Nieuws over ZENIT

Nog steeds geen digitale ZENIT .pdf versie gezien maar... kan wel reeds verklappen dat het december 2017 nummer enkele interesante sterrenwachten behandeld
(alweer m'n 60ste artikeltje voor ZENIT)
Eindigen in schoonheid noemt men dat :zon:
 

Paul Bak

Atoom
Een bericht van Stip Media. Uitgever van o.a. jaarboeken Sterrengids en Sterren & Planeten en het maandblad Zenit.
Wij hebben het idee in een behoefte te voorzien als wij informatie geven.

maart 2018

Zenit is het grootste blad over sterrenkunde en ruimteonderzoek in Nederland. Het bestaat al ruim veertig jaar en is lange tijd door Stichting De Koepel uitgegeven. Sinds begin 2014 heeft Stip Media het stokje overgenomen. De laatste jaren is er hard gewerkt aan een nieuwe formule, waarbij meer met thema wordt gewerkt en er veel aandacht is voor actuele onderwerpen. Er komen ook onderwerpen als astrofotografie en andere amateurartikelen voorbij. (Het februarinummer was een special Sterren Schitteren voor Iedereen, het maart 2018-nummer heeft als thema Amateursterrenkunde, maar liefst 13 pagina’s)

De afgelopen periode is er telefonisch, per chat of mail met veel astronomieliefhebbers contact geweest.
Bij lezingen of evenementen is met aanwezigen gepraat. Op andere momenten werden personen in het land opgezocht.
Wat ons is opgevallen en wij graag willen delen of laten weten is het volgende:
  • Inhoud en uiterlijk van Zenit is door Stip Media de afgelopen paar jaar onder handen genomen. Jullie kunnen op korte termijn een verdere restyling verwachten.
  • Naar verluidt zijn er voorheen pogingen gedaan Zenit te helpen/steunen. Wij weten niet precies hoe de vork in de steel zit. Maar staan wij voor elk contact meer dan open. (Wat kunnen wij met en voor elkaar doen?)
  • Dat de diverse interessegebieden binnen de astronomie lastig allemaal met één magazine te bestrijken zijn is logisch. Dat proberen we met themanummers te ondervangen.
  • Op Astroforum is te lezen dat ‘moeilijk benaderbaar’, ‘slecht reageren’ en matige ‘communicatie’ voor de nodige vraagtekens heeft gezorgd. Dat betreuren wij. Bij navraag lijkt het om een periode van een aantal jaar geleden te gaan, voor of kort na de overname. We vernemen nu dat het contact makkelijk en vlot verloopt.
  • In 2017 is er flink gewerkt om Zenit en andere bladen digitaal beschikbaar te maken inclusief vele jaargangen archief. Helaas is nog niet duidelijk of we dit project goed kunnen afronden en op welke termijn. We blijven eraan werken.
  • Het in de winkels beschikbaar zijn: vermoedelijk vanaf deze zomer.
Met de online agenda delen we nu meer dan 150 lezingen, workshops en evenementen. zenitonline.nl/agenda
Wij delen activiteiten graag met website, facebook, en nieuwsbrief.
Als het uitkomt en wij het tijdig weten misschien ook in Zenit zelf. Stuur informatie maar door.

We willen tevens de redactie aanvullen met een actieve amateurastronoom.
Met zo’n extra redactielid willen we Zenit nog meer van ons allemaal maken.
Wij kijken ernaar uit om in contact te komen met een geschikt iemand, en staan te trappelen om met elkaar een zo goed mogelijk blad te maken.
Reacties, vragen of opmerkingen hierover kunnen naar paulbak(AT)stipmedia.nl of bel 0641209699

Qua activiteiten zoeken wij o.a. contact met volksuniversiteiten waar cursussen worden gegeven.
We hebben contact met diverse andere plekken waar lezingen, cursussen en workshops worden georganiseerd, of er kan elk moment contact ontstaan.
Als er interesse is sturen wij daar materiaal heen, of proberen aanwezig te zijn wanneer mogelijk.
Zo zijn er steeds meer plekken waar de aanwezigen / deelnemers met Zenit en onze jaarboeken dus verder met astronomie in aanraking komen.

Het is echt de moeite waard om Zenit weer eens te lezen! Nieuwsgierig? Speciaal voor leden van Astroforum (Ook Facebook) kunnen we Zenit met een aantrekkelijke korting bieden. Een jaarabonnement van 59,50 voor 49,50! Hiervoor krijg je 11 nummers én als welkomstgeschenk een nummer extra.

Deze aanbieding geldt voor mensen die de afgelopen dertien maanden geen abonnee zijn geweest van Zenit.

Probeer Zenit een jaar uit!
 

nop

Admin
Ik moet eerlijk zeggen dat de Zenit nu na een paar jaar abonnement steeds sneller in het ronde archief verdwijnt. De vaste rubrieken spreken me steeds minder aan, en het weer van januari 2020 of het zoveelste epistel van prof De Jager interesseert me bijvoorbeeld niet. Sterrenkundig nieuws haal ik wel van internet, en de astrokalenders ook.
Even was het leuk met veel bijdragen van amateurs. Maar het blad lijkt dunner en daarmee veel geld voor een paar bladzijden. Opbouwende tip: verander radicaal, zet de pdf achter een betaalmuur en zoek de interactie. Ik houd mijn abonnement nu uit sympathie voor een klein, waarschijnlijk verliesgevend blad, maar ik denk niet dat dit de oplossing is.
 

janvangastel

Meten is weten
Ik ben het met je eens waar het de stukken van De Jager en over het weer betreft. Dat weer mag van mij helemaal verdwijnen uit Zenit en plaats maken voor extra astronomische onderwerpen. De astrokalender lees ik nooit omdat het veelal triviale informatie is en daarom zonde van de pagina's die daar aan worden besteed. Of het eerste kwartier is of volle maan zie ik wel en hoef ik niet in Zenit te lezen. De artikelen over astronomische onderwerpen vind ik over het algemeen wel de moeite waard.
 

Hyperion

Moderator
In periodes ben ik al vanaf de tijd van Hemel en Dampkring abonnee geweest. Ik blijf abonnee omdat het, als het definitief verdwijnt, toch als een peu mourir voelt. Overigens vind ik de inhoud meestal toch wel oké .
 
Bovenaan Onderaan