Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Vesta komt heel dicht

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Vesta komt heel dicht

  Vesta komt in oppositie op woensdag 30 mei. Maar wat voor een oppositie ! Ze komt heel dicht bij de Aarde deze keer, namelijk slechts 1,1428 AE. Pas in 2047 komt ze duidelijk nog iets dichter tot op 1,1379 AE.

  Ze is nu dan ook te zien aan een mag van 5,4 (!!). Er is zelfs meer, want diezelfde periode zal de bolhoop M107 er amper 60 boogminuten boven staan ! Een mooie samenstand om de heldere steenbrok onder de bolhoop te zien passeren!
  Vooral op 30 en 31 mei en 1 juni, zoals de kleine animatie hieronder...

  Jupiter zit ook aan dat stuk hemel.

  :idea: Vesta is immers precies 200 jaar geleden ontdekt, in 1807!

  Eind augustus gebeurt er trouwens nog iets leuks met Vesta. Ze is dan wel al verzwakt tot mag 7.2, maar ze zal dan slechts 24 boogminuten boven de grote Jupiter staan. Maar dat is voor later...
  Is the sun more useful than the moon? Nasreddin: the moon, we need light more at night.

  #2
  Real life picture

  Wel geen wetenschappelijke fotoos maar wel echt van Vesta ... in BraziliŽ

  http://www.astroforum.nl/viewtopic.php? ... ight=vesta

  Commentaar


   #3
   hallo,

   Gisteravond eens Vesta opgezocht. Toch knap, Vesta als een heldere ster gevonden. Heel duidelijk geel van kleur, zonder flikkering. M107 was maar nipt te zien, maar dat kwam doordat de felle maan er dicht bij stond, en dus was de achtergrond nogal witblauw in plaats van zwart.

   Aangezien Vesta nu op lage hoogte te zien is, heb je ook veel kans om opeens vliegtuigen in je beeld te zien verschijnen. Deze keer was dit terug het geval, en hij vloog dwars doorheen Vesta. Een beetje later floepte Vesta opeens een seconde uit. Zowat een half minuutje later deed hij dat terug.

   Het was een vreemd zicht, maar dit moet natuurlijk de twee uitlaatsporen van het vliegtuig geweest zijn die met de wind over Vesta bewogen. Die sporen zelf waren onzichtbaar. Een dubbele bedekking van Vesta ... :P

   groetjes,

   david
   Is the sun more useful than the moon? Nasreddin: the moon, we need light more at night.

   Commentaar

   Werken...
   X