Ranglijst waarneemlocaties Nederland/België

cloudbuster

blik op oneindig
A - Toplocatie! SQM van minimaal 21.6 (Bortle 2/3). Zodiakaal licht soms te zien, M33 is een blote oog object, Melkweg bevat veel structuur, wolken zwart.
B - Erg goede locatie. SQM 21.3 - 21.6 (Bortle 3/4). Iets lichtvervuiling aan de horizon, M33 is perifeer zichtbaar, wolken alleen zwart in zenith.
C - Goede locatie. SQM 20.7 - 21.3 (Bortle 4). Lichtkoepels rondom, omgeving is goed te zien, Melkweg niet heel gedetailleerd.
D - Redelijke locatie. SQM 20.0 - 20.7 (Bortle 5). Lichtvervuiling in (bijna) alle richtingen, wolken lichten duidelijk op, Melkweg zwak te zien.

Ook al lijkt een D locatie nou niet direct heel goed en is het misschien maar iets beter dan thuis, toch is het vaak de moeite waard om erheen te gaan omdat er meerdere mensen staan en je dus de kans hebt met anderen in contact te komen en ook eens door een andere telescoop te kijken dan die van jezelf.

benelux labeled.png - Click image for larger version  Name:	benelux labeled.png Views:	1 Size:	542.9 KB ID:	1377021

A1. Talma - Grandpré (F) - DE PLEK in de Benelux (of net over de grens). 3 uur rijden vanuit Zuid Limburg, maar dan heb je wel wat. Een huis voor 12 personen, een eigenaar die ons helemaal steunt, en de beste hemel in de buurt. Onverslaanbaar als je niet naar de Alpen (of verder) wilt. SQM: tot 21.90 (!!) - of net een beetje meer. Misschien de beste plek in/net buiten de Benelux.

A2. Vlieland Schiermonnikoog Terschelling (NL) - De donkerste drie waddeneilanden, waarbij Vlieland er bovenuit steekt. Geen ervaring mee, maar de verwachting is dat hier wel een SQM van minimaal 21.7 gehaald wordt. Zicht rondom is uitstekend en lichtkoepels heel ver weg. Hemel richting noord is aardedonker tot op de horizon. Probleem is uiteraard hoe er te geraken en eenmaal daar; hoe er je te verplaatsen. Alleen naar Terschelling mag de eigen auto mee. Niet iets waar je zomaar even naartoe gaat, vereist een goede planning en een dosis geluk.

A3. Rocherath, in het bos (B) - bij één van de donkerste locaties van België ... op 1 km weliswaar van de Duitse grens, in de Hoge Venen. Op een hoogte van ruim 500 meter gelegen wat helpt voor transparantie en lage mist. Zeer zeer donker (NELM 6.5) en relatief 'droog' in vergelijking met andere plaatsen in de Hoge Venen. Het vereist wel avontuurlijk tochtje door de bossen en de laatste jaren is de horizon wat minder door dennenboompjes die hoogheidswaanzin krijgen. Het kan er héél koud worden - voordeel én nadeel.
Edit (25 april 2022): de denneboompjes zijn intussen zo hoog geworden, dat de plek minder interessant geworden is. Wat kan (en is ook al gedaan) is wat verder doorrijden, tot de volgende open plek. Hiervoor moet je over een soort van bosweg, door wat hoger gras, iets de heuvel af, om dan ergens links of rechts een vlak plekje te vinden. Niet doen als het net geregend heeft of de boel nog nat is - wss heb je dan een tractor nodig om er weer uit te kunnen komen. Sowieso nu geen waarneemplek meer voor meet dan drie of vier waarnemers. Ander issue: volslagen illegaal, natuurlijk.

A4. Snowview Lodge, Medendorf (B) - een groot terras bij een verblijf voor heel veel mensen. Een mooi huis dat gehuurd kan worden, met een mooi terras. Goed zicht op het zuiden, donker, maar niet zo goed als Grandpré. Niet iets om zo een nachtje te gaan staan. De sterrenhemel in Rocherath is beter. SQM: 21.5.

A5. Texel Ameland (NL)- De tweede groep waddeneilanden die al iets minder donker zijn. Beide zijn met eigen vervoer te bereiken. Rijd op Texel zo ver mogelijk richting noord en op Ameland zo ver mogelijk richting oost. Verwachte SQM 21.6 - 21.7. Ook hier geldt: zicht rondom is uitstekend en hemel richting noord is aardedonker tot op de horizon.

A6. Ezumazijl (Lauwersmeer, NL) - De donkerste plek op het Nederlandse vasteland dat ik ken. Een zeer comfortabele en parkeerplaats aan het Lauwersmeer. Vanaf de ophoging is 360 graden rondom zicht tot op de horizon. Geen directe verlichting, alleen in de verte aan de noordkant wel de lampen van Lauwersoog, in het westen de lichtkoepeltjes van Dokkum en in het oosten van Zoutkamp. Maar dat is maar heel betrekkelijk. SQM komt hier met gemak tot 21.6, wel kunnen vocht en wind een spelbreker vormen. abonneren

A6. Rijsdammen (Lauwersmeer, NL) - Iets ten zuiden van voorgaande locatie en vrijwel net zo donker. De lichtkoepels op zuid staan hier iets dichterbij, maar dit wordt tenietgedaan door de hoge bomen die je deels het zicht op zuid ontnemen. Ook hier een groot geasfalteerd parkeerterrein. Wind speelt hier minder een rol. In het weekend kun je hier nog wel eens bezoek verwachten van jongeren die zich vervelen en hier met zaklampen gaan rondstruinen. Overnachten hier in de buurt kan ook bij camping De Pomp of bij Villapark Lauwerssee. abonneren

B1. Breezanddijk (NL)- Midden op de Afsluitdijk en zeer donker, vooral richting noord. Ook hier worden soms SQM waarden van 21.6 gehaald. De lichtkoepel op zuid (veroorzaakt door een testopstelling van Blue Energy) is wel wat hinderlijk geworden de laatste tijd. Jammer omdat ook hier tot bijna op de horizon kan worden waargenomen. In het weekend zijn er vaak ongewenste bezoekjes en staan er auto's vanaf de dijk met hun lampen te schijnen. Het is hier vaak een strijd tegen de elementen (wind, kou, blubber). Qua comfort dus geen hoogstaande locatie, maar toch voor randstedelingen nog redelijk bereikbaar en erg donker! abonneren

B3. Dijkgatsbos (NL) - Een hele fijne locatie, door bosschage rondom lekker beschut en toch nog redelijk zicht op de sterrenhemel. Waarnemen kan vanaf het grote parkeerterrein, maar ook vanaf een iets kleiner plekje achter de slagboom voor iets lager zicht. Het oosten (boven het IJsselmeer) is het best, in het westen is de hemel vrij licht, in het zuiden beneden 25 graden niets zichtbaar vanwege de bomen, vanaf het "platform" kan nog iets lager gekeken worden (tot 15 graden). SQM meet ik hier meestal rond de 21.2. Nadeel van deze plek is dat er nog wel eens ongewenst bezoek is en dat er een vergunning nodig is. Zo af en toe controleert de politie hierop. abonneren

B4. Sourbrodt (B) - aan de zuidkant van de Baraque Michel. Vroeger dé plek, nu wat ondergeschikt aan m.n. Rocherath. Bomen in het noordwesten houden licht van (o.a.) Luik tegen, en bomen in het zuiden houden sterrenlicht tegen. Harde ondergrond (parkeerplaats), goed bereikbaar en ideaal als je de 'ruigheid' van Rocherath net wat te veel van het goede is. Wel snel last van vocht en soms van nevel. Soms komt de jeugd eens kijken - en gaat daarna weer. Vaker hebben we een mysterieuze zwarte camper met een even mysterieuze bewoner gezien. Perfecte plek voor heel grote groepen (15-20 man/vrouw). SQM: 21.2-21.4.

C2. De Oesterput (NL) -

C3. Wateren (NL)
- Ooit een bekende waarneemplek voor starparties, maar wordt de laatste jaren wat minder door toenemende lichtvervuiling, de SQM haalt gemiddeld zo'n 21.0. Er kan waargenomen worden vanaf een niet al te groot terrein aan een fietspad en vlak langs een doorgaande weg. Hinder dus van langskomend verkeer, al zal dat 's nachts wel wat minder zijn. Een groepje bomen verspert het zicht richting oost, maar op zuid is het zicht prima.

C4. Papenslag (Lochem, NL) - De meest comfortabele plaats waar ik met regelmaat kom. Heel goed zicht rondom, vooral op zuid en wind speelt hier meestal geen rol van betekenis. Er is genoeg ruimte op een geasfalteerd stuk middenin een weiland. Hier komt echt helemaal niemand langs. Ook met de donkerte zit het wel snor, meestal meet ik hier een SQM van rond de 21.0. abonneren

C5. Uddel (NL)

C6. Ramillies (B)
- Vanuit regio Mechelen het beste compromis donkerte (NELM 6.1) vs. rijdafstand. Vlot bereikbaar via E411 met wagen en heeft een ruim parkeerveld én een verhard waarneemplatform, inclusief zelfs een tafel/bank - aangelegd door de lokale club Astronamur. Volledig 360° vrije horizon, prachtig uitzicht. Ik kon er voorbije winter het sterrenbeeld Columba (met sterren Phact en Wazn) zien op -35° declinatie. De wind kan wel parten spelen + enkele voorbij rijdende auto's schijnen storend met ver licht.

C7. Knardijk (Almere, NL) - In het hart van Flevoland wordt het redelijk donker. Vanaf de dijk is er goed zicht rondom, maar zijn er toch wel storende lichtkoepels op zuid (Zeewolde), west (Almere) en noordwest (Lelystad). Vooral (noord)oost is goed te noemen. Qua comfort is het hier redelijk al kan het er nog wel eens vochtig zijn en is er ook met enige regelmaat ongewenst bezoek. SQM komt tot zo'n 20.7. abonneren

D1. Tussen IJzendijke en Hoofdplaat (NL) - Dit is een plek in Zeeuws-Vlaanderen waar ik ook een huisje gevonden heb. Hier op het forum te weten gekomen dat ook Sixela en Svdr hier vroeger stonden, vooraleer Sixela naar de Oesterput (Noord-Beveland) ging. Ik heb nog niets gemeten, maar het is er alleszins zeer donker. SQM ongeveer 20.6. Je zit er temidden grote landbouwvelden. Ben er natuurlijk niet altijd, maar heb toch al een paar keer een mooi heldere hemel gehad. Mogelijke standplaats: Tweede Zachariasweg. De laatste jaren minder goed door de heraanleg van de N61 -- hopelijk wordt het terug beter.

D2. Postel (BE)abonneren

D3. De Lus bij Melissant (NL) - Een locatie die momenteel minder aantrekkelijk is omdat de helft ervan tijdelijk in gebruik is voor hopen zand en er daardoor niet alleen ruimte verloren gaat maar er bovendien kans is op stuifzand, is de Lus bij Melissant. Nog steeds is er echter plaats voor 5 - 10 waarnemers en op windstille momenten zal het wel meevallen met dat stuifzand. De Lus heeft in het Noorden veel last van Rijnmond en het licht van de rest van Zuid Holland en in het oosten zijn er ook wat koepeltjes, maar in het zenit, het zuiden en westen is het beter dan Postel. Per saldo is het ongeveer even goed als Postel. De locatie (nog net Zuid Holland) is in ieder geval aanzienlijk beter dan de Wassenaarse Slag. abonneren

D4. Het Bovenste Bos /Kasteelstraat(B)- het alternatief voor Terziet, 'Platje van Joep'. Tussen de bomen, dus zeker geen waarnemingen op de horizon, en een wat modderige en hobbelige landweg er naartoe, maar dan is het wel beter dan het Platje. Direct licht wordt tegengehouden door de bomen, m.n. in de zomer. Interessant als het bewolkt is in de Ardennen. SQM: 20.6.

D5. Netersel (NL) - SQM schommelt tussen de 20.4-20.8. Voordeel is wel dat je op een verhoogd talud staat wat je net boven de mist plaatst. Ook kan je de poort achter je sluiten als je met weinig mensen bent. Patrick Duis heeft de sleutel van de poort, dus zelf kan je er niet in (het is een afgesloten terrein).

D6. Houtave (B)

D7. Terziet, het 'Platje van Joep' (NL) - als de zuidkant van de Baraque Michel (B) (Sourbroth, Am Grünen Kloster, Rocherath) echt te ver is, dan is het 'Platje van Joep' misschien een redelijk alternatief. Een betonnen platje achter een hek van prikkeldraad (kan open), redelijk beschut tegen licht van (zelden) voorbijrijdende auto's. Wel veel lichtkoepels, en ook direct licht zichtbaar! Als je echter een keer in Rocherath geweest bent, ga je in principe niet meer naar Terziet - Rocherath is een heel stuk beter. SQM: 20.4-20.6.

D8. Marollenkapel (Hoegaarden, B) - Gelegen op een heuvelrug, met een vrije horizon - waardoor mist zelden een probleem is. Vlot te bereiken met de wagen, laatste stukje over fietspad en er komen 's nachts nauwelijks wagens. Bij storende wind kan je beschutting vinden tegen de kapel ofwel achter een haag. Mooi donker (NELM 6.0, SQM 20.3) maar de verlichting van Hoegaarden geeft een storende koepel in het zuiden.

D9. Munte (B) - Even buiten het dorpje ligt een leuke heuvelrug waardoor je rondom een vrije horizon hebt. Richting het zenit was Melkweg in de zomer duidelijk te zien met hint van structuur en je kan de Melkweg blijven volgen tot 5 graden boven de horizon. Ook is de zuidelijke horizon het meest "donkere", aangezien je richting de Vlaamse Ardennen uitkijkt. Het dorpje zelf en de omliggende wegen zijn nauwelijks storend omdat ze wat lager liggen, maar ook omdat er veel percelen met bomen staan die deze lichten blokkeren. Erg handig! Visuele grensmagnitude zal rond 5.7 - 5.8 liggen in het zenit en gelijkaardig over de halve hemelkoepel richting zuiden. Richting noorden blijf je last hebben van de Gentse lichtkoepel tot ongeveer 40 graden hoogte. Ook kan de wind fel tekeer gaan op de heuvelrug

D10. De Wassenaarseslag (NL) - Naast Noordwijk waarschijnlijk de minst slechte locatie van Zuid-Holland. In het noordoosten stoort de lichtkoepel van Leiden, in het zuiden/zuidwesten die van Den Haag en dan doet Katwijk er ook nog een schep bovenop in het noorden. Mijd deze plaats dus als je laag wilt gaan, met name in het zuiden. In het westen en noordwesten daarentegen, kan de hemel verbazend goed zijn. de SQM zit op 20.0, verder heb je last van lantaarns en auto's. In het badseizoen kan entreegeld gevraagd worden, het is per slot van rekening een parkeerplaats voor badgasten. Met een beetje mazzel kan in de winter in de slagschaduw staan van containers waarin strandtenten en reddingsboten worden opgeslagen. abonneren
 
Laatst bewerkt door een moderator:

TomC

Arp_244
Leuk initiatief!
Drie donkere locaties waar ik graag veelvuldig ga waarnemen:

Rocherath - bij één van de donkerste locaties van België ... op 1 km weliswaar van de Duitse grens, in de Hoge Venen. Op een hoogte van ruim 500 meter gelegen wat helpt voor transparantie en lage mist. Zeer zeer donker (NELM 6.5) en relatief 'droog' in vergelijking met andere plaatsen in de Hoge Venen. Het vereist wel avontuurlijk tochtje door de bossen en de laatste jaren is de horizon wat minder door dennenboompjes die hoogheidswaanzin krijgen. Het kan er héél koud worden - voordeel én nadeel ;)

Ramillies - Vanuit mijn thuis regio Mechelen het beste compromis donkerte (NELM 6.1) vs. rijdafstand. Vlot bereikbaar via E411 met wagen en heeft een ruim parkeerveld én een verhard waarneemplatform, inclusief zelfs een tafel/bank - aangelegd door de lokale club Astronamur. Volledig 360° vrije horizon, prachtig uitzicht. Ik kon er voorbije winter het sterrenbeeld Columba (met sterren Phact en Wazn) zien op -35° declinatie. De wind kan wel parten spelen + enkele voorbij rijdende auto's schijnen storend met ver licht.

Marollenkapel (Hoegaarden) - Gelegen op een heuvelrug, met een vrije horizon - waardoor mist zelden een probleem is. Vlot te bereiken met de wagen, laatste stukje over fietspad en er komen 's nachts nauwelijks wagens. Bij storende wind kan je beschutting vinden tegen de kapel ofwel achter een haag. Mooi donker (NELM 6.0) maar de verlichting van Hoegaarden geeft een storende koepel in het zuiden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rem

Rogue planet
Dit topic verdient een sticky, heel goed idee.

Hoewel ik zelf waarneem in Noord-Holland heb ik ook een aantal keer met plezier dichterbij huis waargenomen.

De Wassenaarseslag - Mag onderaan de lijst tot nu toe. Naast Noordwijk waarschijnlijk de minst slechte locatie van Zuid-Holland. In het noordoosten stoort de lichtkoepel van Leiden, in het zuiden/zuidwesten die van Den Haag en dan doet Katwijk er ook nog een schep bovenop in het noorden. Mijd deze plaats dus als je laag wilt gaan, met name in het zuiden. In het westen en noordwesten daarentegen, kan de hemel verbazend goed zijn. Ik weet SQM noch NELM maar wat ik wel weet is dat ik er leuke objecten heb gezien, en laat in de nacht zelfs de Melkweg.

Verder weet ik in Zeeland nog Melissant, Wissenkerke en de Oesterput maar daar ben ik nooit geweest. Dus daar mogen anderen hun review over geven.
 

Skyheerlen

Moderator
Goed initiatief! Misschien is het zinnig coördinaten erbij op te nemen (zoals ik gedaan heb). Ik vind overigens dat 'net over de grens' erbij hoort; daar gaan we immers ook wel heen, zelfs voor slechts één nacht.

Ik wil de volgende plekken toevoegen (op volgorde van minst goed tot heel goed). Alle foto's: allsky (180 graden) met Sigma 4.5mm F2.8 op F3.5, 2 minuten belicht op 800 ISO, met Pentax K10D of Pentax K3, sommigen gevolgd, anderen niet.

Terziet, het 'Platje van Joep' (NL) - als de zuidkant van de Baraque Michel (B) (Sourbroth, Am Grünen Kloster, Rocherath) echt te ver is, dan is het 'Platje van Joep' misschien een redelijk alternatief. Een betonnen platje achter een hek van prikkeldraad (kan open), redelijk beschut tegen licht van (zelden) voorbijrijdende auto's. Wel veel lichtkoepels, en ook direct licht zichtbaar! Als je echter een keer in Rocherath geweest bent, ga je in principe niet meer naar Terziet - Rocherath is een heel stuk beter. SQM: 20.4-20.6.
. Click image for larger version  Name:	20131230 Terziet 30.12.2013 3.06hr.JPG Views:	1 Size:	101.0 KB ID:	1336842


Het Bovenste Bos /Kasteelstraat (net over de grens in B) - het alternatief voor Terziet, 'Platje van Joep'. Tussen de bomen, dus zeker geen waarnemingen op de horizon, en een wat modderige en hobbelige landweg er naartoe, maar dan is het wel beter dan het Platje. Direct licht wordt tegengehouden door de bomen, m.n. in de zomer. Interessant als het bewolkt is in de Ardennen. SQM: 20.6.
. Click image for larger version  Name:	20151204 Rue de Chateau (K3) 4.12.2015 21.11hr.JPG Views:	1 Size:	272.8 KB ID:	1336843.
Sourbroth (B) aan de zuidkant van de Baraque Michel. Vroeger dé plek, nu wat ondergeschikt aan m.n. Rocherath. Bomen in het noordwesten houden licht van (o.a.) Luik tegen, en bomen in het zuiden houden sterrenlicht tegen. Harde ondergrond (parkeerplaats), goed bereikbaar en ideaal als je de 'ruigheid' van Rocherath net wat te veel van het goede is. Wel snel last van vocht en soms van nevel. Soms komt de jeugd eens kijken - en gaat daarna weer. Vaker hebben we een mysterieuze zwarte camper met een even mysterieuze bewoner gezien. Perfecte plek voor heel grote groepen (15-20 man/vrouw). SQM: 21.2-21.4.

Am Grünen Kloster (B): klinkt Duits, maar ligt toch echt in België. Ook een ruige plek, in het veld (de boer joeg me een keer weg) of op de landweg. Gras-ondergrond, heel vochtig. Hét geweldige aspect van Am Grünen Kloster: 360 graden rondom een vlakke horizon; geweldige sfeer als gevolg daarvan. Misschien net zo goed als Sourbroth (als het gaat om strooilicht), maar toch een stukje minder dan Rocherath. SQM: 21.1-21.4.
. Click image for larger version  Name:	20130608 AGK 8.6.13 1.12.JPG Views:	1 Size:	93.6 KB ID:	1336844


Snowview Lodge, Medendorf (B): een groot terras bij een verblijf voor heel veel mensen. Een mooi huis dat gehuurd kan worden, met een mooi terras. Goed zicht op het zuiden, donker, maar niet zo goed als Grandpré. Niet iets om zo een nachtje te gaan staan. De sterrenhemel in Rocherath is beter. SQM: 21.5.
. Click image for larger version  Name:	20150910 Snowview Lodge (K3) 10.9.2015 22.54.JPG Views:	1 Size:	240.7 KB ID:	1336845


Rocherath, in het bos (B): zoals Tom al schreef, een landweg in het bos, illegaal om daar te staan (foei!), maar nog nooit problemen gehad. Alleen via landweg en bos te bereiken. SQM: tot 21.7; misschien de beste plek binnen de Benelux, maar hoe scoort Rocherath in vergelijking met Schiermonnikoog?
. Click image for larger version  Name:	20160826 Rocherath (K3) 23.32hr.JPG Views:	1 Size:	214.6 KB ID:	1336846


Talma Grandpré, Chez la Grandmere (F): DE PLEK in de Benelux (of net over de grens). 3 uur rijden vanuit Zuid Limburg, maar dan heb je wel wat. Een huis voor 12 personen, een eigenaar die ons helemaal steunt, en de beste hemel in de buurt. Onverslaanbaar als je niet naar de Alpen (of verder) wilt. SMQ: tot 21.90 (!!) - of net een beetje meer. Misschien de beste plek in/net buiten de Benelux.
. Click image for larger version  Name:	20160313 Grandpre (K3) 2.51hr.JPG Views:	1 Size:	206.9 KB ID:	1336847

.
 
Laatst bewerkt:

cloudbuster

blik op oneindig
Kijk, dat gaat goed! Ik zal ze erbij zetten als ik weer tijd heb, met coördinaten. Eens kijken of ik een overzichtskaart erbij kan zetten met alle locaties voor een mooie overview...
 

eric m

Sedna
Tour du Millénaire, op het plateau van Croix Scaille in de provincie Namen.
Iets boven de 500m hoog. Mooie parkeerplaats met bankjes en speeltuin ;-)
Heel uitzonderlijk passeert er eens een auto.
Horizon is zichtbaar tot net de onderkant van boogschutter.

https://goo.gl/maps/fG1TvRd8j4B2
 
Laatst bewerkt door een moderator:

svdwal

Sander - Moderator
Als aanvulling op de Wassenaarse Slag, de SQM zit op 20.0, verder heb je last van lantaarns en auto's. In het badseizoen kan entreegeld gevraagd worden, het is per slot van rekening een parkeerplaats voor badgasten. Met een beedje mazzel kan in de winter in de slagschaduw staan van containers waarin strandtenten en reddingsboten worden opgeslagen.
 
Tussen Ijzendijke en Hoofdplaat - Dit is een plek in Zeeuws-Vlaanderen waar ik ook een huisje gevonden heb. Hier op het forum te weten gekomen dat ook Sixela en Svdr hier vroeger stonden, vooraleer Sixela naar de Oesterput (Noord-Beveland) ging. Ik heb nog niets gemeten, maar het is er alleszins zeer donker. Je zit er temidden grote landbouwvelden. Ben er natuurlijk niet altijd, maar heb toch al een paar keer een mooi heldere hemel gehad.

De Blankaart - Dit is in West-Vlaanderen, net onder Diksmuide, bij de waterbekken. Je zit daar ook temidden de landbouw. Ben hier ooit eens met een deepsky-groepje naartoe geweest (maar dat is ook alweer lang geleden). Wel weet ik nog dat het er ook mooi helder was. Het was die avond dat Ikeya-Zhang met heel zijn staart gemakkelijk te zien was met het blote oog.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
De Oesterput. Niet een plek voor zaken net boven de horizon: het is een parking verzonken tussen dijken die in het zuiden de laagste 4° bedekken.

Voordeel: alle stoorlicht wordt gewoon door de dijken tegengehouden.

Als je alleen bent apart sfeertje, met kwakende watervogels die zich afvragen wat je daar doet.

Al meer dan eens gebeurd: overal mist in de omgeving behalve hier.

SQM-L op een mega-goed nacht 21.2 zenitaal, maar wel koepels van Goes plus Antwerpen en iets verder de haven van Vlissingen -- helaas is dat allemaal min of meer in het zuiden.

Zenitaal wel erg, erg goed. De enige plek die ik ken die met voorwerpen zenitaal Grandpré dicht bij de horizon kan kloppen.

Je kunt hier moeiteloos met 20 staan, tenzij een boer heeft besloten om even wat bieten te parkeren (dan krijg je er "maar" 6 of 7 wagens naast elkaar).

Het beste voor de mensen van 't Stad: op iets minder dan een uur van Antwerpen.

Maar ja, in Ramillies is het een gezelliger boeltje, met Walen en TomC die af en toe van de partij zijn (voor TomC is de Oesterput ver, erg ver), en de lokroep van de gezelligheid daarginds kweekt Antwerpse afvalligen ;-).

https://www.google.be/maps/place/51%...144!4d3.796305
 

cloudbuster

blik op oneindig
Heb zojuist de lijst bijgewerkt met bijna alle aangedragen locaties, er kan doorgeklikt worden naar Google Maps. Als alle locaties binnen zijn zal ik deze verwerken in een Benelux kaart, zodat je makkelijk kunt zien wat er bij je in de buurt te vinden is. Er waren 2 locaties die ik niet ken en waar ik niets over kan vinden: De Blankaart van coldfieldboundary en Tour du millénaire van eric m . Kunnen jullie aangeven waar deze locaties op de ranglijst thuishoren?
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Ik zou Tour du Millénaire (ik heb vrienden in de buurt wonen) onder Medendorf klasseren (onder of boven Sourbrodt), maar inderdaad boven alle C-lokaties. Het is inderdaad niet ver van de donkerste plek in de buurt, maar Sedan en Charlevilles-Mézières hebben wel koepeltjes, en jammer genoeg in het zuiden.

Am Grünen Kloster is donkerder dan de Oesterput. Zenitaal misschien niet zo veel (maar toch een beetje -- ik zie de Oesterput geen 21.4 halen), maar de koepels dichter bij de horizon zijn kleiner in de Ardennen. Anderzijds, het westen (over de Noordzee) is in de Oesterput wél goed. Enfin, ik zou de volgorde toch omwisselen.

Opmerkelijk is dat sommige C-lokaties beter "plakken" bij de beschrijving van een slechte B lokatie dan een C lokatie, althans zenitaal. In de Oesterput is op een erg goede nacht M33 echt wel een naakte-ogenobject (en ik heb dat ooit ook gedemonstreerd door er een laserzoeker naar te richten, waarna de persoon achter de telescoop kon confirmeren dat dat wel M33 was).

Anderzijds, de wolken zijn daar niet donker (enkel in Grandpré is dat écht zo), vooral niet de hoge wolken (die uiteraard meer licht oppakken van de bronnen die ook de lichtkoepels maken).

Maar al die "C"-lokaties zijn dichter bij de horizon inderdaad veel slechter dan de echte Bs (vooral Grandpré, dat _waanzinnig_ transparant is op de noordelijke horizon.)
 
Laatst bewerkt:

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Voor zover ik heb kunnen zien boven, maar als ik in Rocherath was was het een pak vochtiger en minder transparant dan als ik op Schiermonnikoog was. Plus: in Rocherath heb je toch nog verre koepel(tje)s van de Duitse steden in het oosten. Maar hoe breng je je materiaal naar Schiermonnikoog (ditto voor Terschellingen in het oosten, waar ik ooit met een doordeweekse 10x50 heb gezeten)?
 

Skyheerlen

Moderator
Met de auto, rijdend door het bos en door de velden. Kan, maar dan wel met de wielen zo sturen dat het hoge midden vd weg, niet tegen de onderkant van de auto schuurt. Dit gaat in functie vd telescoop die mee gaat: wel een probleem met de C14, niet met de 13" travel dob.

Vocht komt overigens zelden voor in Rocherath; meestal kan het zonder dauwverwarming voor de corrector vd C14.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Ik bedoel niet lokaal vocht dat condenseert: er is een heel groot verschil in transparantie als de lage atmosfeer veel dan wel weinig vocht bevat ook al blijft dat vocht in de lucht.

Hoe kouder, hoe liever, maar dan met een luchtvochtigheid die onder de 60% blijft; dan heb je de beste nachten. Als je 4° hebt en 92% luchtvochtigheid dan merk je het verschil meestal al duidelijk.

Grandpré zat er twee nachten boenk op, en dat was er aan te zien; eens je zulke plekken hebt gaat de atmosfeer en het weer meer verschil maken dan een nóg donkerdere plek.

Nachten met -4° tot -8° die droog blijven zijn nog beter, maar dan moet de observator het wel nog overleven en optimaal functioneren...om nog te zwijgen van de elektronica.

Ook de windrichting telt mee: noordoostenwind geeft vaak goede seeing, maar als je pech hebt komt er een hoop fijn stof uit Oost-Europa mee. Dat is niet slecht voor de SQM-metingen (als het stof niet wordt aangestraald), maar wel voor de atmosferische extinctie.
 

cloudbuster

blik op oneindig
Ik zal de Waddeneilanden (in het algemeen) erbij zetten. Het ene eiland zal net iets donkerder zijn dan het ander maar dat ontloopt elkaar niet veel zolang vuurtorens uit het zicht gehouden kunnen worden... Ik schat de locatie(s) hoger in dan Rocherath, maar misschien meldt iemand zich nog om dat te bevestigen.
 
Bovenaan Onderaan