Betelgeuze extreem zwak?

gisteravond in west zag ik nu toch duidelijk terug onze gewoonlijke Betelgeuze. Dt maakt dat we dit spektakel deze winter helemaal hebben kunnen volgen!
.
ori1920h.png
 
Langzaam maar zeker blijft Betelgeuze helderder worden.
Een half uur geleden schatte ik de helderheid op 0,9m (na extinctiecorrectie). De ster is nu weer helderder dan Aldebaran, wat de afgelopen vier maanden niet meer gebeurd was. De oranje kleur is ook weer duidelijker te zien.

Volgens mijn waarnemingen werd de all-time minimum helderheid bereikt omstreeks 12 februari 2020. Betelgeuze was toen iets zwakker dan Bellatrix (Gamma Orionis).
De dip in de helderheid verloopt tot nu toe (bijna?) symmetrisch. Dat doet denken aan een eclips. Alsof er een object voor de ster langs schuift. Dat moet dan wel een object met zéér lange omlooptijd zijn. Maar met spectroscopische waarnemingen is nog geen begeleidende ster ontdekt.
 
Betelgeuze staat op 500-800 lichtjaar van de aarde. Kan natuurlijk ook een stofwolk zijn dat er ergens tussen ons en de ster ronddrijft. Worden er nu andere sterren in die richting verduisterd? Is er een spectroscopische analyse beschikbaar die de samenstelling van de interfererende materie aangeeft? Het lijkt niet waarschijnlijk dat het iets is dat structureel om de ster heen draait, dan hadden we dat vaker gezien.
 

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
"Star spots" (en de afbeelding), dat is een beetje het verkeerde beeld wekken, denk ik, als je de convectiemodellen van zo'n ster ziet. Het is écht niet een mooie ronde ster met vlekken erop, het is eerder een draaiend soepje met gigantische cellen waar convectie kan zorgen voor lokale afkoeling.

JA, het zijn inderdaad "donkere vlekken", maar waarschijnlijk eerder zoiets:
https://www.youtube.com/watch?v=OxIX3IHUAGM

1.gif
 

Erdna

Ganymedes
Haha, er zijn ongetwijfeld vraagtekens, maar discussies ga ík niet voeren met the boys & girls van the Max Planck :cool:. Ervan uitgaande dat de boodschapper (phys.org) enigszins betrouwbaar is, be my guest ;). Dit gezegd hebbende was de verzwakking van Betelgeuze wel een interessant fenomeen, gelukkig werd hij geen nova, Orion zou ik wel gemist hebben...
 
Betelgeuze duikt weer op in de ochtendschemering.
Een half uur geleden schatte ik de helderheid op 1,4m (na extinctiecorrectie).
Nog steeds veel zwakker dan Rigel en helderder dan Bellatrix.

Gisterochtend deed een Mexicaanse waarnemer nog een schatting van 0,6m. Nu ga ik twijfelen aan mijn eigen waarneming, maar het is al te licht geworden om de ster nog te zien.
 

GuusGilein

PKS 0716+71
Dat NRC-artikel wordt voor mij geblokkeerd omdat ik geen abonnee ben. Hier is een ESO-stukje waar het NRC-artikel ongetwijfeld op gebaseerd is:

 
Bovenaan Onderaan