Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Voor de verrekijker-liefhebbers

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Voor de verrekijker-liefhebbers

  een tip voor de verrekijker-lefhebbers:

  http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgr...er-liefhebbers

  Bijna iedereen heeft wel een verrekijker. Heerlijk om de Melkweg mee te verkennen en te zoeken naar asterismen, sterrenhoopjes, nevels, ..., liefst op een donkere plek bij Nieuwe Maan. Voor wie eens iets anders wil of zich afvraagt of je ook bij storend maanlicht of de tuinverlichting van de buren iets kan zien, is er nu het AAVSO Binocular Programme. In het programma staan 153 heldere veranderlijke sterren, tussen magnitiude 3 en 9,5. Dat maakt het ideale verrekijker-objecten en daarom heeft de AAVSO ook haar kaartjes-maker (de VSP) aangepast om bino-kaarten te maken.

  Kijk eens in het lijstje op de site van de AAVSO en kies enkele sterren uit om af en toe te bekijken en te schatten. De wintersterrenbeelden komen er aan, dus BU Gem en TV Gem, vlakbij M35 zijn een goede keuze. In Orion kan je W, BL en BQ kiezen. Of zoek eens SU Per, vlakbij de dubbele sterrenhoop.

  Met verrekijker-veranderlijken verruim je je waarneemmogelijkheden, is een "het is toch Volle Maan en koud"-dipje beter te vermijden en help je de wetenschap een klein beetje vooruit. En het is nog leuk (en verslavend) ook!

  Wie meer info wenst of hulp nodig heeft over het waarnemen en rapporteren van veranderlijken kan steeds contact opnemen.

  Succes en laat weten wat je ziet!

  PS: en ook voor wie geen verrekijker heeft, zijn er momenteel interessante oproepen. In deze van iemand van de Universiteit van Exeter wordt gevraagd drie sterren te bekijken in het kader van een studie van jonge sterren. "As far as observations go, almost anything is useful." Gewoon doen?!
  To know our place in the cosmos you have to understand stars. To know the stars you must understand their variability. http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-veranderlijke-sterren

  #2
  Dat zijn wel erg veel sterren in één keer. Die T Tau-sterren van de Universiteit van Exeter zijn volgens mij geschikter voor een telescoop dan voor een verrekijker.
  Zelf kijk ik graag met een binoculair naar de volgende objecten van de AAVSO-lijst:

  UU Aur (lekker rood)
  Rho Cas (gaat misschien ooit spannende dingen doen, in donkere nachten met het blote oog te zien)
  Mu Cep (heet dus niet Miu Cep)
  Omi Cet, oftewel Mira
  RS Cnc
  X Cnc
  R CrB
  Y CVn = La Superba, lekker rood
  RS Cyg, ook al zo'n rode rakker, hier op dit astroforum vaak meegefotografeerd met NGC 6888
  W Cyg
  g Her
  W Ori
  R Sct

  En het is wel vreemd dat Chi Cygni niet op de lijst staat. Een prachtig gezicht als hij in het maximum is in een dichtbevolkt deel van de melkweg.
  Astronomy's much more fun when you're not an astronomer - Brian May

  Commentaar


   #3
   Daar moet ik toch eens beter op gaan letten. Had ik me al eerder voorgenomen, maar is er niet echt van gekomen. Blijkbaar gaat er toch een hoop fraais aan mij voorbij, terwijl ik er met mijn neus bovenop sta.
   Schiedam
   Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
   Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, s' Gucky 2.3X40.

   Sterrenwacht Rijswijk
   Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

   In het heelal aan het speuren sinds 1970

   Commentaar


    #4
    Zeer interessant.
    200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

    Commentaar


     #5
     En voor de amateurs met grotere kijkers zijn er de cv's. Ook interessant maar dat moet je volhouden als je ooit succes wil hebben
     http://www.vvscapella.be/hubert-hautecler/

     Commentaar

     Werken...
     X