Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Ster in Schorpioen sinds juni 2000 veel helderder

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Ster in Schorpioen sinds juni 2000 veel helderder

  Wisten jullie dit?

  "Zoek deze week het sterrenbeeld Schorpioen rond middernacht boven de zuidelijke horizon, rechts van Jupiter. Op onze breedtegraad is alleen de kop van de schorpioen te zien, de staart blijft onder de horizon. Helderste ster is Antares (tegenpool van de rode Mars, Ares in het grieks). Rechts boven Antares vinden we drie sterren. Tot voor een paar jaar hadden die ongeveer dezelfde helderheid. Sinds juni 2000 is echter de ster Delta Scorpii (Dschubba, de middelste van de 3) toegenomen in helderheid (van 2,3 magnitudes naar 1,7) zodat het beeld nu een gans andere indruk geeft. Dschubba is opvallend helderder dan zijn 2 buren."

  Bron: Urania.be

  Ik wist het in ieder geval niet! Misschien een leuk idee om in de komende periode waarin Schorpioen gunstig staat een foto te nemen en deze te vergelijken met archieffoto's op internet of misschien wel eigen materiaal!
  "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

  #2
  Dit is oud nieuws.

  Momenteel is Delta Sco al weer in helderheid gezakt. De laatste schattingen geven een helderheid tussen de magn. 2,0 en 2,4, dus het zal nu rond de 2,2 liggen. Ongeveer de helderheid die het voor de "uitbarsting" had.

  Maar dat wil niet zeggen dat deze ster nu rustig blijft. Dat is het leuke van veranderlijke sterren. Je wordt elke keer weer verrast!.

  Groeten,
  Guus

  Commentaar

  Werken...
  X