Gekocht: Vixen 114mm Newton, het über-elfje.

Roel

R3ndang666
Ze stond al een tijdje op Markplaats te lonken, helemaal in Klazienaveen, een beetje wulps te draaien met haar hoofspiegelcel. En toen ik zaterdag opeens toevallig richting de kop van Overijssel moest, kon ik me niet meer inhouden en ben ik een stukje doorgereden om haar op te halen: een oud (jaren '80/'90) elfje.

Een Vixen NP-R114E op een New Polaris montering om precies te zijn. Eigenlijk een ex, want ik heb er al eens eerder eentje gehad.
Not your average Pollux/Apollo/BOB, maar (vooral qua montering) een flinke slok robuuster. Ik heb dit model in deze uitvoering altijd het oer-elfje gevonden. Wit met zwarte OTA, zwarte montering, houten statief. Ze waren er ook in het typische Vixen groen op een nóg zwaardere Super Polaris. Ook mooi, maar dit is altijd mijn favoriet gebleven, en nu staat er staat er zowaar weer eentje te pronken in de hobbyruimte! Er zaten drie 0.96" oculairen bij: een vreselijke 8mm Huygens, een vreselijke 12,5mm Huygens, maar ook een dikke prima 18mm 'Circle V' Ortho.

Afgelopen nacht tot in de kleine uurtjes in de tuin gezeten, en hoewel het waarneemcomfort van een Newton op parallactische montering (en dan met name het wisselen van object) eigenlijk nul is, maakt de robuustheid en soepelheid van de montering en de focuser een hoop goed. Ja, een oude rack&pinion kan wel degelijk prima werken. En het beeld is gewoon loeischerp. Een 114mm f/8 Newton is tegenwoordig wat achterhaald; het is een groot ding voor relatief weinig lichtvangst, maar de beeldkwaliteit is niet kinderachtig!

Ik ben er blij mee!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Vixen_NP-R114E_1.jpg views: 0 grootte: 307,8 KB id: 1420617

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Vixen_NP-R114E_2.jpg views: 0 grootte: 174,2 KB id: 1420618

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Vixen_NP-R114E_3.jpg views: 0 grootte: 166,5 KB id: 1420619

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Vixen_NP-R114E_5.jpg views: 0 grootte: 179,2 KB id: 1420620
 

Roel

R3ndang666
Oh, en kijk die mooie setting circles op de R.A.-as. Ik gebruik ze nooit, maar prachtig zijn ze wel!

Vixen_NP-R114E_6.jpg
 

Neo

Donateur
Persoonlijk heb ik niet zo veel met deze kijkers maar zie absoluut de charme ervan, erg mooi spul.
De fotografie is ook zeer geslaagd en laat het model er piekfijn uit zien.

De vreselijke Huygens oculairen vond ik trouwens nog best wel te pruimen toen ik niets anders had bij mijn eerste telescoopje.
 

Skyheerlen

Moderator
Heel mooi! Maar ik zou, als ik jou was, de buis omdraaien zodat de focuser aan de buitenkant zit. Nu sta je naast de montering, met als risico dat je er tegenaan stoot.
 

FirstLight

Comavrije binofiel
Ohhh, die is mooi !!! Ik heb nog een Pollux, maar met een 1/40 lambda parabolische spiegel, die heb ik gemaakt toen de originele spiegel prut bleek !
Met super optiek een telescoop om van, en mee te genieten!
 
Heel mooi.....!!
Ik vind ze ook altijd prachtig (om te zien) en optisch gezien zijn ze ook prima, natuurlijk.......
Jij hebt nu misschien wat meer ruimte om ze te stallen op je nieuwe stek....., ik zal niet
veel enthousiasme oogsten hier als ik weer met zo'n ding aan kom zetten.
Maar die van jou is gewoon wel heel erg mooi, prachtig compleet exemplaar en in hele mooie staat!
 

Roel

R3ndang666
1/40 Lambda??? Goeiemiddag zeg! Mijn elfje heeft gewoon een simpele sfeer, maar zelfs die heeft in- en uit focus al ringetjes waar een mens heel vrolijk van wordt, kun je nagaan.
 

Roel

R3ndang666
Erik, daar zeg je zo wat. Ik moet een beetje uitkijken dat mijn nieuwe hobbyhol niet binnen een jaar één groot statiefpotenbos is.

Alhoewel, daar is eigenlijk niks mis mee....
 

Roel

R3ndang666
Afgelopen weekend heb ik de Vixen een beetje liefde en aandacht gegeven. Het blijkt dat een simpel EQ-1 volgmotortje (had ik nog liggen) prima op de montering past. Werkt prima!

DSC_2227.jpg

Verder heb ik nog een zonnefilter in elkaar geknutseld, gemaakt van een oude PVC eindkap (had ik nog liggen) die ik zilver gespoten heb. Daar binnenin een houten ring met daarop een stuk Baader Astrosolar folie (had ik nog ligen), en vervolgens de binnenkant van de ring opgevuld met wat strips zwart schuimrubber (had ik nog liggen).

DSC_2226.jpg

DSC_2223.jpg

De kap zit nu mooi stroef om de kijkerbuis geschoven. Die waait er van z'n levensdagen niet af. Uiteraard verdween de zon precies op het moment dat het filter af was achter de wolken en sindsdien heb ik 'm niet meer gezien... Een testje laat dus nog even op zich wachten.

(Het lijkt door de evenwijdige rimpels alsof de folie strak gespannen zit: dit is absoluut niet het geval: de folie wappert vrolijk en losjes in de wind.)
 

Roel

R3ndang666
Jouw Elfje op een EQ-3 is een prima combinatie.

En een meetup in het Papenslagse Elfjesbos lijkt me een uitstekend idee. Heel toevallig komt precies over een week de maan half verduisterd op...
 

jan bonte

Pluto
Meld t maar dan kom ik ook met mn kleine kijkertje, dan hebben we .wat te vieren.en kunnen we eens kijken wie de beste heeft?? m vr gr jan bonte
 
Hallo allemaal,

Ik heb nog totaal geen verstand van astronomie maar ik vind het erg interessant.
Is deze telescoop de moeite waard om te kopen als beginner?

Vixen 114mm Refl. telescoop met polarmount + 2 objectieven
€ 200,00
 
De 114mm kijkers waren een succes in de jaren 80 en 90, maar nu hebben telescopen al veel grotere spiegels en eveneens met haalbare prijzen. Deze kijker voor 200 euro (en ik vind het veel geld) is eigenlijk een museumstuk. Neen, mik vandaag op een dobson (betaalbare telescopen) met een spiegel van minstens 130mm, je hebt al zo eentje als tafelmodel en ook voor 200 euro.
 

EdwardB

Donateur
Deze kijker voor 200 euro (en ik vind het veel geld) is eigenlijk een museumstuk.
Er zitten wél twee LV-oculairen bij (voorloper van de NLV/SLV) dus het geld wel waard denk ik, maar het is inderdaad duidelijk een museumstuk. Ik vermoed dat er al veel mensen op hebben gereageerd. Misschien krijg je het Guust Flater-poppetje er ook bij...?
 
Bovenaan Onderaan