Foto van je Klassieke Telescoop

schoenmaker

Didymos
In dit topic kun je een foto plaatsten van je klassieke telescoop. Plaats alleen foto's van je eigen telescoop. Open een nieuw topic voor klassiekers die je ergens op het internet hebt gevonden en wilt bespreken.


telescoop.jpg


Geldt deze 114/900 Revue met 0.965 inch focusser ook als classic scope? Ik heb hem tweedehands (ergens tussen 1990 en 1995) gekocht. Geen idee hoe oud hij in werkelijkheid is. Kan er ook bijna niets over terugvinden op Google.

Ik heb hem in een andere thread wellicht iets te denigrerend tot speelgoed-telescoop bestempeld... :oops: Maar wellicht geldt dit alleen voor de oculairs die ik op dit moment in mijn bezit heb... Gelukkig gaat daar dankzij dit forum binnenkort verandering in komen! :grin:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ArnoM

Donateur
Eigenlijk hoort die van mij er ook bij, maar weet niet of deze nu eigenlijk valt onder "speelgoed telescoop" of niet. Weet nog wel dat in die tijd telescopen in Nederland van dit formaat al snel meerdere honderden guldens kostte. Deze komt uit de VS en heeft iets van 100dollar oid gekost in 1985...

(dankzij de foto hierboven weet ik ook wat de gaten in de spreider van het statief het beste voor gebruikt kan worden: oculairs ;-) )

Bekijk bijlage 75178
 

Bijlagen

 • telescoop.jpg
  telescoop.jpg
  191,3 KB · Weergaven: 15
Mijn Polarexje uit 1959,een 50/750 F15 Dit scoopje geeft nog een heel goed beeld,op de Maan heb ik nog geen kleurfout kunnen ontdekken.
Ook de zoeker is verbazingwekkend goed.
 

Bijlagen

 • 005pola.jpg
  005pola.jpg
  45,2 KB · Weergaven: 11

John Baars

Moderator
Televue Pronto 70mm F480mm.

Voor het eerst geproduceerd in 1993. Wordt niet meer gemaakt.
Een ED Doublet. Volgens sommige bronnen in die tijd beschouwd als een soort referentiestandaard voor een combikijker ornithologie/astronomie. Bij hogere vergrotingen zie je echter nog een kleurfoutje rond heldere objecten. Volgens huidige 80mm APO normen zou hij dan ook onder de maat scoren. Hoewel de fabriek meer opgeeft, vind ik 140X het alleruiterste op Jupiter. Een vergroting van 120 is dan meer mijn idee. Op nauwe dubbelsterren kan hij echter nog wel een flinke stap maken.

Grootste kracht ligt natuurlijk bij het redelijk grote beeldveld. In deze samenstelling, met een 1,25" f24mm 68 graden oculair, is dat 3,4 graden. Nog meer zou kunnen omdat hij ook 2" accepteert. Maar dan komt er uiteraard weer een zware 2" zenitspiegel en een flink zwaar oculair bij. En echt licht is hij toch al niet: ruim 3 kg. De JMI motofocus zit er op omdat hij vroeger op een lichter statief stond en het handmatige focussen teveel trilde. Met de motofocus is dat euvel voorbij.

Op deze opstelling, een gemodificeerde alt-az op Gitzo statief fungeert hij tegenwoordig als grab&go en is binnen 30 seconden buiten. De blauwe tape aan de voorkant zit daar om een zonnefilter beter te laten klemmen.

Bekijk bijlage 75417
 

Bijlagen

 • DSC01481 - kopie (1024x682).jpg
  DSC01481 - kopie (1024x682).jpg
  486,3 KB · Weergaven: 9
Mijn kleinste long focal refractor...............Towa 40mm f:800 ( F/ 20 !! ).Jaren `50/60 en een echte maan/planeten killer.........ahum......ruim een halve eeuw geleden de droom van elke 12 jarige !
Apo kwaliteit en vergrotingen tot 100x zonder kleurfout......ja ja dat waren nog eens kijkers.

classicscopes
 

Bijlagen

 • ciaran 11,meivak + towa 40 100 a.jpg
  ciaran 11,meivak + towa 40 100 a.jpg
  115,5 KB · Weergaven: 7
 • ciaran 11,meivak + towa 40 098 b.jpg
  ciaran 11,meivak + towa 40 098 b.jpg
  168,2 KB · Weergaven: 7
Voor mij staat een grote refractor ook nog steeds boven aan............mijn laatste 'classic scope' is de Meade 178 ED/APO op de zware LXD750 montering die voor het eerst leverbaar was in 1992.Het is de grootste ED refractor ooit die in serie produktie gemaakt werd.Helaas géén triplet of FPL53 glas maar het gewonere FPL51 ED glas.Voor visuele doeleinden prima geschikt en met een vele malen gunstiger prijskaartje.De vorige eigenaar had hem al 15 jaar in bezit en kon maar moeilijk afstand van de kijker doen...........

classicscopes
 

Bijlagen

 • Meade 178-ED APO 007 a.jpg
  Meade 178-ED APO 007 a.jpg
  78,6 KB · Weergaven: 13

nop

Norbert
Mijn equatoriale Polarex (75mm) uit midden jaren 50. Wel met moderne (batterij-) aandrijving, want hij wordt veel in het veld gebruikt. Accessoires zijn de originele zonneprojectieset en een Polarex Unihex (oculairrevolver) vol met Zeiss ortho's.
Het is een van mijn meest gebruikte telescopen en doet het heel goed op publieksevenementen. Een dobson of cassegrain vinden ze maar een raar ding.
IMG_0282.jpg
 

svdwal

Sander - Moderator
Het is een van mijn meest gebruikte telescopen en doet het heel goed op publieksevenementen. Een dobson of cassegrain vinden ze maar een raar ding.

Daarom is het ook "publieksvoorlichting", zo'n sterrenkijkavond :roll: :D
 

FirstLight

Comavrije binofiel
Leuk nieuw subforum dit !!

@Big Bear: Inderdaad, zeeer mooi apparaat is dat !! Ik heb hem ook een paar maandjes te logeren
gehad, om hem helemaal optische te checken.. Er was echter niet veel mis met dat huzarenstukje..
 

FirstLight

Comavrije binofiel
En dan van mijn kant een duitje in't zakje..: Niet lang geleden weer een voor enkelen wellicht
bekend kunststof buisje op de kop weten te tikken, wat door de Koepel omstreeks 1975 verkocht
werd als upgrade voor het 50 mm zelfbouw telescoopje (lees oneerbiedig: "WC-rol-kijkertje)
Nu heb ik er echter een perfect Polarex 40mm F900 lensje in zitten, omdat het 50mm lensje echt
optisch onderhanden genomen moet worden..Maar dat gaat goed komen..
Ik heb met exact zo'n telescoopje 7 jaar lang vrij intensief waargenomen, in de eerste jaren nog
in de meest onhebbelijke houdingen bij gebrek aan zenit-prisma! Ik heb zo wel heel goed leren
waarnemen..

Ohh ja, dat heb ik weer !!! Een onvervalste vorm van "Gizinsbegocheling" (zoals Urbanus dat
noemde..) Dat buiske is niet recht !! Komt door naden van de deurtjes achter de telescoop...:smile:


40mmPol.jpg


En hij staat toch redelijk vaak buiten onder een sterrenhemel..
Zo oogt hij (of zij??) wel recht:

40mmPolRecht.jpgLensje: Lijkt gecoat, echter maar op één van de vier vlakken..

40mmPolLens.jpg
 
Laatst bewerkt:

ido.oosterveld

bolobsessie/zwengeltrauma
...Dan is het wel een heel smal verhaal Ido.. hahaha..
Mooi apparaat hoor..

Ja toch een heel verhaal; de kijker is door "classic scopes" inclusief parallactische montering uit Duitsland gehaald en via Harald en Xavier bij mij terecht gekomen. Weltblick is de laatste versie van Polarex/Unitron kijkers uit Japan van 1985.
Omdat Nihon Seiko (de fabrikant van Polarex/Unitron) via Neckermann postorderbedrijf in 1985 dacht een groot aantal van deze Weltblicks in Duitsland te verkopen werd voor de Duitse markt de naam Weltblick bedacht. Er werden er uiteindelijk maar 5 tot 7 verkocht en dat was een grote tegenvaller voor Nihon Seiko. Ze bleven onder andere zitten met voor 1000 kijkerbuizen bestemde blauw lak.... .
De andere onderdelen werden weer Unitron en Polarex.
.
Gelukkig plaatste Roland Christen in 1986 een grote order bij Nihon Seiko; 500 kijkerbuizen voor de Brandon 94mm triplet Apo en 100 kijkerbuizen voor de Brandon 130mm triplet Apo. Omdat ze nog een grote voorraad lak over hadden kregen deze Brandon telescopen een mooie blauwe kleur.....
.
Omdat ik ooit 5 jaar lang (tussen 1990 en 1995) een 94mm Brandon gehad heb (ook een klassieker) kreeg ik bij deze Weltblick nostalgische gevoelens....en heb ik hem gekocht! 1 van de 5 of 7 stuks dus een zeldzaam exenplaar, met bizar goede optiek.
Zie foto's van mijn 94mm Brandon, echt een klassieker dus:
_MijnBrandon.jpg2.jpg_1brandon94mm2.jpg
 
Laatst bewerkt:

Erdna

Ganymedes
Mooi verhaal Ido!
Je 94 mm Brandon heeft ook wel een hoog Polarex gehalte, dat kan geen toeval zijn.
Hier het mooiste telescoopje dat ooit gemaakt is: TAL Alkor, 65 mm F7.7. From Russia, with love.Alkor klein.jpg
 
Ja toch een heel verhaal; de kijker is door "classic scopes" inclusief parallactische montering uit Duitsland gehaald en via Harald en Xavier bij mij terecht gekomen. Weltblick is de laatste versie van Polarex/Unitron kijkers uit Japan van 1985.

Even een niet onbelangrijke correctie....................ze zijn alleen verkocht rond 1970 ( en stonden in de Neckermann catalogi uit die jaren ).

classicscopes
 

RCS

Ralph
Niet alleen klassiek, zelfs antiek! ;)
Een Hugo Schroeder telescoop uit 1880 of zo, echt degelijk messing, prachtig afgewerkt.
Helaas zonder origineel statief.

schröder-2.jpg

schröder-3.jpg

schröder-1.jpg
 

ido.oosterveld

bolobsessie/zwengeltrauma
Even een niet onbelangrijke correctie....................ze zijn alleen verkocht rond 1970 ( en stonden in de Neckermann catalogi uit die jaren ).

classicscopes

Hoe weet je dit zo zeker, ik heb informatie (van Company7) dat het rond 1985 was.....Toch eens proberen oude Neckermann catalogi op te sporen.......
 
Bovenaan Onderaan