De "heilige gloed" van FC Twente

schoenmaker

Didymos
Het afgelopen Achterhoekweekend werd er flink gepraat over lichtvervuiling van kassen. De namen van deze forumleden zijn me ontschoten (vergeef me). Rozenkwekers rond Waddinxveen waren berucht, zo hoorde ik. Gelukkig zijn er rond Hengelo in een wijde omtrek niet van dit soort kassengebieden te vinden. Wel in Zuid-Oost Drenthe, maar ik las een tijd geleden dat deze zouden gaan verkassen... ;)

Wat ik wel heb is een regelmatig terugkerende lichtende vlek in de lucht in de richting van het FC Twente stadion in Enschede. Vanuit mijn tuin is zelfs soms te zien dat de lichtende plek op het wolkendek een rechthoekige vorm vertoont... De discussie rond de rozenkweker was op een gegeven moment tot een punt gekomen waarbij de rechter iemand op 2 kilometer afstand nog 'belanghebbende' vond (of zoiets dergelijks). Het stadion is voor mij 3.68 kilometer in ZZO richting... Ik zal dus wel buiten de boot vallen.

Om een idee te geven van het schijnsel hier een paar foto's die ik op 24 december maakte toen ik terug fietste vanaf mijn werk.:

Vanaf het Universiteit Twente terrein. 1.67 km afstand.
IMG_7636.JPG - Click image for larger version  Name:	IMG_7636.JPG Views:	1 Size:	1.71 MB ID:	1374742


Bijna thuis,.. 2.57 km
IMG_7638.JPG - Click image for larger version  Name:	IMG_7638.JPG Views:	1 Size:	1.39 MB ID:	1374743

Verder hoorde ik ook dat de tijdstippen waarop licht aan staat een rol kan spelen. Ik heb dus eens een nacht mijn camera foto's laten maken met hieronder het resultaat:

De hele nacht is de belichting aan... Dat dacht ik al...

Het blijkt - na wat googlen - een bedrijf te zijn dat Gavita Holland BV heet, wat voor stadions dit soort verlichting maakt voor het laten herstellen van hun grasmatten. Zie dit voorbeeld in de Arena:
. Dat FC Twente dit type verlichting gebruikt vond ik via Google op het wietforum...

Blijkbaar zijn er 6 units met in totaal 360 lampen in gebruik vanaf oktober tot/met maart om het gras te helpen in het groeiproces (24 uur lang licht).

Het heeft in 2010 er al voor gezorgd dat er bezwaren zijn ingediend, maar die hebben blijkbaar niet geholpen. Zie hier: http://www.natuurmilieu-enschede.nl/...twente-stadion Misschien omdat dit blijkbaar de beleidsvisie van de club is:

“FC Twente 2020: GEWOON doen, gewoon DOEN”

Of er in 2015 iets veranderd is met de verlichting weet ik niet, maar het is zo ongeveer sinds die tijd dat het steeds vaker opvalt dat er een lichtende plek zich op het wolkendek aftekent. Dit is ook het moment waarop in de Tubantia een artikel verschijnt over het fenomeen met de titel "'Vreemde lucht' in Enschede blijkt verlichting Grolsch Veste". Dat het blijkbaar gewaardeerd wordt door de schrijver van het stuk maak ik op uit de benaming die de journalist het schijnsel geeft...
Dit is overigens bij lange na niet de eerste keer dat de 'heilige gloed' zichtbaar is.

Zucht... Ik ben geen voetbal kenner, en deze post was de aanleiding om voor het eerst eens de website te bezoeken... Ik hoop dat de huidige voetbalkunde van de club er voor zorgt dat de lichtvervuiling aan mijn Zuid-Zuidoost kant binnenkort weer uit gaat (en blijft).
 

Bijlagen

  • IMG_7651_stitch f.jpg
    IMG_7651_stitch f.jpg
    2,2 MB · Weergaven: 6
Laatst bewerkt:

Genie Hendriks

Donateur
Martin, je gebed zal snel verhoord worden, vermoed ik. Na dit voetbalseizoen is voor dit soort fratsen geen geld meer. Kunstgras zou overigens ook helpen.
 

Lifesvr

Vuurbal
Ik weet niet of de groeiverlichting onder een aparte regelgeving valt, maar het lijkt me van wel, aangezien ze hetzelfde doel (pun intended) heeft als de kasverlichting.
De verlichting van sportterreinen zelf valt hier in Vlaanderen (net zoals de openbare verlichting trouwens, handig van de wetgever om zichzelf te beschermen) buiten de scope van onze Vlarem - wetgeving. Ik neem dus aan dat in Nederland ook dergelijke uitzondering is voorzien. Misschien handig om uit te pluizen wat er is inbegrepen?
 

EricG

Titan
Openbare en sportveldverlichting vallen in Vlaanderen wel degelijk onder Vlarem 2. Sommige milieuambtenaren beweren van niet, maar het is wel degelijk het geval.
 

EdwardB

Donateur
De discussie rond de rozenkweker was op een gegeven moment tot een punt gekomen waarbij de rechter iemand op 2 kilometer afstand nog 'belanghebbende' vond (of zoiets dergelijks). Het stadion is voor mij 3.68 kilometer in ZZO richting... Ik zal dus wel buiten de boot vallen.
Het hangt er vanaf denk ik... Misschien wordt je alsnog aangemerkt als belanghebbende als het licht hiervan erger is dan dat van de rozenkweker en je er ondanks de grotere afstand, er nog minstens evenveel last van hebt.
 

schoenmaker

Didymos
Het hangt er vanaf denk ik... Misschien wordt je alsnog aangemerkt als belanghebbende als het licht hiervan erger is dan dat van de rozenkweker en je er ondanks de grotere afstand, er nog minstens evenveel last van hebt.

Het is niet dat het licht me 's nachts wakker houdt. Het enige waar ik er last van heb is bij het sterrenkijken... Denk dus niet dat ik kans maak op een juridische invalshoek om er iets aan te (laten) doen.

De dichtstbijzijnde woonwijk is in Enschede een wijk dat allemaal straten heeft die naar sterren en planeten vernoemd zijn. ;-)

Maar de bewuste ambtenaar heeft er niet veel verstand van gehad gok ik...

IMG_8590.PNG - Click image for larger version  Name:	IMG_8590.PNG Views:	1 Size:	132.1 KB ID:	1374905
Deeneb ?
 

Lichtvanger

Stofdeeltje
De afstand is van ondergeschikt belang. Als je hinder ondervindt van krachtige lampen (en deze zijn EXTREEM krachtig), ben je belanghebbende.

schoenmaker
Ik heb je een PM gestuurd.
 

reflector

Astigmaat
Goeie actie om dit nog eens aan de kaak te stellen! Ik heb me er ook vaak aan geërgerd toen ik nog wel eens op station Drienerlo moest uitstapte voor het werk. Tussen de gaten in de tribune zag je die lampen staan schijnen. Dat ze 's ochtends ook aan waren deed vermoeden dat ze de hele nacht aastonden. Onbegrijpelijk dat dit zo de gehele nacht is toegestaan.

Misschien is het binnenkort wel voorbij als ze moeten bezuinigen gezien de stand in de competitie:-?.
 
Het lijkt sterk op de oranje lichtkoepel boven rozenkassen.
Dit is niet zo gek, want de groeilampen in dit stadion (en veel andere stadions) komen van een leverancier die de kneepjes van het vak leerde in de rozenteelt en toen bedacht: wat lukt met rozen, moet ook lukken met gras. Lees zijn verhaal hier [waarschuwing: shockerend voor astroliefhebbers].
 

schoenmaker

Didymos

Het filmpje begint notabene richting het centrum van Hengelo. En dan eindigt het bij een stukje Enschede van 100 bij 65 meter (of zoiets).
 

Josan

Rhea
Obsceen.

Hoeveel CO2-productie zou dat opleveren? 148kW aan lampen (van de site van de leverancier), gedurende 24 uur en dat 4 maanden lang? Elektriciteit: 0,50 kg CO2 per kWh (CBS).

148 x 24 x 120 = 426.240 kWh
426.240 x 0,50 kg = 213.120 kg
Meer dan 200 ton CO2 dus.

En als die stroom groen is, dan moet iemand anders grijze stroom gebruiken. En met een beetje pech is het biomassa, dan hebben ze in Canada weer aardig wat bomen moeten kappen. En dat alles voor zo'n balspelletje.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan