2" GCE filter

sixela

hulpbeheerder - hij/hem/zijn
Ik verkoop (wegens dubbel gebruik, ik heb ook een IDAS LPS-D3) een 2" GCE filter ("Galaxy Contrast Enhancement", maar dat is meer een marketingnaam).

Visueel interessant om iets meer contrast te krijgen op continustralers (sterrenhopen en sterrenstelsels) in lichtvervuilde omgevingen, en ook om iets meer detail te zien in al te zuidelijke melkwegstelsels (die vaak meer in de soep zitten) en face-on sterrenstelsels. Verwacht uiteraard geen mirakels vanuit hartje Rotterdam ;-).

Fotografisch bruikbaar om iets langer te kunnen belichten -- vooral als je last hebt van natriumverlichting of kwikdampverlichting, en ook het rodere deel van het spectrum van LEDs wordt onderdrukt. Vergeleken met een Astronomik CLS geeft het een iets neutralere kleurenbalans (nog wat minder groen, maar een pak meer blauw en rood), al is het minder neutraal dan pakweg een Optolong L-Pro (die evenwel minder effectief is tegen lichtvervuiling).

Meer details en pasband op https://okularum.eu/collections/dgm-optics/products/dgm-gce-galaxy-contrast-enhancement-filter-2

Vraagprijs (vast) €100 plus verzendingskosten.
 
Bovenaan Onderaan