Huh?? Zó duur?

nop

Norbert
Ik zie op de tweedehands sites, en ook op dit forum, genoeg aanbod. Dus als je je blik verlegt naar tweedehands heb je volgens mij nog prima en voordelige keus, of heeft de schaarste ook daar al invloed?
 

svdwal

Sander - Moderator
Dat van de Polarexen en de maandsalarissen lijkt toch aardig te kloppen als je nu naar te-les-koop.nl kijkt :cool:
 
  • Haha
Waarderingen: Rudy

Rudy

Donateur
Die nu op te-les-koop staat is inderdaad... stevig aan de prijs. Ziet er wel mooi uit.
 

John Baars

Moderator
De verschillen van vroeger en nu zijn ontzettend groot. Toen ik in 1968 een 10cm Polarex aanschafte( alleen de ota als vervanger van een 50mm f20 kijker) koste met dat meer dan 3 maandsalarissen. Tot grote teleurstelling deugde het objectief niet en heb dat 2 jaar later vervangen door een Duits exemplaar wat ook weer eens 2 maandsalarissen koste. Wat prijzen betreft leven we nu in weelde.
Dat is een heel groot verschil. Even nazoeken in oude prijslijsten (1973) leerde mij dat een 102 mm Polarex op equatoriale montering in 1973 zo'n 2559 guldens gekost zou moeten hebben. 4200 Euro's nu. Jammer genoeg heb ik geen prijslijst uit 1968. Sterrenkijken begon toen bij mij net in beeld te komen. (Maanvluchten!) Nu is een 102 mm Skywatcher op EQ2-3 ( ok, bepaald niet helemaal vergelijkbaar, de montering sowieso niet) 670 euro. Uit mijn jeugd herinner ik mij dat ik als 15 jarige bij een lokale shop ( LoeLap nabij de Spuistraat in Den Haag) mij stond te vergapen aan een 114 mm Newton á raison van 825 gulden. Of een 75 mm exemplaar voor iets minder dan de helft van die prijs. En maar fantaseren wat je daar allemaal mee kon zien....,de route naar de eerste brillenglastelescoop kostte 6 gulden....

We klagen nu wel, terecht. Maar dat waren toch wel andere tijden.
 

svdwal

Sander - Moderator
De zelfbouw-scene was toen wel veel groter. Het kostte je je vrije zaterdagmiddag, maar dan kon je wel wat hebben.
 

Michael777

watcher of the skies
In tijden van schaarste en crisis worden mensen in het algemeen creatiever en waarderen meer wat ze wel hebben.
In de zestiger jaren waren telescopen schaars verkrijgbaar (Pollux, Polarex en Zeiss) en kostte destijds in verhouding veel meer dan tegenwoordig.
We zijn het afgelopen decennium behoorlijk verwend door het overweldigende aanbod van kwalitatieve astronomische artikelen die voor iedereen betaalbaar werd.
 

Sieg

Rhea
Laat me raden: te jong om de Halley-craze in de jaren ‘80 nog meegemaakt te hebben?
In die tijd had ik wel wat beters te doen dan naar de hemel te turen, er waren toen andere "sterren" aan het firmament
Doch dateert mijn eerste telescoop van in 1978, en die heb ik nog steeds ergens op zolder staan

grts
Sieg
 

svdwal

Sander - Moderator
Ik meen me een post van @nop te herinneren over dat Sky-Watcher de hobby gered heeft door normale prijzen te vragen voor telescopen en aanverwante spullen. En dat was deze eeuw, niet de vorige.
 

rweust

Donateur
Gemiddelde inflatie in Nederland is nu 1,9%. Dit hebben we lang niet meer gekend, maar is eigenlijk in de buurt van wat in de EU de economen als ideaal beschouwen, zijnde 2%. Mooi zou zijn als de rente ook nog zou stijgen naar zo'n 3%. Lage inflatie remt de opbouw van bezit (waarom zou je iets duurzaams nu kopen, als het volgend jaar nog praktisch hetzelfde kost) en gaat bijna altijd gepaard met lage rente, wel is dit goed voor investeringen in bedrijven. Hoge inflatie werkt een hogere rente in de hand, wat gunstig is voor afbouw van schulden (leningen en hypotheken worden vanzelf minder waard) en opbouw van kapitaal, maar remt de normalere consumptie weer meer (alles wordt merkbaar duurder, mensen zoeken goedkopere alternatieven).

Deze prijsstijgingen hier genoemd in astrospullen hebben echter weinig gemeen met de gemiddelde CPI inflatie in Nederland. Dit is puur een overspannen markt, tekorten waardoor nu de hoofdprijs kan worden gevraagd. Leveranciers van grondstoffen hebben door de korte, maar felle crisis snel capaciteit teruggeschaald, soms verouderde installaties afgebouwd en het duurt even voor de flow weer goed op gang komt. Economisch herstel gaat echter nog sneller en er ontstaan dus tekorten. Leveranciers van halffabrikaten en producties hebben ook snel geschakeld vorig jaar, soms ook door gedwongen tijdelijke sluiting ivm een epedimie. In landen zonder goed sociaal vangnet vloeit personeel dan zeer snel af, moet op zoek naar wat anders, trekt vaak weg en, als de vraag weer aantrekt, heerst er snel een flink te kort aan gespecialiseerd personeel in deze fabrieken. Ook dit duurt even voor men weer voldoende goed personeel heeft verzameld of opgeleid.

Allemaal echter tijdelijke redenen. Of een 17,3mm Delos ooit nog EUR 339,96 gaat kosten, wat ik er in juli 2018 voor betaalde, inclusief verzenden, bij Jimmy, betwijfel ik, maar de ruim EUR 450,- die nu gevraagd wordt (met 5% AF korting en verzenden) zal echt wel weer wat zakken. Prijsverhogingen door overspannen markt houden nooit lang stand, grondstoffen leveranties en producties zijn al bijna een jaar weer meer aan het opschalen.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan