Nieuws over ZENIT

jeanpierre

keep it simple
Ik verneem net dit van onze AEG voorzitter :

[FONT=Helvetica, Arial, sans-serif]'Met ingang van 1 januari 2014 wordt het tijdschrift Zenit uitgegeven door uitgeverij Stip Media te Alkmaar. Hiermee is de toekomst van het blad – voor amateurs en geïnteresseerden op het vlak van sterren- en weerkunde, ruimteonderzoek en aanverwante wetenschappen – in goede handen. Zenit, dat op 1 januari aan zijn 41ste jaargang begint en tot die tijd wordt uitgegeven door Stichting 'De Koepel' te Utrecht, is en blijft het verenigingsblad van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde). Tot de overgang naar Stip Media is besloten, omdat deze uitgeversomgeving betere mogelijkheden biedt voor de continuïteit en verdere ontwikkeling van Zenit. Stichting 'De Koepel', KNVWS en de nieuwe uitgever hebben er alle vertrouwen in dat dit de kwaliteit van het blad ten goede zal komen. Edwin Mathlener blijft hoofdredacteur en stapt over naar Stip Media. Stip Media bereidt zich overigens ook voor om later de Sterrengids te gaan uitgeven, te beginnen met de editie 2015. Ook dit heeft de volle instemming van de KNVWS, in wiens opdracht deze gids wordt uitgegeven.(EE)[/FONT]'

jp
 
De factuur 2014 heeft reeds het juiste bankrekeningnummer van Stip Media...
Het is een feit dat de geprinte pers het moeilijker heeft de laatste jaren door de opkomst van digitale versies, maar voor gespecialiseerde vakpers zal er altijd plaats zijn!
 
Inderdaad... ik schrijf reeds 20 jaren voor diverse Engelstalige magazines (Spaceflight magazine, Aviation Week & Space Technology, ...) en deze gingen de voorbije jaren digitaal.
Echter zolang de oude generatie lezers (geboren in de 1960s) een hardcopie verkiest, blijft men deze drukken (Spaceflight zakt stelselmatig van 6000 naar 4000 prints)
Het gratis ESA Bulletin en ESO Messenger zijn ook digital geworden en je moet specifiek om "hard copies" vragen...
Sky & Telescope geeft een digitaal abonnement gratis bij het "papieren" abonnement... al blijft een louter digitaal abonnement stukken goedkoper.
:foei
Anderzijds is de prijs van een eKindle boek nog vrij hoog vergeleken met de geprinte versie... en dus verkies ik de geprinte versies :grin:
 

svdwal

Sander - Moderator
Mensen willen betalen voor tastbaarheden. En als het bij muziek kan, een cd van 40 euro en bitjes voor een tientje, dan moet dat ook lukken bij boeken en tijdschriften.

En die tijdschriften zijn wel mooi, maar ze komen allemaal in de kast, je kijkt er nooit meer naar en na een paar jaar kunnen ze bij het oude papier. In digitale vorm kan je er ten minste nog makkelijk in zoeken.
 
Sky & Telescope heeft dit zeer goed aangepakt en alle uitgave jaargangen sinds November 1941 tot en met December 2009 op één DVD-set uitgebracht waarin men gemakkelijk kan zoeken. Vanaf 2010 geven ze op het einde van de jaargang, de gehele jaargang als geheel uit op 1 DVD (magazines in .pdf formaat). Momenteel is de digitale S&T zo’n 30 Mega groot per nummer…
Spaceflight en Heelal slaan dezelfde weg in en plannen hun voorbije jaargangen (in eerste instantie de voorbije 10 jaren) in digitale vorm aan te bieden voor leden via hun respectievelijke websites... Digitale Spaceflight is 10 Mega groot, een digitale Heelal is 3 Mega groot...
 

nop

Admin
MM, de website van Stip Media voorspelt geen gouden digitale toekomst. Jammer. Zenit is een schitterende kandidaat om digitaal uit te brengen (ik bespeurde wat huiverigheid bij de redactie over piraterij). Welnu, ik denk dat het echt nu of nooit is voor Zenit. Gewoon digitaal, en in zo'n niche wil 90% gewoon betalen. Dat er 10% mee van door gaat moet je maar als reclame zien. Alternatief is rechts en links ingehaald worden door andere hobbytijdschriften. Zo ben ik groot fan van de guidestar van AEG.
Zenit is sinds de komst van Edwin echt een stuk verbeterd en afgestoft. Dus ik hoop op een voortzetting, maar liever EN digitaal EN op papier.
 

theritz

IRL name top secret
Mijn ongezouten mening?

Papieren bladen gaan dood. En snel ook, ik geef het maximaal 5 jaar. @Sander: de cd verkoop is ook dood. CD's worden niet meer verkocht. Amper. Is ook einde oefening. Dat mensen betalen voor iets tastbaars is wel zo, maar het moet ook zin hebben. Bij muziek, waar je naar luistert, is het niet zinvol te betalen voor een produktiesysteem, een distributiesysteem en een verkoopkanaal met fysieke winkels en opslag. Idem voor zaken die je kan lezen op een tablet of ebook.

En ik ben niet bepaald een early adopter...
 

Maurice Toet

www.mauricetoet.nl
Zal het echt zo'n vaart lopen met het verdwijnen van papieren tijdschriften? Ik lees veel op desktop-, laptop- en smartphoneschermen, maar een digitale uitgave van bijvoorbeeld de National Geographic zou ik geen prettige vervanger vinden van het fysieke blad. Tijdschriften lenen zich er goed om er af en toe bij te pakken, doorheen te bladeren en "leven" bij mij door het huis. Ik ben op diverse digitale tijdschriften geabonneerd, maar dat leest toch heel anders en die pak je niet even van de tafel.
 

svdwal

Sander - Moderator
@theritz

Weet ik. Bij muziek was deze discussie 10 jaar geleden relevant. Nu koopt iedereen via iTunes, Spotify, en weet ik wat (ik volg dit niet zo), of dowload.

We hebben in Nederland wel de pech een kleine markt te zijn, die ook nog eens heel erg gefragmenteerd is. In Belgie zal dat misschien nog wel erger zijn.
 

jeanpierre

keep it simple
Ikzelf heb ook veel teksten én tijdschriften digitaal. Makkelijk zat !
En toch...Op de unief hebben ze Zenit elke maand liggen. Ik vind het gewoon leuk om in te bladeren. Ik vind een 'fysiek' blad toch nog steeds beter.
Dat is ook de reden dat ik jaarlijks (en vele duizenden met mij) de boekenbeurs in Antwerpen bezoek begin november.
 

Edwin_Koepel

Meteoriet
Beste mensen,

Graag reageer ik even op deze discussie. Ik ben blij dat we door de overgang van Zenit naar Stip op papier kunnen blijven bestaan. Daar is echt nog een markt voor. En ik hoop dat we door het maken van een beter blad ook weer meer abonnees kunnen (terug) winnen. Maar ik denk dat digitale opties zeker ook verder onderzocht moeten worden voor hen die papier afgezworen hebben.

Zenit heeft oude jaargangen geruime tijd op CD uitgebracht. Eerst als weggever bij de Sterrengids, later als apart product. Maar voor dat laatste was de belangstelling zo gering, dat we dit voor 2011 en 2012 al niet meer gedaan hebben. Het werk en de productiekosten wogen niet op tegen de baten.

Ik hoop nog altijd dat we op termijn een digitaal archief on-line kunnen zetten. Dat is veruit de makkelijkste distributievorm. Maar ik ben dan wel weer zo commercieel dat ik vind dat dit een afgeschermde site moet zijn, bijv. met afgeschermde toegang voor abonnees.

Iets anders betreft toegang tot echt oude jaargangen. Ik heb wel eens onderzocht of die alsnog gedigitaliseerd kunnen worden op de manier zoals ook wetenschappelijke uitgevers als Elsevier dat gedaan hebben. Dat kan, maar was voor ons onbetaalbaar duur. Er lopen echter publieke projecten om bladen uit bibliotheken (zoals de KB) te digitaliseren en het zou mooi zijn als Hemel & Dampkring en de oudere jaargangen van Zenit zo gedaan zouden kunnen worden; tot op heden zijn we echter nog niet aan de beurt.

Edwin Mathlener
 

EdwardB

Donateur
Hopelijk blijft papier bestaan. Blijft de Sterrengids wel onder 'De Koepel' vallen, of gaat die op den duur ook over naar StipMedia?
 

Slartibartfast

Donateur
maar een digitale uitgave van bijvoorbeeld de National Geographic zou ik geen prettige vervanger vinden van het fysieke blad

Totaal niet mee eens. NG digitaal is een uitstekend voorbeeld van hoe het wel kan.
De uitgaves zijn voorzien van video en geluidfragmenten, lopende artikelen worden geupdate, interactieve items, etc.....

Het lezen van een ipadscherm is wel anders dan een tijdschrift maar het went wel.

Ik snap wel dat dit voor een uitstekende publicatie, met een beperkte oplage als Zenit niet haalbaar is.......
 
Ik voel me bijna een oude zak die gewoon niet digitaal wil lezen.

Wie wil er nu bij elke WC een tablet leggen. En ook nog eentje op het nachtkastje? Of moet je dat ding dan echt overal mee naar toe zeulen waar je even wil lezen? Ongelooflijk hoeveel je kan lezen, gewoon omdat het er letterlijk toevallig ligt.

Ik koop dan ook nog steeds boeken (waar ik lekker ouderwets een ex libris in plak, met astronomie thema natuurlijk) en koop nog al mijn muziek op CD. Niet erg ecologisch (alhoewel, al die elektronica), maar binnen 25 jaar heb ik tenminste nog de boeken en muziek van toen...
(dit alles te nemen met een smileytje hé)
 

svdwal

Sander - Moderator
Wiel wil zoveel CD's en boeken in huis dat hij er zelf niet meer bijpast? Overigens werkt de iPad op de WC ook erg goed. Het is alleen geen plek voor een selfie ;)
 
Bovenaan Onderaan