Je kunt nu meepraten over regelgeving lichthinder (NL)

[h=4]Tot 16 september 2016 mag iedereen reageren op de kabinetsplannen voor de leefomgeving, die deze maand zijn gepubliceerd.
Voor astronomieliefhebbers is vooral het "Besluit activiteiten leefomgeving" van belang.

Grijp deze kans en geef je mening via deze overheidswebsite:
https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_besluit_activiteitenleefomgeving

Ik heb een snelle blik geworpen op de ontwerptekst van het besluit.
De nummers 4.766 t/m 4.769 gaan over kasverlichting. Die alinea's zijn belangrijk voor iedereen die in de buurt van kassen met assimilatiebelichting woont.

Een paar ideeën voor verbetering van deze wetgeving (maar iedereen mag met eigen ideeën komen):
- wat voor kassen geldt zou ook moeten gelden voor andere bedrijven die met kunstlicht het bioritme van flora of fauna beïnvloeden (veestallen)
- de zogenaamde "donkerteperiode" zou in de maanden november t/m januari en mei t/m augustus wel drie kwartier eerder mogen beginnen
- het is belachelijk dat die donkerteperiode al eindigt om 24.00 uur; waarom hoeft het na middernacht niet meer donker te zijn?
- kassen met < 15.000 lux assimilatiebelichting hoeven maar voor 74% afgeschermd te zijn aan de bovenkant. Waarom niet 98%, zoals de andere kassen?
- ook kwalijk: gemeenten krijgen de vrijheid af te wijken van deze wettelijke normen. Die afwijkingsmogelijkheid zit verstopt in alinea's 2.11 en 2.12. In de praktijk hebben gemeenten de neiging om (in het belang van de plaatselijke economie) soepel om te springen met assimilatiebelichting, zeker is kassengebieden. Misbruik ligt op de loer.[/h]
 

oetie

Obscuur Object
Bedankt voor het delen!
Ik heb nog wel een paar ideetjes maar ik weet niet of ze hierbij passen of "decentraal geregeld" moeten worden (bleh).

* Dimmen of uitzetten van straatverlichting na 21:00, vooral op autowegen en snelwegen. Kijken naar alternatieven zoals de weg zelf verlichten of kattenogen.
* Reclameverlichting, vooral buiten stadscentra, uitzetten na 22:00 oid: NIemand ziet het nog na die tijd en het kost wel energie en duisternis.
 

oetie

Obscuur Object
Ik heb gereageerd. Ik heb jouw punten, met de mijne ingestuurd, hoewel ik me realiseer dat ik ook over de andere milieumaatregelen een mening heb (maar niet de tijd om een document van 900 pagina's door te ploegen).
Hier een copy-pastebaar lijstje van bovenstaande argumenten, voor het geval er mensen zijn die niet de moeite willen nemen om het door te lezen maar wel graag wat willen doen:

- wat voor kassen geldt zou ook moeten gelden voor andere bedrijven die met kunstlicht het bioritme van flora of fauna beïnvloeden (veestallen)
- de zogenaamde "donkerteperiode" zou in de maanden november t/m januari en mei t/m augustus wel drie kwartier eerder mogen beginnen
- het is belachelijk dat die donkerteperiode al eindigt om 24.00 uur; waarom hoeft het na middernacht niet meer donker te zijn?
- kassen met < 15.000 lux assimilatiebelichting hoeven maar voor 74% afgeschermd te zijn aan de bovenkant. Waarom niet 98%, zoals de andere kassen?
- ook kwalijk: gemeenten krijgen de vrijheid af te wijken van deze wettelijke normen. Die afwijkingsmogelijkheid zit verstopt in alinea's 2.11 en 2.12. In de praktijk hebben gemeenten de neiging om (in het belang van de plaatselijke economie) soepel om te springen met assimilatiebelichting, zeker is kassengebieden. Misbruik ligt op de loer.
- Dimmen of uitzetten van straatverlichting na 21:00, vooral op autowegen en snelwegen. Kijken naar alternatieven zoals de weg zelf verlichten of kattenogen.
- Reclameverlichting, vooral buiten stadscentra, uitzetten na 22:00 oid: NIemand ziet het nog na die tijd en het kost wel energie en duisternis.

De link om direc te reageren is hier: https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_besluit_activiteitenleefomgeving/reageren/
 

zwik

Zeg ik niet
Mooi om te zien dat er nu opeens zoveel aandacht is voor lichthinder! Blijkbaar was er een drup die die emmer deed overlopen waardoor dit soort initiatieven nu blijkbaar wel van de grond willen komen door petities te starten en te reageren met meningen op dit soort besluitvormingen. Ben het met Oetie eens dat ik over andere zaken ook een mening heb, en ben blij met het kopie/pasta verhaal van Oetie hierboven ^^ .
 

Bert Bogchelman

Moderator
Om lichthinder verder terug te dringen (met wat herhalingen van punten...)

- kassen en veestallen afschermen
- reclameborden na 22:00 uur verlichting uit
- industrieterreinen met bedrijfsnamen reclame, kantoren e.d. verlichting na 22:00 uur uit
- aanlichten van (historische) gebouwen en kerktorens, na 23:00 uur uit
- snelwegverlichting uit na 23:00 uur, bij slecht weer (verwachting) aanlaten
- straatverlichting in woonwijken na 23:00 uur halveren
- straatverlichting buitengebieden na 23:00 uur uit.
- tuinverlichting na 23:00 uur uit
- buitenlampen aan huis met bewegingsmelder
- stimuleren om fietspaden met intelligente verlichting uit te rusten
- affakkelen van overtollig gas terugdringen
- 24 uur industrie slim verlichten
- sky beamers verbieden
- bewakingscamera's laten werken met IR licht
 

patrickduis

Moderator
He-le-maal mee eens.
Vooral de issue: veiligheid.........
Je kan inbrekers en lui die iets van plan zijn alleen pakken door ze bespieden in IR licht, zo is eerst bewijsmateriaal te verzamelen en kan alarm worden geslagen zodat ze kunnen worden gepakt.
Als andere oplossing werkt natuurlijk verlichting die op een sensor aanschakelt veel effectiever dan gewoon continu het licht aan te laten staan: zo sta je die inbrekers nota bene te helpen!
Fietspaden met intelligente verlichting is ook belangrijk! Een vrouw moet zich 's avonds veilig kunnen voelen, zeker nu, nu er zoveel ongewenst gespuis zich in Nederland heeft weten te vestigen.
 

oetie

Obscuur Object
Want gespuis is nooit van Nederlandse afkomst natuurlijk :roll:

Anyway, het veiligheidsargument is natuurlijk groot en begrijpelijk. Maar zoals het nu is, dat is echt ridonculous.
 

patrickduis

Moderator
Er is ook heel erg veel Nederlands gespuis, helaas is er de laatste jaren nog veel en veel meer niet-Nederlands gespuis bijgekomen (en we hadden al genoeg gespuis hier).
Ik vind dat een vrouw gewoon lekker op de fiets in het donker alleen over een verlicht fietspad moet kunnen rijden en ze moet zich dan door de verlichting veilig voelen.
Bouw ook meteen maar camera's in zodat eventueel gespuis meteen op camera staat: dat schrikt ze nog meer af. Helaas wordt je dan overal ongewenst in de gaten gehouden, maar ja, anders is er geen bewijsmateriaal en komen ze ermee weg.
In het verleden zijn er zoveel zedenzaken geweest met als probleem de bewijslast. Dat moet en kan anders.
Handen af van vrouwen die geen prijs stellen op ongewenste aandacht.
 

Bert Bogchelman

Moderator
Over veiligheid gesproken: een vrouw in het stikdonker op de fiets: je ziet alleen "iemand" op de fiets aankomen. (Kan ook Badr Hari zijn). Oeps.
Een vrouw op een goed verlicht fietspad: je ligt met snode plannen in de bosjes te wachten en je kunt van verre zien aankomen of het een vrouw is of toch Badr Hari.
In dat laatste geval adviseer ik te wachten op het volgende slachtoffer.
 

skysurfer

Dark sky Rules!
Wat betreft lichthinder de volgende ideeen:

- Reclameverlichting na 22 uur verplicht uit, zeker buiten de stad, tenzij er een evenement is wat later eindigt.
- Gevel verlichting van monumentale panden en kantoorpanden na 22 uur uit. Voor veiligheid kunnen lampen met bewegingsmelders geplaatst worden.
- Skybeamers verbieden, tenzij er een evenement is of anderszins van tijdelijke aard in een stedelijk gebied.
- Verlichting van perrons op stations kan doorgaans 's nachts uit behalve op de grote stations. Desnoods laten aangaan met een bewegingsmelder.
- Bij buitenlampen die permanent (een hele avond of zelfs hele nacht) aan zijn, de armaturen zo afschermen dat het licht niet boven de horizontaal komt, dus alleen naar beneden schijnt. Deze site http://darksky.org/lighting/lighting-ordinances/ biedt wat richtlijnen.

LED verlichting heeft veel mogelijkheden voor energiebesparing en minder lichtvervuiling, helaas wordt daar geen gebruik van gemaakt. Daarvoor zou het volgende kunnen gebeuren:

- Alle nieuwe LED buitenverlichting uitvoeren met LEDs met een kleurtemperatuur van maximaal 3000K, zeker als die na 22 uur aan is. De huidige felwitte 4000K LEDs zijn slecht voor de dag- nachtritmestoornissen en verstrooien veel meer waardoor de hemel lichter wordt bij dezelfde hoeveelheid lux.
- Veel meer LED verlichting van dimmers of bewegingsmelders voorzien. In tegenstelling tot de natriumlampen en metaalhalide lampen kunnen deze snel in- en uitgeschakeld worden en branden meteen op volle sterkte.
- Bij vervanging van natrium of andere lampen door LED niet meer licht maken voor hetzelfde geld maar evenveel voor minder geld. Het is niet nodig om onder een lantarenpaal 1000lux te hebben om fijnmechanisch werk te doen.
 

Lichtvanger

Stofdeeltje
Inderdaad goede ideeën hier.

Om de commentaren geloofwaardig te maken, is het wel aan te raden dat iedere inzender:
1. eigen woorden gebruikt;
2. zich beperkt tot feiten (meningen over gespuis hebben alleen maar tot gevolg dat de rest van je verhaal niet meer serieus genomen zal worden);
3. kort en bondig de eigen motivatie beschrijft, bijv. "in de afgelopen jaren ervaar ik steeds meer hinder van de kunstlicht in de nachtelijke uren".

Ik ga ook een reactie sturen naar

https://www.internetconsultatie.nl/o...ving/reageren/

Ah.. ik zie nu dat je een Word-documentje kunt oploaden. Doen!!
 

Lichtvanger

Stofdeeltje
Mijn reactie is ook ingediend. Ik heb het ontwerpbesluit grondig bestudeerd. Het is zorgwekkend. Als we onze stem niet laten horen, gaat het echt uit de hand lopen met de lichtvervuiling in Nederland. Wie nog wil meepraten, moet opschieten. Er is eigenlijk geen reden om niet mee te praten, want het is o zo simpel: een paar regeltjes typen of een PDF-je uploaden. En je wordt bedankt voor je inzending: "Uw reactie is ingestuurd en bevestigd. Wij stellen het erg op prijs dat u de moeite heeft genomen om te reageren. Mede door uw reactie zijn wij in staat kwalitatief betere regelingen te maken. Wij zullen uw reactie dan ook met zorg bekijken." Uw reactie is ingestuurd en bevestigd. Wij stellen het erg op prijs dat u de moeite heeft genomen om te reageren. Mede door uw reactie zijn wij in staat kwalitatief betere regelingen te maken. Wij zullen uw reactie dan ook met zorg bekijken.
 

jeanpierre

keep it simple
Lichtvanger ; heel veel respect voor jouw gedrevenheid ! En dat is er veel te weinig voor deze materie.. dat is duidelijk meen ik. Maar één ding moet je begrijpen: regelgeving is één zaak. Die regels laten respecteren... daar kunnen we hier in ons land goed over meepraten. Daarom nodig ik je uit : doe mee aan de sensibilisering naar het onderwijs (en anderen) toe. Ik (en anderen met mij) zijn ervan overtuigd dat dit een heel goede hulp is om die regels op termijn wél te laten respecteren. En om het in de toekomst beter te doen...
 

Lichtvanger

Stofdeeltje
jeanpierre, Ja, regelgeving is één zaak, onderwijs is een andere zaak. Beide onderwerpen hebben aandacht nodig. Jij hebt duidelijk meer affiniteit met onderwijs (en contacten in die wereld) dan ik. Vooral doorgaan daarmee! Dan blijf ik me wel richten op de regelgeving. Die activiteiten kunnen elkaar versterken. Overigens wekt je de reactie de indruk dat je gelooft dat de regels goed genoeg zijn. Misschien is die paradijselijke situatie in Vlaanderen al bereikt, maar in Nederland zeker nog niet. Er valt nog veel te doen. P.S. toch een ideetje voor educatie: wat vind je van een stoomcursus "wat is lichtvervuiling en wat doen we eraan" voor gemeente-ambtenaren?
 
Bovenaan Onderaan