CH Cyg erg helder

GuusGilein

PKS 0716+71
De bekende symbiotische veranderlijke CH Cyg is de laatste tijd behoorlijk helder geworden, afgelopen zaterdagavond had ik hem magnitude 6,3. Hij was duidelijk helderder dan de vlakbij staande magnitude 6,5 vergelijkingsster. Als je niet oppaste en je er te lang naar keek leek hij nog veel helderder te worden. Zelfs in de zoeker was hij al opvallend.

(een symbiotisch veranderlijke is een dubbelster bestaande uit een witte dwerg en een rode reus, waarbij materie van de laatste naar de eerste stroomt. De materie valt niet rechtstreeks op de witte dwerg, maar komt eerst in een accretieschijf rondom de witte dwerg. Hierdoor kunnen instabiliteiten ontstaan die voor de helderheidsvariaties zorgen))

Hieronder zie je een grafiekje met de schattingen van de laatste 4.000 dagen. Hij is al minstens net zo helder als in 2018, en als het zo doorgaat wordt het onbetwist de helderste piek van de laatste 10 jaar.

CH Cyg kan je vinden in de buurt van de blinking planetary, NGC 6826.

NB. wil je nog een mooi gekleurde dubbelster zien ala Albireo, zoek dan eens de rode veranderlijke U Cyg op. Die is nu net zo helder als de vlakbij staande vergelijkingsster van magnitude 8,0. Een heel fraai duo!

CH Cyg 10 jaar.JPG
 
Bovenaan Onderaan