Onbekende telescoop

Bilbo

Aarde
Onlangs heb ik een gebruikte telescoop aangeschaft maar er staat niets op qua merk of herkomst. Op internet heb ik gezocht maar tot nog toe zonder succes.

Het gaat om een achromaat met een netto opening van 86,25mm, een brandpuntsafstand van +/- 1000mm en een metalen lenscel en focusser.

De bijbehorende kellner oculairs voelen ook zwaar en degelijk aan en lijken op het eerste gezicht best goed maar bril onvriendelijk :-(

Wie kan mij meer vertellen over deze telescoop?
 

Bijlagen

 • image.jpg
  image.jpg
  155,5 KB · Weergaven: 20
 • image.jpg
  image.jpg
  76,9 KB · Weergaven: 19
 • image.jpg
  image.jpg
  259,4 KB · Weergaven: 20
 • image.jpg
  image.jpg
  127,1 KB · Weergaven: 17
Gezien de focuser en de wijze van montage van de zoeker lijkt het een Skywatcher-achtige teleskoop, of een teleskoop met een andere merknaam uit deze fabriek.

Alleen een achromaat van 86mm opening is wel een incourante maat meestal zijn lenzenkijkers 75mm, 80mm of 90mm diameter.....

Het ziet er allemaal netjes uit en ik ben benieuwd hoe deze kijker presteert. Succes ermee!
 
Ik denk dat het een oude Meade refractor is,of een Bresser.En waarschijnlijk een 90mm.
Op de onderstaande foto staat een zoekerhouder en zoeker die lijken op die van jou telescoop.De gebruikte schroeven en draaiknoppen lijken ook op elkaar.
750232-3.jpg
 
@Ido, dank je! Ik had de diameter gemeten aan de achterzijde van de lenscel, dat geeft blijkbaar niet de juiste waarde. Daarom heb ik opnieuw de diameter gemeten door een zaklantaarn in de Focusser te stoppen en de uittrede pupil aan de objectiefkant op te meten. Dan kom ik uit op 89mm en heb weer wat bijgeleerd :)

@Big Bear, ja, die lijkt er wel erg veel op! Dank je, daar zoek ik nog even op verder!
 
Een iets oudere Vixen denk ik, aan de focuser te zien. We hebben een bijna identieke kijker op de sterrenwacht.
 
Vixen zou helemaal niet verkeerd zijn maar het gaat blijkbaar om een Meade model 395 90mm f11 refractor. Wanneer ik de verhalen mag geloven zitten daar zeer goede exemplaren tussen. Wanneer weersomstandigheden, werk en studie het toelaten zal ik eens een stertest doen, het boek " startesting astronomisch telescopes" is onderweg.

De oculairs die er bij zaten zitten niet standaard bij deze telescoop dus die zijn waarschijnlijk later toegevoegd.
 
Dat zou je denken, toch denk ik niet dat het een 395 is,want bij de395 is de afrronding van de focusser waar
hij mee aan de buis geschroefd zit niet mooi rond maar loopt in een hoek,zoals op de foto die ik geplaatst heb.
Misschien dat het een nog ouder model is,want veel details van de telescoop komen wel overeen met de Meade.
In dit filmpje kan je dat goed zien,
https://youtu.be/7DU5YiuE038
 
Bij nader bestuderen van de telescoop bleken er nog wel meer verschillen te zitten tussen de Meade #395 en mijn telescoop. Ze lijken erg veel op elkaar maar het verschil is zeker aanwezig.

De beste kandidaat, tot nu toe is een telescoop van Orion USA uit de jaren 90 en made in Taiwan, de match is voor zover ik kan achterhalen minimaal 90%, alleen de opschriften ontbreken bij mijn versie. Het zou kunnen dat de Meade #390/395 erg veel op deze telescoop lijkt omdat de Meade ook in Taiwan is gemaakt en wellicht zelfs in dezelfde fabriek.

Foto 2 is een ander model van Orion maar dezelfde focusser en zoeker.


~
 

Bijlagen

 • Naamloze afbeelding 2.jpg
  Naamloze afbeelding 2.jpg
  198,6 KB · Weergaven: 5
 • Naamloze afbeelding.jpg
  Naamloze afbeelding.jpg
  146,2 KB · Weergaven: 5
Ja dat is hem,ik vermoede ook al zoiets vanwege de gebruikte lak op de focusser,die komt overeen met
wat Orion gebruikt.
 
Zaterdag de NN 90mm f11,1 telescoop uit kunnen proberen met een Baader Astrosolar filter op de Zon. Veel te zien; zonnevlekken met Umbra en een hint van details in de penumbra, fakkelvelden en granulatie( of supergranulen?).

Nu nog een Herschel prisma erbij en het is een waardevolle sidekick voor de Lunt :smile:
 
Eigenlijk hoop ik dat een Herschell prisma een nog iets beter beeld gaat geven dan de Baader folie. Wellicht dat die hint van detail in de Penumbra nu goed waarneembaar wordt en de granulatie en fakkelvelden nog beter zichtbaar worden.

Maar indien de specialisten hier zeggen dat het weinig toe gaat voegen zal ik de laatste zijn om te zeggen dat toch één ga aanschaffen want dan steek ik dat geld liever in een nieuwe focuser voor deze kijker.
 
Ik heb zo,n prisma gehad,ik zou zeggen hou je centen lekker in je zak,het viel mij tegen wat je er mee kan zien,
een velletje Baader folie is net zo effectief en veel goedkoper.Wil je echt mooie beelden van de zon zien koop dan een zonnetelescoop,
100x leuker dan in witlicht kijken.
Of als je de telescoop dat waard vind een goede focusser.
 
Lijkt ook wel een beetje op Helios vooral de lak(ala hamerrite ) op de focusser is qua uiterlijk hetzelfde als bij mijn Dobson van Helios.
Heb een boekje van Helios waar ook lenzenkijkers in staan.
 
Onlangs heb ik een gebruikte telescoop aangeschaft maar er staat niets op qua merk of herkomst. Op internet heb ik gezocht maar tot nog toe zonder succes.

Het gaat om een achromaat met een netto opening van 86,25mm, een brandpuntsafstand van +/- 1000mm en een metalen lenscel en focusser.

De bijbehorende kellner oculairs voelen ook zwaar en degelijk aan en lijken op het eerste gezicht best goed maar bril onvriendelijk :-(

Wie kan mij meer vertellen over deze telescoop?
Oud draadje, I know. Maar wil het nu dat ik vorige week een identiek (lijkende) refractor heb gekocht , inclusief de Kelner eyepieces! Die stond te koop als een Mizar 90/1000 maar al snel bleek dat onmogelijk.
Na opzoekwerk dan ook gedacht dat het een Meade 395 betrof.. Maar misschien dan toch niet?

Ik ben er verder heel tevreden van. Meade 395 hebben evenwel niet zo'n goede focusser, die van Orion 90/1000 zouden beter zijn. Blijkt nu dat m'n 'nameless) die betere focusser van Orion te hebben ... ( zie https://www.cloudynights.com/topic/485234-meade-90mm-f11-model-390-395-question/?p=6527376 ).

Toch nog altijd onduidelijk want die Orion Sky View 90 lijkt het toch echt ook niet te zijn 🧐
 

Bijlagen

 • Meade-395.jpg
  Meade-395.jpg
  487,5 KB · Weergaven: 26
Laatst bewerkt:
Misschien wel een Tasco, die hadden ook modellen met de zoeker bovenop de focusser.
1694612324952.png
Tasco 90mm in het zwart
1694612616580.png
 
Geen baffles in de buis (dat suggereert de foto rechtsonder)? Ik kan in dat geval zeker aanraden ze toe te voegen.
Er zit 1 baffle op een 10 tal cm achter de lenscel, maar idd... slechts 1.
Ik heb de scope al stukje 'geflockt' vandaag (tussen lenscel en die baffle). Ook nog aan het overwegen om zelfde te doen met focusser-buis. Maar inderdaad.. extra baffles is zeker iets waar ik moet naar kijken.

edit: in de focuser zitten er ook nog 3 baffles.
 

Bijlagen

 • IMG_20230914_090600.jpg
  IMG_20230914_090600.jpg
  1,6 MB · Weergaven: 2
Laatst bewerkt:
Misschien wel een Tasco, die hadden ook modellen met de zoeker bovenop de focusser.
Bekijk bijlage 1499632
Tasco 90mm in het zwart
Bekijk bijlage 1499633
M'n vermoeden : deze telescoop (en die van OP) is een echt 'wit product' . Ik vermoed dat ze rechtstreeks in bepaalde hoeveelheden en met bepaalde componenten bij de groothandel in Taiwan werden besteld en duur verkocht als merk-producten aan onwetende beginners. Mijn telescoop werd bv. door de eerste eigenaar van een Opticien verkregen en werd verkocht als een Mizar 90/1000! In die tijd was er geen Internet : who would know? Hoewel Meade 395 dan een veiligere keuze was geweest (want daar lijkt hij op), dan Mizar. Mizar was toen nog een rinkelende naam ... Japans merk en dat stond gelijk aan goede optiek. Kassa-kassa.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan