Nieuwe hersenen voor Westerbork

oetie

Obscuur Object
Leuk filmpje over de nieuwe supercomputer die bij Westerbork in gebruik is genomen met een heel blije Joeri van Leeuwen :D
 

kjrozema

Pulsar
Mooi project, maar meer data dan het hele internet van Nederland. Wat een vergelijking. Zo lust ik er nog een paar. Alsof alles over internet gaat. En dat alles in 3 19" rekjes... Ben benieuwd of deze machine uberhaupt een klassering in http://top500.org krijgt.
 

svdwal

Sander - Moderator
Hier de link naar het bericht van Astron zelf: http://astron.nl/most-powerful-dutch...adio-telescope

Het is wel een wat raar opgesteld bericht, het lijkt alsof er zichtbaar-licht camera's zijn opgenomen in de radio-telescopen. Je ziet die verwarring ook terugkomen in het Tweakers-artikel.

Wat hier waarschijnlijk gebeurd is dat ze 20.000 keer per seconde samplen. Dat zal nodig zijn om voldoende tijd-resolutie te krijgen bij een burst die een fractie van een seconde duurt (is die fractie 1 honderdste, 1 duizendste?). De ontvangers zitten in de radiotelescopen, en dat doet vermoeden dat ze met name in de richting kijken waar de telescopen op gericht staan. Met software kan je wel meer van de hemel zien dan je zou verwachten. De rekenkracht is dan nodig om zowel een groot gezichtsveld te hebben, de afzonderlijke signalen van de ontvangers bij elkaar 'op te tellen', alswel om onderscheid te kunnen maken tussen ruis en FRB-signalen.
 
Bovenaan Onderaan