Azimutale as Scopetech Zero-montering gaat stroef

markus17

Rhea
Beste,

Mijn fijne Zero-montering [1] liep ineens hopeloos vast, zonder aankondiging was er geen beweging meer in te krijgen. Het apparaat voor de tweede keer terug naar de werkplaats. Ondertussen is het ding terug, niet alvorens UPS niet kundig was om te leveren - ik was elke dag aanwezig - en 'm weer naar Duitsland terugstuurde, waarop de montering opnieuw naar mij werd verzonden.

Goed, om een kort verhaal lang te maken, er zit weer beweging in, maar de az-as is erg stroef. Zo stroef zelf dat het is alsof de rem erop zit, met dus de mogelijkheid dat het ding zichzelf spontaan van de driepoot ontschroeft. Dat heb ik al eens meegemaakt, telescopen kunnen vliegen!

Om dit ding niet opnieuw terug te sturen vroeg ik wat ik eraan kan doen, ze zijn daar van de korte antwoorden: "De speling tussen worm en wormwiel kan idd worden geregeld. U kan dit doen zonder dat de garantie vervalt."

Ik heb het vermoeden dat het gaat om die goudkleurige uitstekende onderdelen waaraan je flexibele knoppen kan koppelen. Elke as heeft er twee, handig voor de exclusieve linkspoten onder ons, maar dan zijn er wel twee onderdelen waar ik rekening mee moet houden?

Wat moet ik doen, hoe moet ik dat doen, met welke stappen, en wat moet ik vooral niet doen? Ik ben alles behalve een monteur, maar doe het liever zelf zonder weer retour te brengen.

Zijn hier Zerogebruikers die er alles van weten, of monteringspecialisten voor wie dit klinkt als "zet dit LEGO-blokje op de andere"?

Alvast bedankt,
Markus

[1] https://www.astromarket.org/alt-azimuth-zonder-goto/hutech-astro-montering-scopetech-zero/p,67465
 

John Baars

Moderator
Ik ben geen Zero- of monteringsspecialist, maar die zijn het niet.
Ik gebruik op mijn eenvoudiger montering om de boel losser dan wel vaster te zetten mogelijkheden die regelen dat de worm dichterbij dan wel verderweg komt van het wormwiel. In dit geval zijn volgens mij dit de kandidaten:
Naamloos.png
 

markus17

Rhea
Kijk, ik zat er nu al naast!

Aan de achterkant zitten er ook nog twee gaatjes, niet precies symmetrisch met die aan de voorkant. Wat zijn dat voor gaatjes, en wat voor gereedschap zou daar inmoeten?

Ik heb wel een set imbussleutels, waaronder zeer kleine die zouden passen. Wie past wat aan? Of zouden ze allemaal nodig zijn?

Nog tips, iemand?

Bedankt!
 

John Baars

Moderator
Is er geen manual bij? Anders wordt het een kwestie van uitproberen.

De twee bovenop werken ongetwijfeld samen tegenover de twee samen aan de kant waar we op de foto tegenaan kijken.
De worm moet immers recht tegen het wormwiel aan blijven liggen.

Twee 1/8 slag lossen, kijken naar het effect. Twee andere 1/8 slag lossen of vaster, kijken naar het effect. Geen effect dan alles weer vast en starten met de andere twee. Totdat je effect voelt. Dat zal waarschijnlijk al heel snel zijn.
 

markus17

Rhea
Ja, de handleiding is in het 日本語, en heb ik 'm helemaal gelezen. Maar dat is niet bepaald Frysk, Nederlands of English. Ik zal 'm opnieuw raadplegen.

Dankjewel!
 
Bovenaan Onderaan