Classificatie van veranderlijke sterren

Huubke

Uranus
Zoiets volg je normaal zelf op en als je iets nieuws ontdekt zullen er genoeg kandidaten zijn om mee te doen.
 

svdwal

Sander - Moderator
Hoe lang heeft het geduurd voordat "transient lunar phenomena" geaccepteerd waren? Of de "spokes" in de ringen van Saturnus?

Wat ik hiermee wil zeggen is dat een aantal verschijnselen voorspeld worden door theorieen, en dat mensen die hun theorie aan het testen zijn op zoek zullen gaan naar die verschijnselen. Periode-veranderingen in pulserende veranderlijke sterren is iets wat redelijkerwijs uit een sterevolutietheorie zou moeten rollen en dus heeft het dan zin om ernaar op zoek te gaan. Maar er is nauwelijks een amateur die op dat nivo met veranderlijke sterren bezig is. De meesten zullen die sterren bekijken die hen wordt aangeraden. Een aantal mensen zal ook naar andere sterren kijken om hen moverende redenen.

Compleet nieuwe dingen is nog veel "erger". Als ze zeldzaam zijn kan verificatie jaren op zich laten wachten.
 

GuusGilein

PKS 0716+71
Je bent nu wel erg somber, Sander!

Misschien dat het voor andere deelgebieden opgaat, maar binnen de veranderlijke sterrenwereld, en daar gaat dit topic over, zitten amateurs en vakastronomen vrij dicht op elkaar. Zo is de voorzitter van de AAVSO, het verzamelpunt van alle amateurwaarnemingen niet voor niets Arne Henden, één van de bekendste fotometristen ter wereld!
Als je als amateur een afwijkende waarneming doet (of afwijkende perioden vindt in de grote database), en na uitsluiten van mogelijke meetfouten hiervan via het aavso-forum melding doet, dan kan je ervan verzekerd zijn dat er wat mensen bovenop duiken.

Maar dan moet je dat wel doen, en niet je ervaringen plaatsen op enkel astroforum of iets soortgelijks.
 

Huubke

Uranus
Klopt volledig Guus. Er zijn veel amateurs die nieuwe ontdekkingen doen op het gebied van variabele sterren.
 
Bovenaan Onderaan