De blauwe Weltblick 75/1200mm telescopen.

Een aantal jaren geleden was er een interessante discussie over de blauwe 75/1200mm Weltblick telescopen die ooit door het postorderbedrijf Neckermann zijn verkocht, maar uiteindelijk
gewoon door Nihon Seiko in Japan waren gemaakt. Dezelfde kijkers als een Polarex/Unitron dus met een ander label en in dit geval ook nog een ander kleurtje.
De vraag die leefde was wanneer deze telescopen nou precies werden verkocht, jaren ’70 of midden jaren ’80 en hoeveel dat er dan wel geweest zouden zijn.
Ook was de vraag hoe Neckermann hier nou bij betrokken geweest is en het verhaal achter de blauwe kleur van de OTA en zoeker.

Hieronder nog de links naar deze topics:

https://www.astroforum.nl/forum/inst...elescoop/page2
https://www.astroforum.nl/forum/inst...elescoop/page3
https://www.astroforum.nl/forum/inst...kt-en-verkochtWeltblick 75-1200mm 1971.JPG[/URL]

En jawel, hierin een bijzonder interessante pagina gevonden met de aanbieding van de bewuste Weltblick 75/1200mm telescoop op parallactische montering
en bijbehorende bekende driepoot met oculair plank.
Ook de bekende zonneprojectie set hoorde erbij. Alle onderdelen met de daarbij horende houten kisten en vervaardigd in Japan.
Als je de losse prijzen bij elkaar optelt, kom je aardig rond de prijs die je er in Nederland ook voor moest betalen bij Polaris / Ganymedes destijds, wisselkoers DM/Gulden in aanmerking nemende.
Het kan dus niet anders zijn dan dat deze Nihon Seiko kijkers al begin jaren ’70 werden aangeboden, dus niet pas ergens midden jaren ’80 voor het eerst.

Helaas is de foto zwart/wit, dus het is niet eensluidend vast te stellen of de OTA toen al de bekende pastelblauwe kleur had of nog gewoon wit was zoals de Polarexen / Unitrons.
Hoewel ik overigens wel degelijk wat ‘grijstint verschil’ zie tussen de op de pagina getoonde kijkers.


Er werd ook een 76/1200mm telescoop aangeboden (die waren wel blauw, net iets anders van tint, maar wel blauw), van fabrikant Yamamoto met een ook duidelijk andere montering eronder.
Mogelijk (maar dus lang niet zeker) heeft Neckermann wellicht, om ‘in kleur te blijven’ de Nihon Seiko kijkers ook in blauw besteld? Wie zal het zeggen.

Maar het kan ook zijn dat dit inderdaad pas later is gebeurd met de verkoop van de laatste exemplaren, midden jaren ’80.

Ik ben ook ooit foto’s tegengekomen van een Weltblick 60/900mm telescoop (duidelijk óók van Nihon Seiko) en daar was de OTA gewoon wit.

Het kan dus best zijn dat de blauwe kleur inderdaad pas later is gekomen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: weltblickFokussierer.jpg views: 0 grootte: 149,8 KB id: 1463075 Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: weltblickObjektiv.jpg views: 0 grootte: 117,5 KB id: 1463077
wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==
​
De blauwkleurige 75/1200mm Weltblicks die ik in Nederland / Duitsland heb gezien, hadden allemaal de gegraveerde inscripties op de focusers. Dus merknaam en de D/F getallen.
Ergens eind jaren ’70, begin jaren ’80 werden er al Polarexen/Unitrons geleverd met de merknaam in de vorm van een sticker en alleen nog de D/F getallen gegraveerd.
Later is ook dat verdwenen en werden er voor alle gegevens stickers gebruikt.

Hoewel dit soort zaken kan helpen bij de datering van kijkers, is het ook weer niet 100% betrouwbaar. Immers, het kan best zijn dat er voor bepaalde markten nog bakken met onderdelen van eerdere series lagen en dat die gemonteerd werden en van een andere merknaam werden voorzien. M.a.w. het zou misschien best kunnen dat ook in de jaren ’80 er nog volledig gegraveerde Weltblick focusers zijn gemaakt, wie zal het zeggen.

De eerder getoonde Weltblick 60/900mm kijker had overigens al wel de stickers i.p.v. gravering op de focuser. Deze kijker is dus, vermoed ik, van begin jaren ’80.

Hoewel we dus zeker nog niet alle vragen hebben kunnen beantwoorden, zijn er met dit alles toch wel weer aardige wetenswaardigheden naar boven gekomen.
In ieder geval werden de telescopen al begin jaren ’70 verkocht en niet pas vanaf midden jaren ’80.
Dat is iets wat we nu wel weten. Er zijn in totaliteit door de jaren heen dus ook vast wel wat meer kijkers verkocht dan slechts een gering aantal in alleen midden jaren ’80.

Daarbij opmerkend dat je ze tweedehands maar zeer, zeer zelden tegenkomt op de bekende internet marktplaatsen en ebay. Het lijkt er dus op dat ze wel een stuk zeldzamer zijn dan de Polarex/Unitron familieleden.

Nu maar eens verder speuren naar wat latere Neckermann ‘Foto-Kino-Optik’ catalogi, waarbij er misschien ook wel plaatjes in kleur zijn afgedrukt van de Weltblicks…..
 

Bijlagen

 • Neckermann Foto-Kino-Optik 1971-038.jpg
  Neckermann Foto-Kino-Optik 1971-038.jpg
  1,3 MB · Weergaven: 8
 • weltblickFokussierer.jpg
  weltblickFokussierer.jpg
  149,8 KB · Weergaven: 5
 • weltblickFokussierer.jpg
  weltblickFokussierer.jpg
  149,8 KB · Weergaven: 5
 • weltblickObjektiv.jpg
  weltblickObjektiv.jpg
  117,5 KB · Weergaven: 7
Laatst bewerkt:

EdwardP

Stofdeeltje
Wat een interessante post Robert. Ik heb je een PM gestuurd over het Weltblick blauw. Heb je misschien de link van de site waar deze Neckermann brochure vandaan komt?
Ik gebruik mijn Weltblick D75 F1200 nog regelmatig voor waarnemingen. Het is nog steeds een zeer goede telescoop, erg leuk om ook mensen bij publieke events mee te laten kijken.
 

EdwardP

Stofdeeltje
Ik ben even ruim een maand of 9 niet meer op het forum geweest. Heb geen berichten meer, dus mijn vraag staat nog steeds open:
@robert, heb je ook een jaartal van deze Neckerman catalugus waar deze PDF-brochure vandaan komt?

De blauwe Weltblick D75 - F1200 (een Nihon Seiko productie) die ik heb, heeft zijn opschrift met witte hoofdletters ingegraveerd in de focuser. Op dezelfde manier als dat met de naam Polarex en Unitron werd gedaan. Er zijn meerder uitvoeringen van Weltblick Fernrohr. Deze brochure laat een gestikkerd logo zien., wel op een scoop van Nihon Seiko.
Daarnaast beschik ik over de originele getypte Duitse omschrijving in de originele enveloppe van Eschenbach. In de handleiding komt de naam Weltblick nog niet in voor. Het is een Duitse vertaling uit de Unitron omschrijvingen van destijds, maar hij zat bij de paar Weltblicks die enige jaren geledenop de markt kwamen. Ik heb die documenten later gekocht van de persoon die een 4 tal blauwe Weltblicks destijds verkocht.
Overigens is het Eschenbach logo in exact die blauwe kleur met in profiel de bedrijfsnaam Escchenbach er in. Ik kan ook bevestigen dat de blauwe kleur vrijwel zeker is overgespoten. Uit gebruikerssporen op mijn blauwe Weltblick blijkt dat er gewoon wit onder zit. Met zeer grote waarschijnlijkheid is dat gewoon de 'betriepsfarbe' van Eschenbach destijds. Want zij maakte ook optische instrumenten. en hadden een werkplaats/fabriek. Vrijwel zeker dat de verfspuit er destijds overheen gegaan is, het is meer een enkel laklaagje op een witte ondergrond.. Weltblick is een merknaam van Neckerman, de blauwe kleur is een bedrijfskleur van de importeur Eschenbach die destijds voor Neckeman wilde gaan leveren. Tel dat op en je maakt van een door Nihon Seiko geproduceerde witte telescoopbuis een voor Neckeman door Eschenbach blauw gespoten Weltblick. Nihon Seiko was een slimme vrij kleine handelsorganisatie, zij lieten alle onderdelen apart produceren en assembleerde het geheel. In de focuser en de objectiefranden staan de veel voorkomende marknamen, UNITRIN, POLAREX, WELTBLICJ en de naam voor de Scandinvische markt weet ik even niet meer. Zo vind je ook nog Weltblick D75 objectieven, splinternieuw in omloop en jawel in een blauw (Eschenbach) doosje.
Kan ik de verklaring van blauw 100% waterdicht bewijzen, nee, maar hoogst waarschijnlijker en aannemelijker dan dit dit is het verhaal niet. Als je kijkt naar het lettertype van de naam Weltblick in de PDF brochure, dan kom je dat zelfde type ook later weer tegen, op blauwe Weltblick refractors. Maar dat zijn geen Nihon Seiko refractors.
 

EdwardP

Stofdeeltje
Dag Ronald, bedankt zo oud had ik niet verwacht. Kun je me s.v.p. ook aan de PDF helpen van deze catalogus, dat zou ik erg interessant vinden.?
Groeten, Edward
 
Bovenaan Onderaan