Gemiddelde inflatie in Nederland is nu 1,9%. Dit hebben we lang niet meer gekend, maar is eigenlijk in de buurt van wat in de EU de economen als ideaal beschouwen, zijnde 2%. Mooi zou zijn als de rente ook nog zou stijgen naar zo'n 3%. Lage inflatie remt de opbouw van bezit (waarom zou je iets duurzaams nu kopen, als het volgend jaar nog praktisch hetzelfde kost) en gaat bijna altijd gepaard met lage rente, wel is dit goed voor investeringen in bedrijven. Hoge inflatie werkt een hogere rente in de hand, wat gunstig is voor afbouw van schulden (leningen en hypotheken worden vanzelf minder waard) en opbouw van kapitaal, maar remt de normalere consumptie weer meer (alles wordt merkbaar duurder, mensen zoeken goedkopere alternatieven).
Deze prijsstijgingen hier genoemd in astrospullen hebben echter weinig gemeen met de gemiddelde CPI inflatie in Nederland. Dit is puur een overspannen markt, tekorten waardoor nu de hoofdprijs kan worden gevraagd. Leveranciers van grondstoffen hebben door de korte, maar felle crisis snel capaciteit teruggeschaald, soms verouderde installaties afgebouwd en het duurt even voor de flow weer goed op gang komt. Economisch herstel gaat echter nog sneller en er ontstaan dus tekorten. Leveranciers van halffabrikaten en producties hebben ook snel geschakeld vorig jaar, soms ook door gedwongen tijdelijke sluiting ivm een epedimie. In landen zonder goed sociaal vangnet vloeit personeel dan zeer snel af, moet op zoek naar wat anders, trekt vaak weg en, als de vraag weer aantrekt, heerst er snel een flink te kort aan gespecialiseerd personeel in deze fabrieken. Ook dit duurt even voor men weer voldoende goed personeel heeft verzameld of opgeleid.
Allemaal echter tijdelijke redenen. Of een 17,3mm Delos ooit nog EUR 339,96 gaat kosten, wat ik er in juli 2018 voor betaalde, inclusief verzenden, bij Jimmy, betwijfel ik, maar de ruim EUR 450,- die nu gevraagd wordt (met 5% AF korting en verzenden) zal echt wel weer wat zakken. Prijsverhogingen door overspannen markt houden nooit lang stand, grondstoffen leveranties en producties zijn al bijna een jaar weer meer aan het opschalen.