn en mijn verbazing won die Habicht het maar nipt op beeldhelderheid en kleurrandjes rond tegenlichtonderwerpen. Beeldscherpte, contrast waren gelijk. De oculairenbrug van de Habicht is iets sterker.

Voorbeeld 2
Toen mijn broer, een fervent vogelaar en in bezit van een goede Audubon Swift, door de Horizon keek riep hij uit: "Wat zul je je nog bekommeren om een groot en helder beeldveld van een dure kijker als je dit contrastrijke en scherpe beeld hebt?"

Mechanisch zijn ze gebouwd als tanks, hebben een zeiss-collimatie ( excentrische objectiefringen). Bij het schoonmaken ( ik had hem ook tweedehands) was hij helemaal uit elkaar geweest. Nadat ik hem weer in elkaar had gezet bleek de collimatie nog onveranderd. Ik gebruik hem voornamelijk aan het strand, waar door hinderlijke schitteringen bij laagstaande zon veel dure kijkers sneuvelen.

Ooit heb ik hem eens genoemd in een vergelijkingstopic. Voor de volledigheid toch maar even wat plaatjes:

IMG_0244 (640x479).jpg - Click image for larger version Name:	IMG_0244 (640x479).jpg Views:	1 Size:	118.3 KB ID:	1365888
IMG_0245 (640x480).jpg - Click image for larger version Name:	IMG_0245 (640x480).jpg Views:	1 Size:	70.5 KB ID:	1365889
IMG_0239 (640x480).jpg - Click image for larger version Name:	IMG_0239 (640x480).jpg Views:	1 Size:	79.3 KB ID:	1365890
IMG_0242 (640x478).jpg - Click image for larger version Name:	IMG_0242 (640x478).jpg Views:	1 Size:	52.6 KB ID:	1365891
IMG_0243 (640x450).jpg - Click image for larger version Name:	IMG_0243 (640x450).jpg Views:	1 Size:	56.3 KB ID:	1365892

Ongelofelijk leuk dat je een 8X30 exemplaar op de kop hebt getikt. Er zijn volgens mij niet veel van deze kijkers in de Benelux.
Buitenkant/ bekleding kun je reinigen met zo'n moderne ontvetter. Onder de gele aanslag zit een grijs jasje.
 
Laatst bewerkt:

foef

Atoom
En tot mijn grote verrassing gaat het verhaal over de Horizon verrekijkers verder. Bij toeval trof ik vorige week op MP een verrekijker met de bekende karakteristieke vorm. Weer een Horizon verrekijker. En dit keer geen 8x30, zoals de vorige keer. En ook geen 7x50 (Scorpio) of 7x35 (John Baars), maar een puntgave 8x40. P1080867.jpg
Optisch behoorlijk scheel, maar dat was in een kwartiertje gefikst. Wederom helder, scherp, vlak en bijna geen rand onscherpte. Een iets kleiner beeldveld dan dat van mijn Horizon 8x30 (6,5* t.o.v. 8*), maar in z'n geheel een minstens zo aantrekkelijke kijker.Hieronder nog een paar foto's van broer en zus. De body van de kleine 8x30 blijkt ten opzichte van de nieuwe 8x40 verkleurd. Het lijkt wel of deze jaren in een etalage heeft gestaan. P1080865.jpgP1080860.jpgP1080857.jpg
Verder opvallend verschil is het verschil in diameter van de oculairs: die van de 8x30 zijn substantieel groter dan die van de 8x40.
P1080866.jpg
 

ginkel

Mimas
Triple tested is de term ge-introduceerd door Bushnell op de door hem bij diverse makers bestelde kijkers.
Gijs van Ginkel
 

John Baars

Moderator
Prachtig! Ook al een 8X40! Deze lijkt in bijna showroom conditie.
Merkwaardig dat we er zo weinig van weten. En opmerkelijk dat ze eerder blauw dan grijs zijn!
 

ginkel

Mimas
Scorpio, op de kijker staat een code, waaruit je kunt zien welke Japanse firma de Horizon heeft gemaakt op verzoek van Bushnell. Meestal ergens onderop de het kijkerscharnier.
Gijs van Ginkel
 

John Baars

Moderator
ginkel
Ik weet niet of Scorpio binnen 24 uur gaat reageren, op de laatste berichten in deze post heeft hij vooralsnog niet gereageerd. Voordat dit topic dan weer onderduikt in de vergetelheid reageer ik maar op de vraag naar de codes.
Omdat de kijkers ogenschijnlijk uit dezelfde fabriek komen, heb ik de codes op de 7X35 opgezocht.

De eerste code is JB26, die staat voor Futaba Kogaku Kogyo Co.Ltd Deze code is slordig ingeponst; het zou ook (maar minder waarschijnlijk) JB28 kunnen zijn: Fuji Seinntsukiki Seisakujo. inc.
De tweede code is even slordig ingeslagen en lijkt het sterkst op JE45, die staat voor Tarsei Kogaku Kogyo Co. Ltd.

Een beetje speuren op het net leverde mij op dat de kijker onder de naam Baker, Aristocrat en Simor bekend is bij een enkeling. Tevens een verband van beide fabrieken met Tamron.

Wat mij wel intrigeert is de vraag hoe Bushnell in dit verhaal zit?
 
Laatst bewerkt:

ginkel

Mimas
John Baars,
Bushnel was een groothandelaar in/importeur van kijkers , die hij onder diverse namen liet maken door verschillende Aziatische bedrijven. Het opschrift triple tested was een vinding van hem om klanten te verleiden, immers: de kijkers waren getest door de maker, door de importeur (Bushnell) en door de gebruiker. Eigenlijk is het alleen een verleidingstrucje.
Gijs van Ginkel
 

John Baars

Moderator
Dank je wel Gijs en Foef. Ze komen dus uit dezelfde fabrieken. Overigens staat op deze apart vormgegeven kijkers niet de slogan "triple tested".

De 7X35 kwam bij mij via Marktplaats, voor een luttel bedrag. Minder dan drie tientjes of zo. Hij werd geleverd in een grijze foedraal, compleet met twee geelfilters.Verder zonder aanduidingen. Een kleindochter verkocht deze kijker van haar opa, die ze in haar herinnering had zitten als de "koude kijker van opa", vanwege de lichtmetalen oogschelpen.

Heel erg opmerkelijk zijn de robuuste bouw, de afwezigheid van Japanse collimatieboutjes aan de prisma's, maar het a-concentrische ringensysteem om de objectieven van de kijker te collimeren (Zeiss-syteem), de geschroefde prisma's op een apart voetje en een objectiefdiafragma dat loopt vanaf objectief tot aan prisma. Hierdoor presteert hij dan ook goed bij tegen/ zijlicht. Transmissie is verbazingwekkend hoog, maar vooral het contrast. In mijn beperkte verzameling is dit een echt buitenbeentje, die echter zo goed presteert dat hij gewoon met moderne kijkers mee kan komen en dus nog steeds actief meedoet.

Resten wat mij betreft de vragen hoeveel exemplaren de Europese markt op gekomen zijn?? En vooral wanneer we ze moeten dateren?? Gezien de voorgeschiedenis van mijn exemplaar moet dat jaren zestig/zeventig zijn?? Waarom weten we er zo weinig van als ze zo goed zijn?

ginkel
Gijs???
 
Laatst bewerkt:

ginkel

Mimas
John Baars, goede vraag, die je daar stelt, maar ik weet het antwoord niet zonder daar eerst verder in te duiken, maar dat zal misschien niet eenvoudig zijn.
Gijs van Ginkel
 

scorpio

Donateur
Grappig dat dit topic weer naar boven komt drijven. (sorry, ik zie net dat ik met deze opmerking in herhaling val :p)


In de tussentijd ben ik ook zwarte versies tegengekomen op Marktplaats maar dan met een andere naam. Mijn Regal Horizon 7 x 50 is al een paar jaartjes niet meer uit z'n koffer gekomen. Tot vandaag en ik moet zeggen dat ik wel benieuwd was hoe ik deze kijker nu ervaar (overdag dan). Ik moet zeggen dat die nog steeds een best indrukwekkende beeldkwaliteit geeft. Kleurweergave is erg goed, beeldscherpte ligt hoog evenals het contrast. Randonscherpte heeft die wel wat, maar weinig. Het enige wat ik als iets minder ervaar is dat ik de Regal 7 x 50 wat onrustig vind kijken. Of dit nu komt omdat die niet helemaal lekker is gecollimeerd of door de afwijkingen in de lenzen/prisma's zou ik niet durven te zeggen.

Wat betreft de tijd dat ze verkocht zijn. Ik schat zo rond de jaren '70 omdat toen veel de amber coatings werden gebruikt. Wat me ook is opgevallen is dat je ze eigenlijk alleen op Marktplaats tegenkomt. Nederland dus. Op Ebay ben ik er maar enkele tegengekomen en in Engeland zie je ze gewoon niet. Ik ben er daar nog nooit één tegengekomen.
 

foef

Atoom
P1090935.jpgEn dat is drie!

Marktplaats blijft leuk en vooral verrassend. Voor de derde keer een nieuwe Horizon verrekijker in deze oude serie onbekende Japanse topkijkers gevonden. Dit keer een 7x35 en ook weer in mint conditie, volledig met tas, riem, groene filters en polsriem. En gelukkig ook de bijna perfecte optische eigenschappen, zoals hiervoor reeds uitvoerig werden beschreven. Wanneer ik nu deze drie exemplaren op een rij zet valt mij op dat de drie magnesium behuizingen voor zowel de 8x30, 7x35 en 8x40 exact hetzelfde zijn qua maat en vorm. Wat onderling afwijkt zijn enerzijds de ingeschroefde oculairs en anderzijds de objectiefbehuizingen. Rijzen bij mij de volgende vragen:
1. Zijn alle drie de behuizingen voorzien van dezelfde prisma’s?
2. Kun je in dat geval de oculairs zodanig uitwisselen dat je verschillende verhoudingen krijgt, zoals 7x40, 7x30, 8x35?
Verder ben ik benieuwd of de Regal Horizon van Scorpio ook is gebouwd rond dezelfde behuizing (de mijne meten 175 mm breed en 60 mm hoog)
 

Bijlagen

 • P1090933.jpg
  P1090933.jpg
  950,6 KB · Weergaven: 7

John Baars

Moderator
foef
Heel leuk! En zo doemen er steeds meer van deze pareltjes uit de donkere diepten van zolderkasten en marktplaats op! Wat we met enige zekerheid (?) kunnen vaststellen dat er tenminste 37267 bodies van de 6X30 / 7X35 / 8X40 gemaakt zijn en dat tenminste één laag productienummer ( mijn 4037) en meerdere hogere nummers ( in de 20 - en 30 duizend) in Nederland opduiken. Dat zegt nog weinig over de aantallen die hier verkocht zijn. De namen die ik noemde in post 49 doken op in Australië en Indonesië.(relatief dichtbij Japan)

Ik heb zo het vage vermoeden dat jij de enige bent die op die eerste twee vragen antwoord kan geven. Tevens begin ik nu te vermoeden dat de behuizing- nummers gewoon doorliepen terwijl ze onder diverse namen over de hele wereld werden verkocht. Dat laatste zou niet vreemd zijn , maar is koffiedik kijken. Doorredenerend zouden onze "Horizons" tot een kleine batch behoord kunnen hebben die alleen naar Europa ging. De naam "Horizon" is niet slecht gekozen voor een verrekijker in diverse taalgebieden.
 

edjuh

Carbon life form
Het blijft leuk spul. Wellicht moet ik ook maar weer eens op MP rond gaan neuzen.
Collega heeft ook belangstelling in astronomie middels verrekijker, en dan blijven de Regal Horizons toch een goede keuze.
 
Laatst bewerkt:

Maxime

Meteoriet
Is regal een merk?

Eerder schreef Scorpio: Toch lijkt mij Regal het merknaam. Afgaande op het naamplaatje waar "Regal" groot staat gedrukt en "Horizon" klein. Daarnaast is op de site van Ted Brink ook een Regal (zonder type aanduiding) te vinden. Wat misschien zou kunnen zijn is dat Regal later over is gegaan in Horizon.

Eerder schreef John Baars: "Regal" lijkt mij meer een type of kwaliteitsaanduiding dan de merknaam. ( Regal= koninklijk) Uiteraard is dit alleen maar een vermoeden.

Als je naar onderstaande foto's van een advertentie van marktplaats kijkt zou je zegen dat Regal een merk is. Dat Horizon een model of serie is die zij hebben geleverd. De vraag blijf natuurlijk of onderstaande Regal ook koninklijke eigenschappen heeft.

https://www.marktplaats.nl/a/audio-...0419-antieke-verrekijker.html?previousPage=lr


Regal 8x30 a.jpgRegal 8x30 b.jpgRegal 8x30 c.jpg

Ik ben Maxime. In mijn zoektocht naar fatsoenlijke tweede hands kijkers voor een klein budged voor observatie van de sterren hemel maar ook aardse onderwerpen kwam ik op deze site terecht. Ik zal mij later wat uitgebreider voorstellen. Jullie o.a. Scorpio, John Baars, Gijs van Ginkel en andere hebben mij met jullie verslagen over tweede hands kijkers geholpen om een leuke set kijkers aan te schaffen.
 

John Baars

Moderator
Leuk dat dit topic weer opduikt. (Dat denk ik elke keer.)
Ik heb vooralsnog ook geen plannen om deze Regal aan te schaffen.

Toevalligerwijs nam ik een paar dagen geleden mijn 7X35 Horizon weer ter hand. Hij blijft mij verbazen. Komt qua scherpte en contrast gewoon langszij mijn Swarovski 7X42 Habicht. Door de ouderwetse coatings een klein tikje donkerder. That''s all. Passeert met twee vingers in de neus mijn 8X30 Jenoptem en Hartmann op contrast. Onbegrijpelijk dat deze kijker de wereld niet veroverd heeft. ;) Heeft waarschijnlijk met gewicht en vormgeving te maken. Ik vond hem aanvankelijk aandoenlijk lelijk.
 
 • Leuk
Waarderingen: Rudy
Bovenaan Onderaan