Herstel ozonlaag gaat langer duren

Status
Niet open voor verdere reacties.

Demelza

Donateur
Herstel ozonlaag gaat langer duren

GENEVE - Het herstel van de ozonlaag, aangetast door chemicaliën in de vorige eeuw, gaat langer duren. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) en de meteorologische organisatie van de VN zal volledig herstel zeker vijftien jaar langer op zich laten wachten dan gedacht, tot zeker 2065.

De meeste schadelijke stoffen die de beschermende ozonlaag rond de aarde kunnen aantasten, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) die in koelkasten zaten, zijn intussen verboden. Dat gebeurde op basis van het zogeheten Protocol van Montreal, een van de weinige succesvolle internationale milieuverdragen.

Uv-straling

Desondanks lekken er nog altijd cfk's uit verouderde koel- en isolatieproducten waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen in de atmosfeer groter is dan eerder voorspeld. De ozonlaag weert de ultraviolette (uv-) straling van de zon.

Dit is belangrijk, omdat uv-straling schadelijk is voor mens, plant en dier. Als mensen lang aan uv-straling worden blootgesteld, kan dat huidkanker veroorzaken.

Boven de Zuidpool ontstaat sinds 1980 jaarlijks vanaf september een groot ozongat, dat enkele maanden aanwezig blijft. Maar ook boven Europa hebben wetenschappers de afgelopen twintig jaar een kleine maar voortdurende verdunning van de ozonlaag geregistreerd.


Bron: http://www.nu.nl
 

DaMatrix

Uranus
Hmm, dat valt me dan toch een beetje tegen. Had verwacht dat het sneller zou herstellen. Maar ik denk dat ik dit morgen maar op de frontpage zet..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan