Lacerta is aan de beurt

Met al die heldere nachten, je moet van elk profiteren. Zelfs het maantje is al half, maar staat heel laag. Deze keer mijn goesting gezet op Lacerta. Wat zijn al de sterrenhoopjes hier? Terug met de 30cm en met 40x en 96x. O ja, nog niet gezegd dat het hier een Bortle 5 is.

Starten met een verrassing:

8 Lac

Deze staat als een 'multiple ster', maar zoals de Night Sky Observer Guide ook vertelt, het heeft zoveel leden dat men het liever beschouwt als een kleine open cluster. Het ziet er ook zo uit. Wat je meteen ziet is een kort boogje van 4 sterren. Leuke vondst.

Dan eerst de 2 bekende hoopjes in Lacerta:

NGC 7209

Bij 40x lijkt het hoopje in een spiraal van sterren te zitten. Bij vergroten heeft de hoop de vorm van een W met rondingen. Mooi groot hoopje.

NGC 7243

Hier zag ik een zeilschip in, zo met een driehoekig zeil. Centraal in de hoop zit een gelijkzijdig driehoekje, waarvan 1 ster een klein dubbeltje is. Heel mooi hoopje.

En nu op zoek naar de kleinere hoopjes. Terug moet ik zeggen dat de 7394 en 7438 in oude lijsten als asterisme staan, maar al lang zijn ze als cluster bevonden.

NGC 7394

Je ziet meteen een sliert sterren die lijkt weg te willen vantussen twee mag. 7 sterren. De sliert vertrekt vanuit zo'n ster met 3 sterren (ernaast ook een boogje van 3 sterretjes) en eindigt met twee duo's.

Berkeley 98

Een reeks sterretjes die vanaf een ster naar zuid gaat. Het begint met een rechte rij sterretjes. Tussenin enkele sterretjes. En het eindigt met een groepje sterretjes in een L vorm. De positie van Berk 98 is eigenlijk op die L geplaatst.

NGC 7295

In een rijk melkweg gebied, maar het groepje fijne sterretjes is toch op te merken. Vanuit een ster vertrekt een groepje sterretjes als een gebogen ijshoorntje, bovenin het hoorntje de meeste sterretjes.

IC 1434

De fijne sterretjes maken dit hoopje als een tekening. Vier heldere sterren zijn een vierhoek. Aan de westkant gaat een lijn sterretjes naar NW en eindigt met een boogje. Aan de oostkant vertrekt ook naar NO een cirkel sterretjes en eindigend met een lijntje.

NGC 7245

Dit was de moeilijkste. Je moet goed kijken wat er ten zuid ligt van een groepje van 6 sterren als een R. Perifeer worden toch een aantal heel fijne sterretjes zichtbaar. Met goed vergroten (133x) lukte het alleszins.

IC 1442

Dit hoopje heeft de vorm van een D, gevuld met sterretjes. De rechte zijde van de D valt goed op. Maar ook een lijn sterretjes dwars door de D valt op, dat zelfs eindigt met een klein dubbeltje.

Berkeley 96

Dit is een knotje sterretjes. Vier sterren als een kom, 1 hoek van de kom is een heldere ster, en met twee sterretjes is het duidelijk een gelijkzijdig driehoekje, zelfs een 4e sterretje wordt zichtbaar, dus wordt het zelfs een ruitje. En die heldere ster wordt bij goed kijken ook een dubbeltje. Bij 40x valt er ten zuidoost een koddig rijtje van vier sterren op.

Berkeley 94

Ook dit is een knotje sterretjes, ten zuidwest van een mag. 6 ster. Drie sterren zijn een boogje, en bij de derde ster maken 3 sterretjes ook een boogje.

NGC 7438

De laatste. Bij 40x waren al vele fijntjes in groep te zien. Het hoopje ziet er uit als een gebogen ballon, vertrekkend vanuit een heldere ster.

Ziezo, weer ervan genoten. Op naar het volgende gebied, we schuiven op naar Cepheus en Cassiopeia?

Straks zet ik hier ook nog een kaartje.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan