Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Een dwergnova in standstill waarnemen?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Een dwergnova in standstill waarnemen?

  SS Cyg is momenteel in uitbarsting, ongeveer 60 dagen na de vorige verheldering. RX And zit in een "standstill" fase, en dat is al 5 jaar geleden. Ontdek het zelf:
  http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgr...-in-standstill

  de tekst zonder afbeeldingen:

  Momenteel zit de dwergnova RX And in een fase van "standstill". Een dwergnova is een dubbelstersysteem waarbij een witte dwerg materiaal afsnoept van een grote partnerster. Van die partnerster, meestal een rode reus, stroomt er materiaal richting witte dwerg om daar een roterende afgeplatte schijf te vormen: de accretieschijf. Af en toe wordt de accretieschijf instabiel en zie je een uitbarsting. Een erg bekend voorbeeld van een dwergnova is SS Cyg, momenteel in uitbarsting, zo'n 60 dagen na de vorige uitbarsting.

  RX And is echter een ander type dwergnova, een zogenaamde Z Cameleopardalis ster. Bij dit type sterren komen af en toe "standstills" voor. In plaats van na een uitbarsting terug zwak te worden, blijft de ster helder en iets onder het maximum. Bij RX And gebeurde de vorige standstill ongeveer 5 jaar geleden, en momenteel is het dus weer zover!

  Tijdens een standstill stroomt er zoveel materiaal in de accretieschijf, dat normale uitbarstingen uitblijven. Het systeem blijft dus eigenlijk heel de tijd in uitbarsting. Zoals te zien is in de lichtcurve hier onder, zijn er tijdens de standstill ook variaties. De gekleurde puntjes zijn CCD metingen, zwarte bolletjes zijn visuele schattingen. De nauwkeurigheid visueel valt dus erg goed mee (en de gaten in de curve worden mee gevuld).

  Wil je ook eens een dwergnova in standstill zien: maak dan een kaartje via www.aavso.org/vsp. RX And staat in Andromeda, momenteel hoog aan de hemel, en is te vinden op slechts een handvol graden van de Andromedanevel.

  Laat weten wat je ziet!

  (hieronder de lichtcurve van de laatste 5,2 jaar. De vorige standstill is nog net te zien.)
  To know our place in the cosmos you have to understand stars. To know the stars you must understand their variability. http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-veranderlijke-sterren
Werken...
X