Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Algol komende zondag in een mooi waarneembaar minimum

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Algol komende zondag in een mooi waarneembaar minimum

  Om 2h01 (maandag 19/3) gaat de veranderlijke ster Algol door een minimum, dit betekent dat ze al 4u en 50' voordien in helderheid afneemt en pas weer op volle helderheid is rond 6h51 's morgens.

  Algol is een veranderlijke ster, het prototype van de klasse der Algolvariabelen. Het is een bedekkingsveranderlijke waarbij twee sterren om elkaar heen draaien, de ene ster is helderder dan de ander, en van de aarde uit gezien elkaar beurtelings verduisteren. De ster bezit dus een veranderlijke lichtsterkte. Als beide sterren naast elkaar staan is de helderheid het grootst. Wanneer echter de lichtzwakkere van de twee sterren de helderdere gedeeltelijk verduisterd neemt de totale magnitude van het systeem af met 1,3m, oftewel tot 30% van de maximale helderheid. Normaal heeft de ster een magnitude van 2,1. Tijdens het minimum is de helderheid dus afgenomen naar 3,4! Het is zeer de moeite waard om de ster eens waar te nemen als het minimum rond middernacht ligt. De afzwakking en helderheidstoename is dan in één nacht helemaal te volgen!

  Dinsdag 20/3 om 22h50 is er weer een minimum.

  Zoekkaartje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding ... ta_Per.png

  (Bronnen: Urania.be en Wikipedia)
  "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

  #2
  Voor de mensen die nog nooit zoiets gezien hebben: Als je helderheid van een ster wilt schatten dan kun je het beste de sterren wat uit focus draaien. Dan is het makkelijker vergelijken.

  edit: hehe trouwens lekker mooi bewolkt vanavond

  Commentaar

  Werken...
  X