LOWSPEC 3.0 nu online

SereN

Eris
Zijn er bepaalde vereisten waaraan de hoofd- en volgcamera moeten voldoen(qua sensorgrootte)? Ik zie dat jij een Atik 314 L en E gebruikt. Ikzelf heb momenteel een ZWO ASI1600MM-Cool en 290MM, kunnen deze voldoen voor gebruik met de LowSpec (3.0)?

Vergelijk sensorgrootte.png

De 1600MM-C lijkt me wel te voldoen als hoofdcamera, maar de 290MM heeft toch wel een kleinere sensor, gaat dat problemen geven bij het volgen?
 
De 1600MM-C, is dat een mono camera of kleur? In de spectroscopie gebruikt men uitsluitend monochroom camera's. De specs lijken mij prima. Alleen moet je wellicht 2x2 binning doen. In de spectroscopie wordt als vuistregel gehanteerd dat een spectrale lijn moet worden gesampled door 2 a 3 pixels.
Een en ander is allemaal afhankelijk van je opstelling (telescoop) spleet-opening van de spectrometer en gebruikte tralie. Ik heb een spreadsheet (SIMSPEC van Ken Harrison) online gezet waar je de camera, telescoop specs, tralie en gebruikte spleet opening kunt invoeren om te kijken wat de sampling is.

http://ccdastronomy.nl/SimSpec_V4_3_LOWSPEC.xls

De andere camera kan je dan gebruiken voor guiding.
 

SereN

Eris
Paul,

Bedankt voor de spreadsheet, ik ga er wat mee spelen.

Ik heb geen praktische ervaring met 3D printen, maar kom binnenkort wel wekelijks in de buurt van het KULeuven FabLab waar ik toegang zal hebben tot een paar 3D printers: https://fablab-leuven.be/3d-printer/ Waar die Stratasys Objet30 Prime dan het meest 'serieus' lijkt.
Ik zal daar eens binnenstappen om het project met hen te bespreken en bekijken in welke verschillende materialen ze kunnen printen. Ik lees bv. dat het interessant zou zijn een materiaal te kiezen dat geen IR-licht doorlaat (als dat bestaat). Ik koppel dan wel naar jou terug wat de mogelijkheden zijn om het meest gunstige materiaal te kiezen.

Ivm. de camera's, MM staat inderdaad monochroom. Beide camera's werden uitvoerig getest door Christian Buil, oa. hier: http://www.astrosurf.com/buil/CMOSvsCCD/index.html


Mvg,
Sam
 
Zo, ze houden wel van uitersten daar. Zelf ben ik begonnen met zo'n Vertex. Print best goed als ie juist is afgesteld. Maar wat een herrie!! :grin:
Die Prusa is een zeer betrouwbare printer. Maar die van Stratasys ligt daar lichtjaren vandaan. Tja, zij hebben het zowat uitgevonden. Als je de LOWSPEC daar op print zul je wellicht merken dat de onderdelen was losser passen. De LOWSPEC is zo ontworpen dat er rekening is gehouden met de toleranties van een FDM printer zoals de Prusa. Ook hangt het er vanaf met welke materialen je kunt printen. In ieder geval zullen de prints uit die machine een veel hogere resolutie hebben dan FDM printers. Of ze ook even sterk zijn zou ik niet zo kunnen zeggen.

Groet,
Paul
 

SereN

Eris
Hey Paul,

Ik las zonet in de comments van de Thingiverse pagina dat je aan het werk bent aan een calibratie unit, knap! Klopt het dat die gewoon bruikbaar zal zijn met het huidige 3.0 ontwerp (behalve het deksel), en er dus voor mij geen reden is om nog even te wachten met het beginnen printen?


Sam
 
Hallo Sam,

Ja, dat is inderdaad de bedoeling. Dat is niet echt eenvoudig omdat er een stukje elektronica noodzakelijk is om van 12 volt DC zo'n 120 volt AC te maken. Er zijn dingetjes uit China te bestellen maar die zijn toch nog te groot. Dat gaat dus nog enig hoofdbreken kosten ;-)
Ik wil het 3.0 ontwerp verder met rust laten. Misschien nog wel wat kleine aanpassingen aan losse componenten. Je kunt dus gerust beginnen met printen.

Groet,
Paul
 
Bovenaan Onderaan