Gemeente aangeschreven over te witte ledtarenpalen: goede reactie

skysurfer

Dark sky Rules!
Gisteren heb ik op het meldpunt van onze gemeente onderstaande tekst gestuurd. Ik werd vanochtend meteen gebeld door een hele aardige kerel die dit een goede actie vond en het zou meenemen in het plan voor vervanging van de lichtbakken. Hij leek het helemaal met mij eens te zijn en raadde mij aan om hetzelfde naar de provincie te sturen in verband met de provinciale weg N785. Dat ga ik zeker doen.

Als inwoner van deze gemeente wil ik iets vertellen over de straatverlichting in onze gemeente.

Sinds 2012 zijn alle lantarenpalen met TL buizen (of HPS lampen op de N785) vervangen door LEDtarenpalen. Een goede zet omdat deze minder licht lekken naar boven wat lichtvervuiling en energieverspilling vermindert.
Maar er is ook nog een nadeel: het zijn namelijk felwitte LEDs (5000K kleurtemperatuur) terwijl de oude lantarenpalen een 'warmere' kleurtemperatuur hadden. Voor de 'circadian rhythms' (dag en nacht ritme van de mens) is een warmwitte echter beter. De huidige koelwitte 5000K hebben als bijwerking dat het blauwere licht meer verstrooid wordt per lumen uitgestraad licht waardoor er meer lichtvervuiling ontstaat. Ook heeft dit een nadelige invloed op de insecten en de vogels.

https://www.darksky.org/our-work/lighting/lighting-for-citizens/3k/

Het zou wenselijk zijn om bij vervanging (of plaatsing nieuwe) lantarenpalen er leds van niet meer dan 3000K in te plaatsen en bij voorkeur ook dat deze in de rustige uren (bijv na 22 uur) zwakker worden. Het is een beetje onzin om lampen de hele nacht op volle sterkte te laten branden. Want dat is nog een ander voordeel van LED: het kan gedimd worden en ook snel aan en uitgeschakeld worden, wat oudere lamptypen niet aankunnen.

Misschien kan de gemeente hier in de toekomst rekening mee houden.
 

ener

René
Goede zet! Ook goed om te lezen dat er positief op gereageerd wordt. Dat is een mooie eerste stap. Ik ben wel benieuwd of het ook tot een daadwerkelijke aanpassing gaat leiden. In onze gemeente zijn er ook erg veel felle witte straatlantaarns, die (zeker rond 22:00/23:00 uur) echt wel wat gedimd zouden kunnen worden.
 
Goed initiatief!
Men begon dus 8 jaar geleden lantaarnpalen te vervangen.
Het ligt voor de hand dat gemeente en provincie pas lampen gaan vervangen als ze aan het eind van hun levensduur zijn.
Hoe lang zou zo'n led-lamp meegaan?
 

skysurfer

Dark sky Rules!
Net ook de provincie aangeschreven en tevens de natriumgele PCA en NBA leds aangeprezen (zie stationsplein Driebergen-Zeist).

Hier een uitleg over verschillende straatverlichtingtypen, inclusief deze natriumkleurige leds.

http://www.flagstaffdarkskies.org/led-lighting-dark-skies/


Goed initiatief!
Men begon dus 8 jaar geleden lantaarnpalen te vervangen.
Het ligt voor de hand dat gemeente en provincie pas lampen gaan vervangen als ze aan het eind van hun levensduur zijn.
Hoe lang zou zo'n led-lamp meegaan?

Zo'n 20000 uur, dat is ca 4 jaar als die de hele nacht brandt (4380 nacht uren per jaar).
 

EricG

Titan
Hoe lang zou zo'n led-lamp meegaan?
De vraag is niet hoelang de LEDs meegaan, maar hoelang de elektronica meegaat. Daar wordt nooit over gesproken. Toen men in mijn straat LED verlichting plaatste, waren er binnen het jaar twee kapot. En na vervanging na enkele maanden weer één. Toevallig net deze vlak voor mijn deur, en nee, ik zit daar voor niets tussen.
 
V

Verwijderd lid 4827

Guest
Waarom zou de electronica defect zijn en niet de led(s)? Of de bedrading?
 

EricG

Titan
Omdat die elektronica het zwakste punt is. In andere straten zijn er ook al die de pijp aan Maarten gegeven hebben.
 
V

Verwijderd lid 4827

Guest
Waarom is dat het zwakste punt? Als analoog designer weet ik wel een beetje hoe het een en ander ontworpen wordt en je hebt geen idee hoe grondig iets gestest en gesimuleerd wordt voordat iets op de markt komt... Sterker nog, voor het ontwerp van een schakeling is maar een kwart van de tijd nodig. Die andere 3 kwart gaat op in simuleren, testen, meten en niet te vergeten, rapporten schrijven.
 

EricG

Titan
Hebt u al eens zo'n lamp bekeken? Dan weet u dat het uit niets anders bestaat dan een printplaatje met een aantal leds op gesoldeerd. Als één led kapot gaat, merk je daar nauwelijks iets van, meestal branden ze helemaal niet of op één derde van het vermogen. Zou straf zijn moesten alle leds op dat plaatje kapot zijn. Buiten de elektronica die het geheel aanstuurt, wat zou het dan nog kunnen zijn?
 
V

Verwijderd lid 4827

Guest
Je gaat wel heel kort door de bocht en Ik ben bang dat je te weinig verstand van elektronica hebt om hierover een oordeel te vellen. In mijn optiek kan het van alles zijn.
 

EricG

Titan
Neen, ik heb totaal geen verstand van elektronica, ben er alleen tussen groot geworden. Uw rotsvast vertrouwen in techniek is bewonderenswaardig, en ik geloof u graag dat alles minutieus ontworpen, getest, en gesimuleerd wordt. Desondanks worden regelmatig producten teruggeroepen omdat er iets aan schort, en blijven vliegtuigen aan de grond staan, omdat ze niet betrouwbaar zijn.
 

skysurfer

Dark sky Rules!
Inmiddels ook antwoord van de provincie (mijn naam veranderd in nickname).

Provincie Gelderland zei:
Beste Skysurfer,

Uw vraag is beantwoord door een inhoudelijk specialist. Hieronder leest u dit antwoord:

Wij danken U voor uw uiteenzetting over Ledverlichting. Deze informatie is, zoals u zal begrijpen, ook bekend bij onze verlichtingsspecialisten. Provincie Gelderland past langs haar wegen overal de lichtkleur 4000K toe; de kleur 5000K passen wij niet toe maar mogelijk wordt dit wel toegepast langs gemeentelijke wegen? De lichtkleur 4000K heeft als voordeel t.o.v. 3000K dat er meer kleurherkenning is van objecten en personen. Daarnaast heeft een armatuur met 3000K iets meer vermogen nodig om hetzelfde verlichtingsniveau te krijgen. Lichtvervuiling is afhankelijk van de keuze van de optieken. Bij een juist ontwerp wordt vervuiling van de omgeving zoveel mogelijk tegengegaan. Dit heeft geen relatie met kleur. Tot slot dimmen wij de verlichting in de daluren (avond en nacht) naar 30% van het (gewenste) lichtniveau tijdens de spitsperioden.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over deze e-mail? Neem dan contact op met het Provincieloket.
Houd hiervoor uw V-nummer bij de hand. Op die manier kunnen wij u sneller van dienst zijn


Wij helpen u graag verder.

Met vriendelijke groet,
de medewerkers van het Provincieloket

Kennelijk willen ze geen 3000K, 'betere herkenning van objecten'. Deze ambtenaar heeft zeker ook 4000K lampen in zijn woonkamer ?
 
Als je er echt werk van wilt maken, kun je gaten schieten in de kromme redenering van de provincie (en daarmee het bewustzijn van de beleidsmakers vergroten):

Provincie Gelderland past langs haar wegen overal de lichtkleur 4000K toe.
OK, dat kan kloppen, maar er was al toegelicht waarom 3000K beter is. U gaat niet op in die argumenten.

De lichtkleur 4000K heeft als voordeel t.o.v. 3000K dat er meer kleurherkenning is van objecten en personen
Provinciale wegen liggen voornamelijk buiten de bebouwde kom op het platteland. Waarom zou u daar 's nachts kleurherkenning van objecten willen? Maakt het iets uit of een auto rood of groen is? Waarom zou u daar 's nachts kleurherkenning van personen willen? Wat bedoelt u eigenlijk met kleurherkenning van personen?

Daarnaast heeft een armatuur met 3000K iets meer vermogen nodig om hetzelfde verlichtingsniveau te krijgen.
????

Lichtvervuiling is afhankelijk van de keuze van de optieken.
U bedoelt waarschijnlijk de vorm van de armatuur. Licht moet sowieso omlaag worden gericht, naar de plek waar het licht nodig is.

Bij een juist ontwerp wordt vervuiling van de omgeving zoveel mogelijk tegengegaan.
Het ontwerp speelt inderdaad een rol, maar dit is niet de enige factor. Ook van belang zijn: 1. de lichtsterkte (graag zo laag mogelijk), 2. de kleurtemperatuur - zoals al eerder beschreven is - en 3. het aantal lantaarnpalen (graag alleen op plekken waar ze echt noodzakelijk zijn).

Dit heeft geen relatie met kleur.
Juist wel. Leest u de argumenten s.v.p.

Tot slot dimmen wij de verlichting in de daluren (avond en nacht) naar 30% van het (gewenste) lichtniveau tijdens de spitsperioden.
Volgens de Richtlijn Lichthinder moet u meer dimmen: 's nachts maximaal 1 lux in natuurgebieden (groot deel van Gelderland).
 

skysurfer

Dark sky Rules!
Fabricius: ijzersterk !
Ik vond zijn verhaal nogal zwak.
Wellicht kan ik een mail terugsturen met jouw tegenargumenten er in verwerkt.
Hij negeert volledig het feit dat blauwer licht (en daar valt 4000K ook onder) veel meer verstrooit.
 
V

Verwijderd lid 4827

Guest
Net de gemeente someren, ze lijken in het begin heel meegaand maar geloof mij, als je wat meer wilt weten verzand je in een spelletje "information on a need to know bases and you don't need to know". Ze schermen met allerlei bronnen maar vraag er maar eens om, je krijgt het niet te zien.
 
Bovenaan Onderaan