PICTOR: een gratis te gebruiken open source radiotelescoop

B

Bezoeker

Guest
Eelco : ach, je hebt toch toegang tot iets veel leukers? Daar kan toch af en toe ook wel 'ns een beetje waarneemtijd af voor zoiets? Hint, hint, wink, wink... lol :grin:
 

Eelco

Aarde (meestal)
Rudy, nou ja, toegang is een groot woord, ik moet net als 2000 anderen gewoon netjes elk jaar vragen om misschien een paar uurtjes waarneemtijd te krijgen voor dat veel leukere telescoopje ... volgende week hoor ik of dat erin zit voor 2020 :)
 
B

Bezoeker

Guest
Eelco : oei, dat is dus best veel concurrentie! Ik vrees dat het dan niet gaat lukken voor zoiets... :wink:
Ik hoop dat ze jouw aanvraag voor 2020 honoreren, als dat het geval is moet je zelf dan ook die kant weer op? Of kan het ook remote in sommige gevallen?
 

Eelco

Aarde (meestal)
@Rudy: ALMA werkt met 'queue-observing', dat wil zeggen dat de projecten in de rij worden gezet (...) en waargenomen worden als de omstandigheden er beter voor zijn dan voor alle andere projecten die mogelijk zouden zijn op dat moment. Je gaat er dus niet heen om je eigen waarnemingen te doen: die worden door anderen gedaan.
Ik ben dan wel één van die 'anderen': ik ga er één keer per jaar een week heen om waarnemingen voor anderen uit te voeren (dit jaar rond Sinterklaas), en misschien ook die van mezelf (als die vooraan de rij verschijnt in de 'scheduler'). Ik kan helaas niet stiekem m'n eigen project(en) voorpiepen :razz: (wel heel verleidelijk, maar ik heb dat een paar jaar geleden toch braaf niet gedaan ... zucht ... erg irritant als je eigen project in de scheduler opduikt maar NIET bovenaan).

M'n avatar is wel een eigen ALMA waarneming, maar dan nog uit de tijd van 'commissioning', een deftig woord voor 'de boel aan de praat krijgen'. Daar zijn veel testwaarnemingen voor nodig, dus dit z=2 verre sterrenstelsel was een goede keuze daarvoor :)
 
B

Bezoeker

Guest
Eelco : leuk om te lezen hoe dat gaat in de praktijk, dank! Aardig om te weten wat het verhaal achter jouw avatar is, ik had al een vermoeden dat het iets met jouw werk te maken had, dat wel. Er zjn hier niet veel mensen die een eigen waarneming van een z=2 stelsel kunnen laten zien, dat is toch wel bijzonder. :yes
 

KingClinton

Meteoriet
De Pictor radiotelescoop is zeer eenvoudig in gebruik. uw metingen en gegevens zijn goed ingedeeld en redelijk gemakkelijk te begrijpen.

Ik zou het aanraden voor die bewolkte dagen wanneer je hunkert naar astronomie. Het geeft me een beter idee van hoe radioastronomie werkt, ik heb echt genoten van de ervaring.

Excuseer eventuele fouten in mijn taalgebruik, ik vertaal vanuit het Afrikaans met Google Translate.
 
Bovenaan Onderaan