Donderdag 10 juni 2021: gedeeltelijke zonsverduistering

Roel

Totaal niet relevant
(Beetje vroeg, maar je zal er maar een dagje vrij voor moeten regelen)

Rond het middaguur van donderdag 10 juni is er een leuke gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Om 11.19u zal het eerste hapje zichtbaar worden en een uurtje later zal de verduistering maximaal zijn: 29% van de zonsdiameter wordt dan afgedekt door de Maan (dat is 17% minder zonlicht dan normaal). De verduistering eindigt om 13:31u.

Zonder hulpmiddelen ga je hier helemaal niks van merken, maar met een eclipsbrilletje of een gefilterde telescoop/verrekijker is het toch leuk (en wat mij betreft altijd de moeite waard) om te bekijken.

pimbril.jpg

Nog mooier wordt het als er die dag zonnevlekken te zien zijn die bedekt worden door de Maan. Met een h-Alpha zonnetelescoop kun je misschien zelfs protuberansen zien verdwijnen. Leuk weetje: omdat h-Alpha kijkers de volledige chromosfeer laten zien (die als een ruime schil om de fotosfeer ligt, het in witlichtlicht zichtbare deel), zal de verduistering iets eerder beginnen en iets later eindigen in h-Alpha kijkers dan in witlichtkijkers. Wie gaat het verschil meten?

Ik heb alvast een dagje vrij genomen. Tja, snipperdagen genoeg over dit jaar...

Alle info over deze verduistering is te lezen op http://hemel.waarnemen.com/zon/eclipsen/zonsverduistering_20210610.html

 

markus17

Eris
Mooi! Als het weer goed is ga ik zeker even spieken met de Hα-kijker die ik op kantoor heb staan! Hoef ik er ook niet voor vrij te nemen.
 

oetie

Obscuur Object
Jaaaa deze stond al een tijdje met grote letters gemarkeerd in mijn agenda! Met het Anton Pannekoek Instituut gaan we weer een livestream doen, met onder andere een lezing over verduisteringen bij exoplaneten en wat we daarvan kunnen leren, en beeld door een h-alfa telescoop. We hebben ook een stapel speciale API-eclipsbrillen besteld en gaan die waarschijnlijk guerilla-style uitdelen in Amsterdam binnenkort :D

Livestream linkje:


Hopelijk dit keer beter weer dan bij de gedeeltelijke zonsverduistering in 2015 want dat was bagger.
 
Bovenaan Onderaan