Dertiger onderweg

scorpio

Donateur
:oops: ,.....

Zie nu pas dit project. Dat is een flinke kijker.

Afgezien van dit fantastische project (vriend :D ) realiseer wel dat een kijker van deze afmetingen niet zo heel makkelijk op te bouwen is in je eentje. De opgebouwde spiegelbak/hoogtelagers in de rockerbox tillen zal door de afmeting niet meevallen. Extra paar handen is of zal wel nodig zijn. Als dat verder geen issue is, dan top.

Succes met de bouw. Ziet er zover prachtig uit.
 

Skyheerlen

Moderator
De bedoeling is deze scoop in één geheel (rocker box - hoogtelagers - spiegelbak) met de sec kooi erop (zonder trusses) geschroefd via oprijplaten de auto in te rijden. Wss is het allemaal te zwaar dat alleen en met de hand te doen, dus zal ik een lier in de auto in m mio moeten bouwen. Maar het is geen lux-auto (maar een Fiat Doblo - utility dus), dus is dat geen probleem.

Ben nu bezig met het balanceren vd wippen. De twee bovenste krijgen contragewichten; alu profielen 25x25mm gevuld met lood. De wip ligt op de kop; het lood zit in het kleinere profiel. De bouten zijn nog niet de definitieve exemplaren.

43D4BF3D-A0C7-48B4-B2EE-798638B784C3.jpeg

Op de vertikaal staande spiegelcel.

E4313956-59E6-44DC-AD93-6542E4A5FEE3.jpeg
 

Skyheerlen

Moderator
Ze zitten er op. Het is nu een 18-punts spiegelcel en ik ben tevreden, ook tov de optisch iets betere maar mechanisch moeilijkere/slechtere 27-punts spiegelcel. Het avontuur met de 27-punts spiegelcel heeft me zeker drie maanden achteruit gegooid, maar dat is dan maar zo.

74546595-B765-4B97-BA2E-0115A9B66048.jpeg

Nu bezig met de lagerhuizen voor de lagering van de randondersteuning. Twee zijn er af. Nog twee te gaan en een massa klein spul.

6C631939-B372-45A4-B219-3386B375425F.jpeg

15F61D4C-2F70-416C-A694-28682AABE9B4.jpeg
 
Laatst bewerkt:

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Leuk dat je voor de cel zelf tegengewichten gebruikt zodat je dicht bij de horizon geen vervorming krijgt door het gewicht van de cel!
 

Skyheerlen

Moderator
Ja, dat is de gedachte idd. Ik heb geen tegengewicht gemonteerd onder de onderste (horizontale) wip; daar is dat immers niet nodig.

Ik overweeg ook de randondersteuning te balanceren. Het draaipunt vd randondersteuning zit immers niet in het zwaartepunt ervan. Bij een vierkante spiegel zou dat niet nodig zijn, aangezien de randondersteuning dan recht zou kunnen zijn.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Ik denk niet dat dat echt nodig is; het kontakt is toch enkel onderaan op de rand en als je het goed doet zijn het rollagers, en het gewicht van de spiegel is bij de horizon veel meer dan dat van de randondersteuning zelf (en dichter bij het zenit maakt het niet uit). Bij de rugondersteuning is het anders, want bij de horizon, waar het gewicht van de cel koppel kan creëren, drukt de spiegel net minder op de steunpunten.

Een astatische ondersteuning van de whiffle tree voor de randondersteuning --die je op het gewicht van de spiegel zou begroten-- lijkt me echt overkill (al kan het natuurlijk geen kwaad); zeker met de potige celframe die je nu hebt.
 
Laatst bewerkt:

Skyheerlen

Moderator
Ik denk er nog over na. Ipv een gebalanceerde ondersteuning zou ik ook met een veer kunnen werken die ‘m in balans trekt. Maar ik heb er nog wat werk aan; het is nu een massief stuk alu, 30mm dik, en ik ga er een boel van wegfrezen.

Idd steunt de spiegel hier op lagers (meer precies: lagers met een Delrin ring er omheen).
 

Skyheerlen

Moderator
Vandaag kwam een nwe lading aluminium aan. En dus meteen verder. Lagerhuis in de draaibank.

FF742FA1-9C20-4D2A-82CF-4259981887D5.jpeg

Klaar in de draaibank. Nog één. Daarna door in de freesmachine, maar dat is voor wat later.

0B1DC18C-8D25-4169-9672-FE6E96422A84.jpeg
 

markus17

Ganymedes
Leuk project om te volgen, en ik ben reuze benieuwd naar een foto van je eindresultaat!

Ik ben ook nieuwsgierig wat dit ding nu precies kost, in materialen en gewerkte uren * ~€100/uur voor specialistisch vakmanschap. En als deze R&D-fase voorbij is, hoeveel het dan zou kosten om zo'n moster hypothetisch te bestellen.
 

Skyheerlen

Moderator
Nou .... financieel is het natuurlijk een drama. Het aantal uren is veel te groot.

Daarnaast zit er nu al voor (naar schatting) €1500-€2000 (of meer) aan aluminium in, plus een massa kogellagers (snel tellende kom ik nu al aan 22 stuks and still counting), twee kogelomloopspindels, een hoop RVS en een SIPSS. Plus uitbesteed laswerk.
En ik ben nog lang niet klaar; er gaat nog heel wat geld op aan oa een Sitech en Argo Navis en massa's aluminium.

Ik koop regelmatig nw gereedschap, heb een grotere draaibank gekocht en naderhand uitgerust met NC besturing (vreselijk handig; het gaat nu allemaal veel sneller en ik kan terwijl de draaibank aan het werk is, intussen andere dingen doen). De lintzaag die nu in de kelder staat, moest er komen om grote profielen onder een hoek van 45 graden te zagen.

Over de optiek zullen we het maar niet hebben ... voor dat geld kopen anderen een mooie auto (mijn oud busje zag 17 jaar geleden het levenslicht). En een Ethos 21 (voor het maximale beeldveld bij een F2.98 + SIPS / Paracorr effect) heb ik gelukkig gekocht voordat de prijzen begonnen te stijgen (geldt ook voor de SIPS zelf, overigens).

Adtvies: koop een 20” of 22” Obsession.
 
Laatst bewerkt:

svdwal

Sander - Moderator
Maar die zijn kleiner...

In het boek over zelf Obsessions bouwen zegt Kriege ergens dat de 36"s die ze gebouwd hadden bijna de ondergang van z'n bedrijf waren.
 

Skyheerlen

Moderator
Kijk naar de prijzen van optiek (oa Nichol) en stel vast dat de prijslijst eindigt bij 22 of 24 inch. Daarboven kom je in een andere wereld. En ook de bouw vd telescoop wordt iets totaal anders. Dat statement van Kriege kende ik ook, en al voordat ik begon aan deze 30”.

Het is dat ik niet alleen waarnemen leuk vind, maar ook metaalbewerking. De lol zou anders heel snel weg zijn.

Maar ik kan niet wachten tot first light mogelijk is. Het duurt alleen nog een poosje.
 

JVS

Hyperspectralist
Toch wel heel indrukwekkend hoor, vooral de motivatie en de vastberadenheid, in combinatie met het vakmanschap: petje af!

en inderdaad, zelfbouw is helemaal niet goedkoper dan een commercieel beschikbare kant en klare telescoop (voor zover een 30” zelfs te koop is...), maar het plezier en de voldoening is onbetaalbaar natuurlijk
 

Skyheerlen

Moderator
Spiegelcel met eerste (top-) lagering voor de randondersteuning gemonteerd.

7594C130-2C1C-40A0-A5D7-6578E3E19524.jpeg

Contragewicht onder de wip linksboven (rechtsboven gelijk). Alu kokerprofiel gevuld met (de juiste hoeveelheid) lood.

7712C9F3-E4AD-465B-A52F-B96A20D1592C.jpeg
 

JVS

Hyperspectralist
twee kleine vraagjes: ik begrijp waarom je wippen uitbalanceert, maar denk je dat het echt veel uitmaakt voor je spiegel?

Verder: laat je het aluminium uiteindelijk blank of ga je het zwart anodiseren of iets dergelijks?
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Ja, met zware cellen moet je inderdaad zorgen dat het gewicht van de wip dicht bij de horizon niet begint op de spiegel te duwen. Hoger heb je er geen last van, maar dichtbij de horizon draagt de randondersteuning bijna het hele gewicht van de spiegel en is het koppel van de wipjes zelf niet meer verwaarloosbaar.

cellforce1.jpg


Het rotatiepunt is idealiter in het vlak van het zwaartepunt van de hele zwiek aan de wip. Je kunt het met tegengewichten regelen (dat brengt het zwaartepunt weer naar het rotatiepunt) of je kunt het rotatiepunt verhogen.

De eerste oplossing zie je hierboven, de tweede hier:
cellforce2.jpg


In alle gevallen weet je dat het goed is als je de hele cel vertikaal zet en de wipjes hebben niet de neiging om naar achter te kantelen.
 

JVS

Hyperspectralist
Maar dat was de vraag niet: opnieuw, ik begrijp heel goed waarom dit wordt gedaan...

Mijn vraag was eerder of het sop de kolen waard is in dit geval. Zijn er analyses/aanwijzingen dat het in dit geval - voor deze spiegel dus - veel uitmaakt?
 
Bovenaan Onderaan