Bodestelsel M81 & M82 vanuit de achtertuin met extra Ha

Jos Henrichs

Donateur
Afgelopen zondag en maandagavond was het in Veldhoven mooi helder met een redelijke seeing, dus (afgezien van de nog praktisch volle maan) goede gelegenheid mijn CEM25P weer aan het werk te zetten. Het viel niet tegen. Zonder guiding bleef de positie binnen 2" op zijn plaats gedurende de 60s belichtingstijd met de Nikon 600mm AF-S f/5.6 EDII op mijn Nikon D7200mod. Ik maakte zondag 150 subs met het Baader Neodymium filter en maandag 120 subs met de L-eXtreme speciaal voor de te verwachten rode structuren.
Met de nieuwe Siril 1.1rc release de twee series voorbewerkt incl. fotometrische kleurcalibratie en daarna geregistreerd. Vervolgens met Photoshop gecombineerd tot een min of meer evenwichtig beeld. De tweede plaat laat de LeX opname zien, na fotometrische kleurcalibratie in Siril. Als ik alle 270 subs in Siril op een hoop gooi, blijft er van de rode structuren toch betrekkelijk weinig over.
Suggesties voor een slimmere manier zijn welkom.

Ik ben ook blij met de het coördinatenstelsel dat Siril inmiddels toe kan voegen na platesolving.

Het is nu ook wel duidelijk dat ik waarschijnlijk toch moet gaan ditheren, want de ruis (heb ik in de plaat zoveel mogelijk weggewerkt) vertoont prominente walking noise. Een mooie uitdaging voor de Asiair/ASI-120mini/mini guidescope combi die ik binnenkort in gebruik ga nemen.

Bode_Nd+LeX.jpg


Bode_LeX.jpg


2021-11-23T08.45.45.png
 
Nog niet erg tevreden met het resultaat van de combinatie ND- en LeXtreme-filter heb ik de beste 230 van het totale aantal subs met Siril opnieuw voorbewerkt. Dat kwam in ieder geval de scherpte ten goede. Het rood komt er nu wat evenwichtiger uit, maar k denk dat ik deze opname pas kan echt verbeteren op een veel donkerder plek dan hier in Veldhoven. Ook hoop ik dan wat blauw te kunnen vinden in dit type sterrenstelsels: die kleur komt hier in ieder geval niet tevoorschijn. De bijna volle maan heeft natuurlijk ook niet geholpen. Afijn, ik wil de in mijn ogen toch lichte verbetering laten zien.

Bode_234-1.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan