"Astrofotografie" met je smartphone?

Unigaze

Atoom
Zal mezelf beschrijven als casual beginner met gelimiteerde kijktijd. Wel een gezonde portie interesse hoe alles werkt en oplossingsgericht. Sinds mijn doorstoot in de hobby van de ene in de andere verbazing gevallen.


Handheld foto's maken met je smartphone / gsm door je oculair is moeilijk, op zijn zachtst gezegd, vanwege beweging/instellingen. Wel wat leuke kiekjes kunnen maken van de maan maar daar houdt het dan ook op.

Nu had ik gelezen op andere (buitenlandse) forums bijvoorbeeld Cloudinights , of astronyforum.net , dat astrofotografie via je smartphone een inhaalslag aan het maken is voor beginners zoals ik, om even te kunnen proeven aan de kunst van de astrofotografie.

Je moet dan wel een app hebben zoals bijvoorbeeld Night Cap Pro voor de iphone. Die kost minder dan 2 euro. Je kunt zelf instellingen doen i.p.v. dat de camera app die zelf kiest. Sinds IOS 10 is er voor de camera een en ander vrijgegeven voor app ontwikkelaars zoals ISO waarde, sluitertijd, witbalans, focus enzo. Dat kun je dus allemaal zelf instellen. Er zijn ook voorinstellingen waarmee je schijnbaar gemakkelijk mooie foto's kunt maken van bijv. sterrenlijnen of passerende satellieten of het ISS. Ik wil hier binnenkort mee aan de gang als omstandigheden het toelaten.

Ben erg benieuwd naar ervaringen van collegae, misschien andere app voor android. Of andere apps of ideeën.
 

svdwal

Sander - Moderator
Zoals je al opmerkt is het vastzetten van de phone achter het oculair een van de problemen. Er zijn diverse vastzetsystemen, maar het blijft een beetje prutsen.

het tweede punt is het afdrukken. Dat introduceert beweging, er zal dus een of ander timer systeem in de software moeten zitten, of een koppeling bia bluetooth met nog een smartphone.

Het derde punt is dat het lensje erg klein is. Als je met oculairprojectie werkt wil je liefst dat de uittreepupil even groot is als het lensje. Omdat het lemsje piepklein is moet de uittreepupil dat ook zijn, en daardoor wordt deep sky fotografie veel te lastig.

als laatste, instap-fotografiespullen zijn niet heel duur meer, en ze kunnen wel veel meer. Dat lijkt mij een extra reden om het gehannes met een smartphone over te slaan.
 

Unigaze

Atoom
Ik moet op de verschillende sites eens kijken welke vastzetsysteempjes bestaan.

Vwb het afdrukken heb ik al ontdekt dat je dat met volumeknopje van kabel van oordopjes kan doen, dus geen beweging van smartphone tijdens afdrukken
 

keesnutz

Meteoriet
Wat ik nu gebruik en ook leuke resultaten opleverd is deze occulair
smart.JPG
kan op de camera zetten van smartphone, en je druk hem in je telescoop, is 1.25
er zit een 10mm lens in, onderstaande foto van de maan heb ik er mee gemaakt.
p.s. ik heb dit zelf met een android (s7 edge) gedaan, hier zit standaard een pro modus in
hier kan je iso en alles wat je maar wilt instellen, ook een timer

maan.jpg
 

Bijlagen

 • smart.JPG
  smart.JPG
  13,7 KB · Weergaven: 4

schoenmaker

Didymos
Astrofotografie met een iPhone kan heel goed hoor. Vooral planeten en de Maan laten zich mooi in beeld brengen.

Deze foto is gemaakt met een iPhone 4s door een 40cm SCT telescoop. De truuk is filmen. Mooie losse astrofoto's maken met een smartphone is mij nog niet gelukt. Met filmen ben je een boel problemen kwijt en kan je gaan stacken met programmas zoals AutoStakkert e.o Registax.

fetch


De bewerking hierboven is van mede AF lid Extrafocaal . Zie dit draadje voor meer info: https://www.astroforum.nl/forum/ast...o-s-zonnestelsel/1334334-jupiter-op-8-9-april
 

EdwardB

Donateur
Toevallig. Vanmorgen was ik wat aan het prutsen geweest met een 6cm f/7 refractor bij 46x met dit als resultaat.
 

Bijlagen

 • 20170717_065004.jpg
  20170717_065004.jpg
  839,5 KB · Weergaven: 8

kefkef

Meteoriet
Die op de foto van Jeanpierre gebruik ik ook. Ik gebruik het voor af en toe een fotootje van de zon en de maan.

Gekocht bij robtics.
Click image for larger version Name:	image_89913.jpg Views:	1 Size:	25.5 KB ID:	1347543

Hier paar fotootjes gemaakt met een smartphone.
Click image for larger version Name:	image_89914.png Views:	1 Size:	47.6 KB ID:	1347544
Click image for larger version Name:	image_89916.jpg Views:	1 Size:	25.1 KB ID:	1347545

Click image for larger version Name:	image_89917.jpg Views:	1 Size:	45.9 KB ID:	1347546

Click image for larger version Name:	image_89918.jpg Views:	2 Size:	60.4 KB ID:	1347548 ​ ​​​​
 

Bijlagen

 • image_89918.jpg
  image_89918.jpg
  60,4 KB · Weergaven: 5
Laatst bewerkt:

oetie

Obscuur Object
Op sterrenwacht Rijswijk is de volgende adapter in gebruik. https://www.altairastro.com/Altair-Self-Centering-Smartphone-Digiscoping-Adapter.html

Als het niet te druk is kan iedereen met een "zelfgemaakt" plaatje van de Maan op de eigen telefoon naar huis. Vaak zie je dat ze onmiddellijk gedeeld worden met vrienden en familie. Mensen zijn er zeer enthousiast over.

Dat ziet er interessant uit! Hoeveel gedoe is het om de boel goed te centreren hiermee? Je zegt er al bij "Als het niet te druk is": Dat is het natuurlijk meestal wel, maar hoe niet druk kan het zjin?
 

schoenmaker

Didymos
Bij de Cosmos sterrenwacht hebben we ook zo'n ding. Een iets andere als hierboven getoond. Het centreren is bij ons een kwestie van een minuutje. Gewoon de lens van de mobiel zo precies mogelijk midden in het kijkgaatje vastzetten en dan weer op het oculair vastzetten.

Dat betekent wel dat ik het alleen gebruik aan het einde van een rondleiding bij onze telescoop.
 

John Baars

Moderator
Eigenlijk is hij niet goed afgebeeld. Je draait hem om en kijkt in de nose-piece. Het lensje van de smartphone moet in het midden zichtbaar zijn. Dan schuif je de klemmetjes aan en zet ze vast. Vervolgens gaat hij over het oculair en weer vastdraaien. Past natuurlijk niet over een dikke 41mm Panoptic. De rest is smartphone-techniek. Publiek heeft de neiging om wel tien foto's te willen maken. Allemaal hetzelfde plaatje trouwens. Oh ja , ze moeten ook nog leren dat "tip" voldoende is om de foto te maken, dus niet drukken. Al met al toch wel wat uitleg en ze moeten ook het idee krijgen dat zij de foto "zelf" genomen hebben. Kost zomaar 4 minuten voor een fotosessie-tje, dus meer dan 5 kandidaten moeten er niet in de rij staan. In de praktijk is de rij niet groter geworden dan een stuk of vijf. Er is zoveel anders te zien op dat dakterras. Dat bij een publieksdruk van ongeveer 20 personen. Zo niet-druk dus.

Als het veel drukker is laat één van ons met een beeldopbouwende en zelfstackende camera in enkele stappen zien hoe een plaatje ( bijv. Orionnevel) wordt opgebouwd. Vraag me niet naar het merk, dat is nl. niet geheel mijn stiel.

Edit: Net als bij Schoenmaker doen we het meestal aan het einde van een rondleiding/ presentatie.
 
Laatst bewerkt:

ArnoM

Donateur
Als het veel drukker is laat één van ons met een beeldopbouwende en zelfstackende camera in enkele stappen zien hoe een plaatje ( bijv. Orionnevel) wordt opgebouwd. Vraag me niet naar het merk, dat is nl. niet geheel mijn stiel.

Edit: Net als bij Schoenmaker doen we het meestal aan het einde van een rondleiding/ presentatie.

Atik Infinity.
Sindskort hebben wij bij Copernicus ook zo'n camera. Nog niet de kans gehad om hem met een publieksavond te gebruiken. Wel willen we dan ook direct live via youtube streamen. Zit al in de atik software ingebakken, dus je hoeft enkel in te loggen met het juiste youtube account om de stream te beginnen. Pro-tip: schakel microfoon van laptop uit, aangezien het geluid anders mee gestuurd wordt met de stream. Niet noodzakelijk dat mensen ook horen wat voor onzin gemeld wordt in de koepel :twisted:
 
Bovenaan Onderaan