Hubble telescoop door grote technische problemen buitengebruik.

Skyheerlen

Moderator
Het is sowieso al een ongelofelijke prestatie; Hubble is al 31 (!) jaar actief. Hopelijk wordt dit probleem opgelost.
 

PE1PQX

Donateur
Ik had gelezen dat de backup systemen de zelfde problemen laat zien en dat de techneuten op de grond nu vermoeden dat de voedingen ergens problemen veroorzaken.
 

Josan

Maan
Die heeft qua wetenschap en NASA-PR-puntjes zijn geld wel opgeleverd. Hopelijk weten ze hem nog te redden.
 

JVS

Hyperspectralist
Sinds 13 juni is de Hubble telescoop door technische problemen buitengebruik. Er is een probleem met de besturingcomputer of voeding. Men studeert nu op een omschakeling naar een reserve unit. Maar het kan ook het einde van de telescoop betekenen:

https://www.nasa.gov/feature/goddar...load-computer-on-nasas-hubble-space-telescope


https://edition.cnn.com/2021/06/30/opinions/hubble-telescope-glitch-opinion-lincoln/index.html
hmmm... Het is niet ongewoon dat een satelliet of payload moet omschakelen naar de redundante unit, zeker niet na een lange tijd in orbit. Net daarom worden er redundantie toegepast. Dus op zich is dat niet iets om meteen heel erg dramatisch over te doen (ik vind trouwens het artikel van CCN behoorlijk pessimistisch en dramatisch, maar we zullen dat maar aan de algemene toon van de Amerikaanse media wijten...)
Het omschakelen zelf is op zich ook niet zo'n groot probleem, behalve dan dat steeds eerst moet onderzocht worden wat juist de oorzaak is van het defect. Het is niet omdat een unit is uitgevallen, dat het exact ook die unit is die problemen geeft. De oorzaak kan bijvoorbeeld hogerop liggen. En als je dan de redundante unit aanschakelt terwijl je hogerop het probleem niet hebt opgelost kan je uiteindelijk ook de redundante 'opblazen'... En dat onderzoek vraagt nu eenmaal tijd, zeker bij een complex systeem als Hubble.

En als er dan een oplossing is moet dat ook nog worden getest op een on-ground kopij van het systeem, om er zeker van te zijn dat niets over het hoofd is gezien, en om zo nodig te fine tunen. Van vele satellietsystemen en payloads bestaat er een volledige functionele kopij in een clean room waar dergelijke ingrepen worden getest alvorens ze uit te proberen in orbit, no risk weet je wel...

Dus, geef ze maar even tijd, ze komen er wel uit...
 

JVS

Hyperspectralist
trouwens: James Webb heeft een volgende (belangrijke!!) milestone gehaald:

dus we zijn weer een stapje dichter bij lancering...
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Het is niet ongewoon dat een satelliet of payload moet omschakelen naar de redundante unit
Klopt, maar hier blijkt de redundante unit net dezelfde defecten te vertonen als de originele unit, en dus lijkt het aan iets anders te liggen, 'hogerop' zoals je zei. Dat is uiteraard zorgwekkender...
 

DeepSkyScanner

Halsstarrige sterrenstaarder
In de zomer van 1992 was ik betrokken bij het keuren van de nieuwe zonnecel-panelen die met de Spaceshuttle Endeavour missie van December 1993 omhooggebracht zouden worden. Dat deed een collega en ik bij British Aerospace in Bristol. We maakten uitgebreid röntgen-opnamen van de panelen om eventuele fouten te ontdekken. Eerst op de backup-versie van de panelen om te oefenen, dan hetzelfde op de eigenlijke panelen die omhoog zouden gaan.
Dat was dezelfde missie waarbij COSTAR werd gemonteerd, bedoeld om de spherische aberratie te corrigeren die in de hoofdspiegel zat.
 

JVS

Hyperspectralist
Klopt, maar hier blijkt de redundante unit net dezelfde defecten te vertonen als de originele unit, en dus lijkt het aan iets anders te liggen, 'hogerop' zoals je zei. Dat is uiteraard zorgwekkender...
dit is niet hoe ik het begrijp:

De primaire unit heeft gefaald in 2008, waarbij ze zijn overgeschakeld op de redundante.
De volledige unit (primair + redundant) is vervangen tijdens de service missie van 2009, en sindsdien draait Hubble op deze nieuwe unit.
En het is van deze "nieuwe" unit dat de primaire opnieuw is gefaald. En ze willen een gelijkaardige overschakeling doen als in 2008, op voorwaarde natuurlijk dat het eenzelfde probleem is.

Het kan een probleem zijn inherent aan het ontwerp van de unit, waardoor hij faalt. En eerlijk gezegd lijkt het daar wel op: mocht het probleem hogerop liggen waren er waarschijnlijk al eerder problemen opgedoken...
 

ArnoM

Donateur
Scott Manley heeft een filmpje hierover gemaakt en heeft het erover dat ze al daadwerkelijk zijn overgeschakeld op de reserve unit (van de 4 totaal) en dat deze dezelfde problemen geeft, dus het daadwerkelijke probleem inderdaad hoger op zit
 

Steem

Donateur
Hoe snel kan Hubble de Messier marathon doen? Met andere woorden: hoe snel kan Hubble "bijdraaien"?
 

ArnoM

Donateur
Hoe snel kan Hubble de Messier marathon doen? Met andere woorden: hoe snel kan Hubble "bijdraaien"?
op het meest gunstige moment net iets meer dan 45minuten donker per omwenteling rond de aarde. In 1 "nacht" gaat dus niet lukken denk ik zo (2,5 objecten/minuut gaat hem niet worden).
 

Han.K

Han
Vandaag wordt er naar de reserve power control unit omschakeld. Hopelijk gaat dat goed. Het resultaat is binnen een paar dagen bekend.

Because no ground commands were able to reset the PCU, the Hubble team will be switching over to the backup side of the SI C&DH unit that contains the backup PCU. All testing of procedures for the switch and associated reviews have been completed, and NASA management has given approval to proceed. The switch will begin Thursday, July 15, and, if successful, it will take several days to completely return the observatory to normal science operations.
 

Han.K

Han
De omschakeling schijnt gelukt te zijn en de backup payload computer is werkend.

NASA has successfully switched to backup hardware on the Hubble Space Telescope, including powering on the backup payload computer, on July 15. The switch was performed to compensate for a problem with the original payload computer that occurred on June 13 when the computer halted, suspending science data collection.

 
Bovenaan Onderaan